το γλωσσαρι της ασφαλιστικης αγορας
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 λεπτά

Το γλωσσάρι της ασφαλιστικής αγοράς – Όλοι οι όροι που πρέπει να γνωρίζεις!

Συχνά πυκνά ακούμε όρους στην ασφαλιστική αγορά που είτε δεν καταλαβαίνουμε είτε θέλουμε να σιγουρευτούμε για την ερμηνεία τους!

Έτσι, είτε αγοράζεις ασφάλεια αυτοκινήτου είτε ένα ασφαλιστήριο ασφάλειας ζωής, στο asfaleies24.gr μαζέψαμε όλους τους σημαντικούς όρους που πρέπει να γνωρίζεις γύρω από την ασφαλιστική αγορά!

Ταξινομημένοι κατά γράμμα και με εύκολη πλοήγηση!

Contents hide
1 Το γλωσσάρι της ασφαλιστικής αγοράς – Όλοι οι όροι που πρέπει να γνωρίζεις!

Black Box – συσκευή τηλεματικής

Πρόκειται για κάτι σχετικά καινούργιο στην Ελληνική αγορά. Το Blackbox είναι μια συσκευή τηλεματικής όπου συνδέεται στη θύρα OBD του αυτοκινήτου, ώστε η ασφαλιστική να σας προσφέρει ασφάλεια με το χιλιόμετρο και έτσι να καταγραφεί πόσα χιλιόμετρα ετησίως διανύεται!

 

Bonus Malus

Το bonus malus είναι μια «βαθμολογία» των οδηγών που έχει δημιουργηθεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Όσο μεγαλύτερο το bonus malus, τόσο υψηλότερα ασφάλιστρα θα έχετε.

Αν έχετε υψηλό bonus malus σημαίνει ότι έχετε συμμετοχή σε ατυχήματα τα τελευταία χρόνια.

Αρκετές εταιρείες προσφέρουν προστασία bonus malus για 1-2 ατυχήματα ανά χρόνο, εφόσον διατηρείτε το συμβόλαιο στην ίδια ασφαλιστική!

 

Αξία αυτοκινήτου

Πρόκειται για την εμπορική αξία του αυτοκινήτου που δηλώνεται κατά την αίτηση ασφάλισης. Μεγάλη προσοχή καθώς πρέπει να δηλωθεί η ακριβής αξία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα είστε υπασφαλισμένος ή υπερασφαλισμένος.

 

Απαλλαγή

Η απαλλαγή είναι το ποσό της συμμετοχής του ασφαλισμένου σε κάποια ζημία ή συμβάν. Ισχύει τόσο για την ασφάλεια αυτοκινήτου όσο και σε συμβόλαια ασφάλειας υγείας.

Αν για παράδειγμα έχετε απαλλαγή 300€, τότε αν η ζημιά είναι 500€ εσείς θα καταβάλλετε 300€ και τα υπόλοιπα 200€ η ασφαλιστική εταιρεία.

 

Αποζημίωση

Αποζημίωση είναι το ποσό που πληρώνει η ασφαλιστική εταιρεία για ζημιές, τραυματισμούς ή θανάτους μετά από ένα ατύχημα.

 

Αριθμός κυκλοφορίας

Ο αριθμός κυκλοφορίας είναι η πινακίδα του αυτοκινήτου σας. Μπορείτε να τον βρείτε εύκολα στην άδεια κυκλοφορίας, στη δεξιά κάτω μεριά.

 

Αρνητική δήλωση ατυχήματος

Η αρνητική δήλωση ατυχήματος δηλώνει την μη αποδοχή της ευθύνης σε ένα τροχαίο. Σε ένα ατύχημα με 2 εμπλεκόμενα μέρη, ένα αυτοκίνητο πρέπει να κάνει αρνητική δήλωση και το άλλο θετική, αποδέχοντας την υπαιτιότητα. Αν δεν κάνει δήλωση το άλλο όχημα, τότε μπορεί να φτάσετε μέχρι και στα δικαστήρια για την εξεύρεση λύσης.

 

Αστική ευθύνη

Πρόκειται για την υποχρεωτική κάλυψη που πρέπει να έχετε από τον νόμο. Στην ουσία καλύπτει τις ζημιές που θα προκαλέσετε σε ένα ατύχημα με δική σας υπαιτιότητα.

 

Ασφαλιζόμενο κεφάλαιο

Το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο δηλώνει την αξία που έχετε ασφαλίσει στην ασφαλιστική εταιρεία. Αν για παράδειγμα έχετε ένα αυτοκίνητο εμπορικής αξίας 15.000€, τότε αυτό είναι και το ασφαλιζόμενο κεφάλαιό σας καθώς και η ανώτατη αποζημίωση για το αυτοκίνητο.

Αντίστοιχα, σε ένα ένα συμβόλαιο ασφάλειας υγείας, αν έχετε κανονίσει ως ασφαλιζόμενο κεφάλαιο τις 10.000€, τότε η εταιρεία θα σας καλύψει μέχρι αυτό το ποσό.

