βουλωμενο φιλτρο βενζινης συμπτωματα
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Βουλωμένο φίλτρο βενζίνης: Συμπτώματα που απαιτούν αλλαγή του

Όλοι μας λατρεύουμε όταν το αυτοκίνητο λειτουργεί απροβλημάτιστα και δεν έχει κάποιο πρόβλημα. Τι γίνεται όμως αν μια μέρα πάμε να το βάλουμε μπρος και διαπιστώνουμε ότι αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα ή κάτι δε λειτουργεί σωστά;

Τότε αρχίζουμε να ψάχνουμε τι πρόβλημα μπορεί να έχει το αυτοκίνητο κι αν μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα – είτε από εμάς είτε από κάποιο όχημα της οδικής βοήθειας που θα καλέσουμε– για να συνεχίσουμε άμεσα προς τον προορισμό μας.

Αν δούμε την ενδεικτική λυχνία με τον κινητήρα αναμμένη στο καντράν του αυτοκινήτου, τότε ένα από τα -πολλά- προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουμε, είναι το βουλωμένο φίλτρο βενζίνης.

Το φίλτρο βενζίνης συγκρατεί όλα τα μικροσωματίδια που μπορεί να υπάρχουν στο καύσιμο για να είναι καθαρό προς καύση στον κινητήρα.

Πως λειτουργεί το φίλτρο βενζίνης

Το φίλτρο βενζίνης βρίσκεται μεταξύ της δεξαμενής καυσίμου και της αντλίας βενζίνης και σκοπό έχει να φιλτράρει το καύσιμο πριν αυτό σταλεί μέσω της αντλίας στο χώρο του κινητήρα.

Το φίλτρο προστατεύει από τα επιβλαβή μικροσωματίδια καθώς και βρωμιές όπως σκουπιδάκια ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να βρεθεί στη δεξαμενή μέσα από τον ανεφοδιασμό.

Καθώς φιλτράρεται το καύσιμο, άμεσα στέλνεται μέσω της αντλίας στα μπεκ καυσίμου όπου αυτά με τη σειρά τους ορίζουν το καύσιμο που πρέπει να σταλεί στους θαλάμους καύσης κάθε κυλίνδρου.

Εκεί γίνεται και η τελική μίξη του καυσίμου με οξυγόνο, με βάση τις τιμές που δίνει ο αισθητήρας λάμδα κάνοντας τα έμβολα να κινούνται και να τροφοδοτούν τον κινητήρα με κίνηση.

Ποια είναι τα συμπτώματα από ένα βουλωμένο φίλτρο βενζίνης;

Συνήθως το φίλτρο βενζίνης αλλάζει μια φορά το χρόνο, σε κάθε ετήσια συντήρηση του αυτοκινήτου. Όμως, μπορεί να βουλώσει και πιο νωρίς αν γίνεται εκτεταμένη χρήση του αυτοκινήτου ή αν μπει καύσιμο που δεν είναι καθαρό.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα γύρω από ένα βουλωμένο φίλτρο βενζίνης είναι τα προβλήματα σχετικά με την εκκίνηση του κινητήρα, το άναμα της λυχνίας Check Engine καθώς και η μειωμένη απόδοση του κινητήρα.

Επίσης ενδέχεται να δείτε ότι ο κινητήρας σταματάει στιγμιαία ή δεν επιταχύνει όπως πρέπει όταν πατάτε το γκάζι.

Αυτό συμβαίνει καθώς δεν φτάνει η απαιτούμενη ποσότητα καυσίμου στο χώρο της καύσης καθώς δεν μπορεί να προσπεράσει το βουλωμένο φίλτρο βενζίνης.

Τι συνήθως προκαλεί μια βλάβη στο φίλτρο βενζίνης

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορεί να βγάλουν off ένα φίλτρο βενζίνης – εξάλλου είναι μέσα στα αναλώσιμα εξαρτήματα που πρέπει να αλλάζουν στην τακτική συντήρηση του αυτοκινήτου.

Αν όμως δείτε το φίλτρο καυσίμου να έχει βλάβη και να βγαίνει off πιο νωρίς απ’ότι θεωρητικά θα έπρεπε, τότε ίσως κάτι από τα παρακάτω να προκάλεσε το πρόβλημα:

  • Ιζήματα από κακής ποιότητας καύσιμο
  • Κατακαθίσεις από λάσπη ή νερό που βρίσκεται μέσα στη δεξαμενή καυσίμου
  • Υγρασία
  • Μούχλα (ειδικά αν έχετε αυτοκίνητο με πετρέλαιο)
  • Σκόνη και βρωμιά που μπήκε από τον ανεφοδιασμό

Πως διορθώνετε ένα βουλωμένο φίλτρο

Αν το φίλτρο βενζίνης έχει βουλώσει, η μόνη επιλογή είναι η αντικατάστασή του. Δεν αξίζει και δεν υπάρχει σωστός τρόπος να καθαριστεί καθώς η κατασκευή του είναι για να αλλάζει και να πετιέται.

Αν όμως βλέπετε ότι αλλάζετε συνεχώς το φίλτρο βενζίνης πριν καν συμπληρώσετε τα απαιτούμενα χιλιόμετρα που ορίζει ο κατασκευαστής σας, τότε ίσως να υπάρχουν άλλα προβλήματα στο αυτοκίνητο όπως συσσωρευμένη λάσπη στη δεξαμενή ή να πρέπει να αλλάξετε πρατήριο που βάζετε καύσιμο.

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζω το φίλτρο βενζίνης;

Το φίλτρο βενζίνης αλλάζει σε εξειδικευμένα συνεργεία και είναι μια διαδικασία ρουτίνας με κόστος περίπου 20 – 50€. Υπό κανονικές συνθήκες, πρέπει να το αλλάζετε κάθε 60.000€ χιλιόμετρα ή κάθε 2 χρόνια.

Αν όμως πιστεύετε ότι έχετε βάλει χαμηλής ποιότητας καύσιμο ή οδηγείτε συνέχεια σε συνθήκες λάσπης και χώματος τότε προτείνεται να αλλάζετε το φίλτρο πιο συχνά για να αποφύγετε ένα βούλωμά τους.

Μαζί με την ετήσια συντήρηση του αυτοκινήτου σας και την αλλαγή του φίλτρου βενζίνης, μην ξεχνάτε και την ασφάλεια του οχήματός σας! Στο asfaleies24 μπορείτε να συγκρίνετε ασφάλειες αυτοκινήτου και ασφαλιστικά πακέτα ανάμεσα σε έως 27 ασφαλιστικές εταιρείες και να επιλέξετε αυτήν που ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες σας!

Διαμορφώστε την ασφάλεια αυτοκινήτου όπως επιθυμείτε, προσθέτοντας εξτρά καλύψεις έτσι ώστε να την προσαρμόσετε ακριβώς στις δικές σας απαιτήσεις και πάρτε το συμβόλαιο σε 1 μόλις λεπτό στο email σας, ακόμα και τα μεσάνυχτα!


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/travelo/public_html/asfaleies24.gr/wp-includes/functions.php on line 5373