εβαλα πετρελαιο αντι για βενζινη
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Έβαλα πετρέλαιο αντί για βενζίνη: Τι πρέπει να κάνω τώρα

Το να βάλουμε λάθος καύσιμο στο αυτοκίνητο, είναι κάτι που ευτυχώς γίνεται σπάνια, όμως μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε!

Είτε από λάθος του υπαλλήλου στο βενζινάδικο, είτε από δική μας λάθος παραγγελία καυσίμου είτε ακόμα και από λάθος εκτέλεση στον αυτόματο πωλητή καυσίμων σε κάποιο 24ωρο βενζινάδικο.

Σε κάθε περίπτωση, όποια κι αν είναι η αιτία του λανθασμένου καυσίμου, το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί είναι μεγάλο και μπορεί να φτάσει ακόμα και στην ολική βλάβη του κινητήρα σας.

Τι πρέπει να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά και να διορθώσετε όσο μπορείτε την κατάσταση;

Τι πρέπει να κάνω αμέσως μόλις συνειδητοποιήσω ότι έβαλα πετρέλαιο αντί για βενζίνη

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, είναι να μην ξεκινήσετε τον κινητήρα σας κι αν τον έχετε ήδη εκκινήσει, τότε πρέπει να τον σβήσετε και να σταματήσετε στην άκρη.

Η κυκλοφορία του diesel στο σύστημα καυσίμου θα προκαλέσει σημαντική ζημιά που θα φτάσει μέχρι και στην ανεπανόρθωτη βλάβη του κινητήρα.

 

# Αφαίρεση του πετρελαίου

Το αμέσως επόμενο βήμα, αφού σταματήσετε το αυτοκίνητο και μεταφερθεί με την οδική βοήθεια στο συνεργείο σας, είναι να γίνει αποστράγγιση του πετρελαίου από τη δεξαμενή καυσίμου.

Σε αυτό το βήμα θα αδειάσει όλη η δεξαμενή καυσίμου – που κανονικά θα έπρεπε να έχει βενζίνη αλλά λανθασμένα βάλατε πετρέλαιο – καθώς και όλα τα υπολείμματα που τυχόν υπάρχουν.

 

# Αλλαγή φίλτρο καυσίμου

Μετά το άδειασμα της δεξαμενής καυσίμου, σειρά παίρνει η αλλαγή του φίλτρου καυσίμου, καθώς έχει ήδη ποτίσει με το λανθασμένο καύσιμο.

Αν αφήσετε το παλιό φίλτρο, τότε υπολείμματα καυσίμου θα μεταφερθούν στον κινητήρα μόλις τον ξεκινήσετε.

Η αντικατάσταση του φίλτρου είναι απαραίτητη πριν την εκ νέου έναρξη του κινητήρα σας.

 

# Γέμισμα με σωστό καύσιμο

Αφού καθαριστεί η δεξαμενή καυσίμου και αλλαχτεί με καινούργιο το φίλτρο καυσίμου, το επόμενο βήμα είναι το γέμισμα της δεξαμενής με το σωστό καύσιμο. Συνίσταται να φουλάρετε τη δεξαμενή, έτσι ώστε αν υπάρχουν τυχόν υπολείμματα από το πετρέλαιο, αυτά να «χαθούν» στη μεγάλη ποσότητα βενζίνης.

# Έλεγχος μηχανής

Τελευταίο βήμα είναι ο έλεγχος της μηχανής που πρέπει να γίνει αμέσως μόλις τοποθετήσετε το σωστό καύσιμο. Εκκινήστε τη μηχανή, ακούστε το θόρυβο του κινητήρα και δείτε την λειτουργία του αν είναι η ενδεδειγμένη.

Τυχόν ζημιές μπορεί να προκύψουν στα μπεκ ψεκασμού, στην αντλία καυσίμου καθώς και σε άλλα εξαρτήματα που περνάει το καύσιμο μέχρι να φτάσει στον κινητήρα!

