τι θα συμβει αν βαλω λαθος καυσιμο στο αυτοκινητο μου
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Τι θα συμβεί αν βάλω λάθος καύσιμο στο αυτοκίνητό μου;

Είσαι στο βενζινάδικο, ακούς τη ροή του καυσίμου να ρέει στο ντεπόζιτο και ξαφνικά αντιλαμβάνεσαι ότι βάζεις λάθος καύσιμο!

Τι θα συμβεί λοιπόν αν ανεφοδιάσεις το αυτοκίνητό σου με λανθασμένο καύσιμο;

Σίγουρα είναι κάτι που δεν θα θέλαμε να ζήσουμε, αλλά έχει συμβεί και σίγουρα θα ξανά συμβεί!

Μπορεί να φαίνεται λίγο ακραίο και κάτι που σίγουρα δεν θα σας επηρεάσει, όμως κάθε χρόνο πάνω από 1000 αυτοκίνητα βάζουν λάθος καύσιμο μια φορά!

Αυτό συμβαίνει είτε λόγω έλλειψη συγκέντρωσης, είτε αν έχετε παραπάνω από 1 αυτοκίνητο με διαφορετικά καύσιμα και μπερδεύεστε.

Τι πρέπει όμως να κάνουμε αν γεμίσουμε με λάθος καύσιμο;

Μόλις συνειδητοποιήσετε ότι έχετε βάλει λάθος καύσιμο, πρέπει αμέσως να σταματήσετε τον ανεφοδιασμό και σε καμία περίπτωση να μην βάλετε μπρος τον κινητήρα – αν ανοίξετε τη μηχανή, το λανθασμένο καύσιμο θα μπει στο χώρο καύσης ενώ πιθανότητα το αυτοκίνητό σας δεν θα ξεκινάει καν ενώ θα δημιουργηθεί μεγάλη βλάβη εσωτερικά.

Σπρώξτε το όχημα σε ένα ασφαλές μέρος όπου δεν θα ενοχλεί και καλέστε άμεσα την οδική βοήθεια, αν την έχετε ως κάλυψη στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, για να βοηθήσει σχετικά με την ρυμούλκηση σε ειδικό συνεργείο.

Τι πρέπει να γίνει μόλις αντιληφθούμε το λάθος

Το αυτοκίνητο θα πρέπει να ρυμουλκηθεί σε ένα εξειδικευμένο συνεργείο έτσι ώστε να αδειάσει το ντεπόζιτο από το λανθασμένο καύσιμο και να ελεγχθούν και όλα τα υπόλοιπα μέρη όπως τα φίλτρα και οι αντλίες καυσίμων.

Αν δεν έχετε κινήσει το αυτοκίνητο, είναι πολύ πιθανόν η ζημιά να περιοριστεί μόνο στο άδειασμα του ντεπόζιτου – σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αλλαχθούν και οι αντλίες καύσιμου μαζί με το αντίστοιχο φίλτρο.

 

Τι ζημιά μπορεί να συμβεί;

ζημια απο λανθασμενο καυσιμο

Αν εκκινήσετε τον κινητήρα με λάθος καύσιμο, τότε είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσετε μια μόνιμη ζημιά στη μηχανή σας, που θα αντιστοιχεί με γενική επισκευή ή τοποθέτηση νέου κινητήρα!

Η τοποθέτηση βενζίνης σε ένα αυτοκίνητο πετρελαίου, μπορεί να γίνει εύκολα καθώς τα ακροφύσια της βενζίνης είναι μικρότερα και ταιριάζουν σε αυτά των δεξαμενών πετρελαίου!

Αντίθετα, το να βάλετε πετρέλαιο αντί για βενζίνη είναι απίθανο καθώς τα ακροφύσια είναι μεγαλύτερα και σπάνια θα χωρέσει δίχως να σας προβληματίσει!

Ποιοι κινητήρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Οι κινητήρες πετρελαίου διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο ζημιάς από λάθος καύσιμο. Εάν εκκινήσετε κινητήρες πετρελαίου με λάθος καύσιμο στην δεξαμενή, τότε προετοιμαστείτε να αλλάξετε τις αντλίες καυσίμου, τα μπεκ, το ντεπόζιτο και ίσως και τον κινητήρα σας!

 

Αν βάλουμε πετρέλαιο σε έναν κινητήρα βενζίνης τι ζημιά θα πάθει;

Η τοποθέτηση diesel σε έναν κινητήρα βενζίνης θα έχει ως πιθανό αποτέλεσμα να φράξει τα μπουζί και το αυτοκίνητο να μην μπορεί να εκκινήσει.

Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί να αδειάσετε όλη τη δεξαμενή καυσίμου και να αντικαταστήσετε τα μπουζί σας.

Η ζημιά εδώ είναι μικρότερη απ’ότι να βάλετε βενζίνη σε έναν ντίζελ κινητήρα!

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην πάθουμε ποτέ ζημιά;

Εκτός από τα προφανή πράγματα, όπως το να έχετε πάντα το νου σας κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού και να τοποθετήσετε ειδικό αυτοκόλλητο στο χώρο της τάπας της δεξαμενής, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε το λανθασμένο καύσιμο.

Αν οδηγείτε διαφορετικά οχήματα με διαφορετικό καύσιμο, τότε να έχετε κάπου πρόχειρα γραμμένο στο κινητό σας, το καύσιμο του κάθε οχήματος έτσι ώστε όταν πηγαίνετε στο βενζινάδικο, να βλέπετε αμέσως τι καύσιμο χρειάζεται να τοποθετήσετε.

Η καλύτερη επιλογή είναι η τοποθέτηση αυτοκόλλητου στην τάπα της δεξαμενής έτσι ώστε να γνωρίζετε όχι μόνο εσείς αλλά και ο υπάλληλος του βενζινάδικου τον τύπο καυσίμου που θα πρέπει να σας ανεφοδιάσει.

 

Πως μπορώ να προστατευτώ περισσότερο

Υπάρχουν και λύσεις που έρχονται εκ των υστέρων με σκοπό να σας διαφυλάξουν οικονομικά.

Μια από αυτές είναι η κάλυψη στην ασφάλιση αυτοκινήτου για λανθασμένο καύσιμο.

Την συγκεκριμένη κάλυψη την προσφέρει η ασφαλιστική εταιρεία Interlife και σας αποζημιώνει για τις εργασίες αποκατάστασης σε περίπτωση που έχει τοποθετηθεί λανθασμένο καύσιμο στο όχημά σας.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/travelo/public_html/asfaleies24.gr/wp-includes/functions.php on line 5373