το αυτοκινητο μου δεν ξεκιναει τι να κανω
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Βοήθεια! Το αυτοκίνητό μου δεν ξεκινάει – Τι μπορεί να φταίει;

Ένας από τους πιο γρήγορους -και συνηθισμένους – τρόπους για να χαλάσει η ημέρα σου, είναι το πρωί όταν ξεκινάς να μην μπορεί να πάρει το αυτοκίνητο μπρος!

Εκεί πραγματικά έχει χαλάσει όλη σου η ημέρα!

Μην σκας όμως! Εδώ θα δούμε μαζί τι μπορεί να φταίει και δημιούργησε πρόβλημα στο αυτοκίνητό σου, αναλύοντας τις πιο συνηθισμένες αιτίες που δεν ξεκινάει ένα όχημα.

Αιτίες και προβλήματα που δεν ξεκινάει ένα αυτοκίνητο

Υπάρχουν αρκετές αιτίες που ένα αυτοκίνητο μπορεί να μην ξεκινάει – είτε από πρόβλημα στον κινητήρα είτε ακόμα και από λανθασμένο καύσιμο.

Ακολουθεί μια σύνοψη των πιο συνηθισμένων αιτιών που ένα όχημα δεν μπορεί να μετακινηθεί.

 

Πρόβλημα στην μπαταρία

προβλημα στην μπαταρια του αυτοκινητου

Μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες για να μην ξεκινάει ένα αυτοκίνητο, είναι η χαλασμένη μπαταρία.

Η μπαταρία μπορεί είτε να άδειασε είτε να έβγαλε κάποιο πρόβλημα λόγω ελαττώματος.

Αν υπάρχει πρόβλημα στην μπαταρία, μπορείτε να το καταλάβετε σχετικά εύκολα καθώς το αυτοκίνητο θα ξεκλειδώνει με δυσκολία με το ηλεκτρονικό κλειδί (μπορεί να μην ξεκλειδώνει και καθόλου ηλεκτρονικά) και επίσης τα λαμπάκια στο καντράν θα αναβοσβήνουν ή δεν θα ανάβουν καθόλου.

Το να τελειώσει η μπαταρία είναι κάτι πολύ συνηθισμένο καθώς μπορεί να αφήσατε κάποια φώτα ή τον κλιματισμό ανοιχτό κατά τη διάρκεια της νύχτας κι έτσι να άδειασε τελείως η μπαταρία.

Αν το πρόβλημα είναι η άδεια μπαταρία, τότε η εκκίνηση από ένα άλλο όχημα με καλώδια θα σας δώσει την ευκαιρία να οδηγήσετε άμεσα το όχημά σας αλλά και να φορτίσετε την μπαταρία – εφόσον είναι ακόμα ικανή – μέσα από το δυναμό του οχήματός σας.

Θα χρειαστεί να οδηγήσετε τουλάχιστον μισή ώρα και να μην έχετε ανοιχτά λειτουργίες που τραβάνε πολύ ενέργεια όπως ο κλιματισμός ή η θέρμανση.

Αν έχετε την ευκαιρία, το καλύτερο δυνατόν είναι να φορτίσετε την μπαταρία σε έναν φορτιστή στο σπίτι σας – αυτό ίσως απαιτήσει περισσότερο από 12 ώρες οπότε καλό είναι να το κάνετε μόλις επιστρέψετε στο σπίτι σας.

Με αυτόν τον τρόπο, εφόσον δεν έχει βγει τελείως off η μπαταρία σας, θα επιστρέψει στην προηγούμενή της κατάσταση και πλήρως φορτισμένη!

 

Πρόβλημα καυσίμων

προβλημα στα καυσιμα

Συμβαίνει αρκετές φορές όχι όμως τόσο συχνά όπως μια άδεια μπαταρία. Η μη εκκίνηση του αυτοκινήτου λόγω προβλήματος στα καύσιμα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως το να έχει αδειάσει το ρεζερβουάρ, να έχετε βάλει λάθος καύσιμο ή και να έχει τραβήξει η αντλία καυσίμου σκουπιδάκια με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρότερο πρόβλημα.

Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ελέγξετε κατά σειρά:

  • Αν έχετε καύσιμο
  • Αν λειτουργεί σωστά ο δείκτης καυσίμου
  • Αν τυχόν έχετε βάλει λάθος καύσιμο στον τελευταίο ανεφοδιασμό

Αν όλα τα παραπάνω είναι σωστά, τότε μια τελευταία λύση είναι να βάλετε ένα βελτιωτικό και καθαριστικό καυσίμου στο ρεζερβουάρ σας, μήπως μπορέσει να καθαρίσει τις τυχόν επικαθίσεις ή τα σκουπιδάκια που ίσως να έχουν μαζευτεί.

Αν ούτε αυτό έχει αποδώσει, τότε θα πρέπει να καλέσετε την οδική βοήθεια καθώς το όχημά σας θα χρειάζεται πιθανών ρυμούλκηση.

 

Μπλοκαρισμένο τιμόνι και τροχός

μπλοκαρισμενο τιμονι

Αν και ακούγεται αστείο, έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές – ειδικά σε νέους οδηγούς – να γυρνάνε το κλειδί της μίζας και να μη γυρνάει με αποτέλεσμα να αναφέρουν ότι υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του αυτοκινήτου.

Αυτό συμβαίνει καθώς είναι κλειδωμένο το τιμόνι και χρειάζεται να γυρίσετε λίγο δεξιά αριστερά το τιμόνι (όσο έχει περιθώριο) και ταυτόχρονα να γυρίσετε το κλειδί για να ξεκλειδώσει το τιμόνι – έπειτα μπορείτε να βάλετε κανονικά εμπρός τον κινητήρα!

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Πρόβλημα με το immobilizer

προβλημα με το immobilizer

Αν το σύστημα ασφαλείας του αυτοκινήτου εμποδίζει την εκκίνηση της μηχανής, τότε ίσως αυτό να οφείλεται σε λάθος του immobilizer. Αυτό το σύστημα ασφαλείας ελέγχει κάθε φορά αν το κλειδί που τοποθετήθηκε είναι το κανονικό κλειδί και όχι κάποιο αντιγραφής.

Κάποιες φορές μπορεί να διαβάσει λάθος ότι έχετε εισάγει κλειδί αντιγραφής, με αποτέλεσμα να μην αφήνει τη μηχανή να εκκινήσει.

Αν έχετε ηλεκτρονικό κλειδί, αυτό μπορεί να συμβεί αν πέσει η μπαταρία του κλειδιού και δεν έχει την ισχύ να μεταδώσει το σήμα στο immobilizer.

Δοκιμάστε με ένα άλλο κλειδί ή δείτε αν μπορείτε να αντικαταστήσετε την μπαταρία του κλειδιού σας.

 

Βουλωμένο φίλτρο καυσίμου

προβλημα με το φιλτρο καυσιμου

Το φίλτρο καυσίμου φιλτράρει τα καύσιμα που βρίσκονται στο ρεζερβουάρ, για τυχόν μικροσωματίδια ή σκουπιδάκια, πριν αυτά περάσουν στο χώρο καύσης.

Αν υπάρχουν τέτοια ξένα σώματα, υπάρχει περίπτωση να έχει μπουκώσει το φίλτρο καυσίμου και να χρειάζεται αλλαγή.

Σε αυτήν την περίπτωση το καύσιμο δεν μπορεί να φτάσει για να εκκινήσει το κινητήρα, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να βάλετε μπρος.

Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες που ένα αυτοκίνητο δεν μπορεί να εκκινήσει. Αν έχετε μια ασφάλεια αυτοκινήτου με οδική βοήθεια, τότε άμεσα θα εξυπηρετηθείτε από το κοντινότερο αυτοκίνητο είτε με επιτόπου λύση στο πρόβλημά σας είτε με ρυμούλκηση στο συνεργείο.

Η οδική βοήθεια είναι απαραίτητη καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι ο άνθρωπός σας!