Χρόνος Ανάγνωσης: 2 λεπτά

Που βλέπω αν το αυτοκίνητό μου είναι ασφαλισμένο;

Αν θες να τσεκάρεις κατά πόσο ένα άλλο όχημα ή και το δικό σου έχει ασφάλιση αστικής ευθύνης μπορείς να το κάνεις πολύ εύκολα μέσα από το κινητό σου ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή που σου δίνει πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Η ασφάλιση αστικής ευθύνης αυτοκινήτου δεν είναι και δεν θεωρείται “προσωπικό δεδομένο”, αλλά υποχρέωση από το νόμο που έχει σαν στόχο να προστατεύονται σε περίπτωση ατυχήματος τόσο ο οδηγός όσο και οι υπόλοιποι χρήστες του δρόμου που μπορεί να είναι επιβάτες, πεζοί ή οδηγοί σε άλλα οχήματα. Για αυτό και μπορείς να δεις αυτή την πληροφορία όταν χρειαστεί.

Γιατί να θες να δεις όμως αν ένα όχημα είναι ασφαλισμένο;

Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί:

α) να θες να τσεκάρεις το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σου

β) να έχεις τρακάρει με κάποιον και να θες να ελέγξεις κατά πόσο είναι ασφαλισμένο το αυτοκίνητό του και

γ) να θες για κάποιο άλλο λόγο να τσεκάρεις ένα όχημα σταθμευμένο ή κινούμενο

Πως μπορείς να δεις αν έχει ασφάλιση αυτοκινήτου;

1. Στο gov.gr βάζεις στην αναζήτηση “πληροφορίες οχημάτων”
2. Πατάς “είσοδος στην υπηρεσία”
3. Βάζεις την πινακίδα του οχήματος
4. Βλέπεις το αποτέλεσμα της αναζήτησης όπου εμφανίζεται ο αριθμός κυκλοφορίας, ο τύπος του οχήματος, η μάρκα, το χρώμα, αν είναι σε κίνηση, ακινησία ή έχει κλαπεί και αν είναι ασφαλισμένο.

Τι δεν μπορείς να δεις στο gov.gr;

Επειδή ακριβώς προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα δεν μπορείς να δεις μέσα από την πλατφόρμα του gov.gr σε ποιον ανήκει το όχημα. Επίσης δεν φαίνεται σε ποια ασφαλιστική είναι το συμβόλαιο και τι διάρκεια έχει η ασφαλιστική κάλυψη.

Τι γίνεται αν το αυτοκίνητό μου είναι ασφαλισμένο αλλά δεν φαίνεται στο gov.gr;

Αν για κάποιο λόγο η εφαρμογή σου δείχνει ότι έχεις ανασφάλιστο όχημα, ενώ εσύ έχεις πληρώσει κανονικά την ασφάλιση του αυτοκινήτου σου, πρέπει οπωσδήποτε να το ελέγξεις. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει και περιπτώσεις επιτήδειων που ενώ έπαιρναν από τους οδηγούς χρήματα έδιναν πλαστά συμβόλαια. Έτσι οι οδηγοί κυκλοφορούσαν κανονικά με τα οχήματά τους αλλά στην ουσία δεν είχαν την κάλυψη της αστικής ευθύνης. Βέβαια, σήμερα αυτές οι απάτες αποκαλύπτονται γρήγορα και αφορούν πολύ μικρό μέρος των οδηγών.
Μπορείς επίσης να κάνεις έναν έλεγχο μέσα από το Κέντρο Πληροφοριών (https://www.hic.gr/hic/Check_ins.aspx). Εκεί θα χρειαστεί να βάλεις πέρα από την πινακίδα σου και το ΑΦΜ σου. Αν λοιπόν το όχημά σου είναι καλυμμένο θα σου εμφανίσει και σε ποια ασφαλιστική αλλά και το χρονικό διάστημα. Αν όχι η επόμενη κίνησή σου είναι να πάρεις τον ασφαλιστή σου και να ενημερώσεις οπωσδήποτε και την ασφαλιστική σου εταιρεία.

Γιατί η ασφάλιση αστικής ευθύνης σε προστατεύει;

Μην ξεχνάς ότι το ασφαλιστήριο αστικής ευθύνης οχήματος λειτουργεί προς όφελός σου και διασφαλίζει τους γύρω σου. Αν για παράδειγμα προκαλέσεις ένα ατύχημα και σε αυτό εμπλακεί και ένας άλλος οδηγός που το αυτοκίνητό του θα πάθει ζημιά ή ο ίδιος θα χτυπήσει μέσα από την ασφαλιστική σου μπορεί να αποζημιωθεί. Η ασφάλιση λοιπόν πραγματικά μας σώζει όλους.

Στο asfaleies24.gr μπορείς να συγκρίνεις περισσότερες από 29 ασφαλιστικές εταιρείες και να βρεις άμεσα την καλύτερη ασφάλεια αυτοκινήτου για τις δικές σου ανάγκες!