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Πως να αποτρέψετε μελλοντική ζημιά από λανθασμένο καύσιμο

Για να μην επαναληφθεί το ίδιο λάθος και να μην ξανά πληρώσετε έναν σκασμό λεφτά σε ζημιές, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές συμβουλές ώστε να βάζετε πάντα το σωστό καύσιμο!

 

# Τοποθέτηση sticker στο χώρο του ρεζερβουάρ

Μια πολύ σωστή και συχνή κίνηση, είναι η τοποθέτηση ενός sticker με το όνομα του καυσίμου στη δεξαμενή του ανεφοδιασμού.

Με αυτόν τον τρόπο το βλέπετε τόσο εσείς αν βάλετε βενζίνη όσο και ο υπάλληλος του βενζινάδικου.

 

# Προσοχή στις αντλίες

Οι αντλίες έχουν συνήθως ένα pattern ανάλογα την κάθε εταιρεία. Για παράδειγμα θα βρείτε μαζί τις αντλίες της βενζίνης με την απλή και premium βενζίνη και αντίστοιχα τις αντλίες του πετρελαίου μαζί(απλό και premium). Αν επισκέπτεστε το πρατήριο της γειτονιά σας συχνότερα, τότε αφιερώστε λίγο χρόνο να δείτε τις αντλίες και να αναπτύξετε μια ρουτίνα ανεφοδιασμού, ώστε να μην ξανά κάνετε κάποιο λάθος!

 

Πιστεύετε ότι βάλατε πετρέλαιο αντί για βενζίνη;

Αν δεν είστε σίγουροι ότι βάλατε σωστό καύσιμο, τότε θα πρέπει είτε να δείτε την αντίστοιχη απόδειξη της αντλίας είτε να αναγνωρίσετε τα πρώτα σημάδια του κινητήρα αν λειτουργεί με λανθασμένο καύσιμο.

Αυτά τα σημάδια μπορεί να είναι ο υπερβολικός καπνός από την εξάτμιση, η μυρωδιά του καυσίμου αλλά και η δυσκολία στην εκκίνηση του κινητήρα καθώς και στην επιτάχυνση.

Καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου το λανθασμένο καύσιμο;

Οι ασφάλειες αυτοκινήτων γενικότερα δεν καλύπτουν μηχανικές βλάβες ή ανεφοδιασμό με λανθασμένο καύσιμο, όπως σε αυτήν την περίπτωση.

Υπάρχουν όμως κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες που προσφέρουν πακέτα ασφάλισης, που καλύπτουν την περίπτωση λανθασμένου καυσίμου.

Μια από αυτές τις εταιρείες είναι η Interlife όπου στην ασφάλεια πυρός-κλοπής, έχει ειδική κάλυψη όπου αποζημιώνει για ζημιές από λανθασμένο ή νοθευμένο καύσιμο.

Έτσι, αν έχετε στην Interlife ασφάλεια αυτοκινήτου, σε κάποιο πακέτο πυρός/κλοπής, τότε πολύ πιθανόν να έχετε την συγκεκριμένη κάλυψη!

Σε διαφορετική περίπτωση, ακόμα και μικτή ασφάλεια να έχετε, δεν καλύπτονται αυτές οι ζημιές καθώς και οι μηχανικές φθορές από την ασφάλεια αυτοκινήτου.

Το να βάλετε πετρέλαιο αντί για βενζίνη ή το αντίθετο, είναι κάτι που δε συμβαίνει συχνά όμως μπορεί να τύχει στον οποιοδήποτε. Είτε από λάθος του υπαλλήλου, είτε δικό σας, η ζημιά μπορεί πολύ εύκολα να συμβεί.

Αν το αντιληφθείτε αμέσως και δεν κινείστε το αυτοκίνητό σας, τότε η ζημιά – τόσο οικονομική όσο και η μηχανική – θα περιοριστούν σημαντικά.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα κληθείτε να πληρώσετε αρκετά χρήματα στην επιδιόρθωση του κινητήρα και των διάφορων εξαρτημάτων που θα χρειαστούν αλλαγή!


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/travelo/public_html/asfaleies24.gr/wp-includes/functions.php on line 5373