 

Ασφαλισμένος

Ο ασφαλισμένος είναι συνήθως και ο λήπτης της ασφάλειας, εκτός κι αν έχει δηλωθεί κάτι διαφορετικό στο συμβόλαιο. Είναι αυτός που ασφαλίζεται με βάση το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

 

Ασφαλιστήριο

Το ασφαλιστήριο είναι το συμβόλαιο που λαμβάνεται από την ασφαλιστική εταιρεία όπου αποδεικνύει τις καλύψεις που υπάρχουν καθώς και τους όρους που διέπουν τη συνεργασία σας με την εταιρεία.

 

Ασφάλιστρο

Το κόστος για την ασφάλεια του αυτοκινήτου σας – το ποσό που πρέπει να πληρώσετε δηλαδή.

 

Αυτοκίνητο αντικατάστασης

Πρόκειται για μια προαιρετική παροχή της εκάστοτε ασφαλιστικής εταιρείας όπου σας παρέχει -συνήθως χωρίς έξτρα κόστος – αυτοκίνητο αντικατάστασης σε περίπτωση ατυχήματος, για όσο διάστημα αναφέρει η παροχή.

 

Βασική ασφάλεια

Η βασική ασφάλιση περιλαμβάνει τις υποχρεωτικές εκ του νόμου καλύψεις – δηλαδή την αστική ευθύνη έναντι τρίτων και την κάλυψη υλικών ζημιών.

 

Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης

Το γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης είναι υπεύθυνο για την έκδοση των Πράσινων Καρτών σε κάθε χώρα μέλος και διακανονίζει τις ζημιές σε ατυχήματα που συμμετέχουν αλλοδαπά οχήματα.

 

Διακανονιστής

Ο διακανονιστής είναι άνθρωπος της ασφαλιστικής εταιρείας όπου μόλις πάρει την αναφορά του πραγματογνώμονα, θα σας ενημερώσει για την αποζημίωση που προσφέρει η ασφαλιστική εταιρεία.

 

Επασφάλιστρο

Το επασφάλιστρο είναι το έξτρα ποσό που πρέπει να πληρώσετε, για κάποιο λόγο. Για παράδειγμα υπάρχει το επασφάλιστρο νέων οδηγών που ισχύει για οδηγούς κάτω των 23 ετών ή για όσους έχουν δίπλωμα λιγότερο από 1 χρόνο.

 

Επικουρικό Κεφάλαιο

Το επικουρικό κεφάλαιο είναι υπεύθυνο για τις αποζημιώσεις από τα ανασφάλιστα οχήματα καθώς και για τραυματισμούς που συνέβησαν από άγνωστα οχήματα(εγκατάλειψη τροχαίου).

Συνεισφέρουν όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες για την επιβίωσή του.

 

Ετήσια χιλιόμετρα

Είναι όρος που τον συναντάμε στην ασφάλεια με το χιλιόμετρο που προσφέρουν μερικές εταιρείες. Αναφέρεται στα ετήσια χιλιόμετρα που μπορείτε να κάνετε και περιλαμβάνονται μέσα στα ασφάλιστρα που πληρώνεται.

 

Ζημιές από ανασφάλιστο

Πρόκειται για κάλυψη που παρέχουν αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες και στην ουσία αν συμβεί κάποιο ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα που φέρει την ευθύνη του ατυχήματος, η ασφαλιστική σας θα σας αποζημιώσει και έπειτα θα εισπράξει τα χρήματα από το επικουρικό κεφάλαιο ή/και το άλλο όχημα.

 

Θετική δήλωση ατυχήματος

Τη θετική δήλωση την κάνει το όχημα που έχει την ευθύνη σε ένα ατύχημα και την αποδέχεται.

 

Θραύση κρυστάλλων

Μια προαιρετική κάλυψη στην ασφάλεια αυτοκινήτου όπου καλύπτει ράγισμα ή σπάσιμο του παρμπρίζ και των περιμετρικών υαλοπινάκων.

 

Ιδίες ζημίες

Είναι η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου όπου σας αποζημιώνει για τις δικιές σας ζημιές ακόμα κι αν φέρετε εσείς την ευθύνη σε ένα τροχαίο ατύχημα.

 

Λήπτης της ασφάλειας

Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που συνάπτει την ασφαλιστική σύμβαση με την εταιρεία. Συνήθως είναι το ίδιο πρόσωπο με τον ασφαλισμένο αλλά μπορεί και να διαφέρει.

 

Μη δεδουλευμένα ασφάλιστρα

Αν ακυρώσετε μια ασφάλεια αυτοκινήτου λόγω π.χ. πώλησης του αυτοκινήτου, τότε μπορείτε να αιτηθείτε την επιστροφή των μη δεδουλευμένων ασφαλίστρων. Αυτό είναι το ποσό που αντιστοιχεί στις εναπομείναντες ημέρες που ήσασταν ασφαλισμένοι.

 

Μικτή ασφάλεια

Είναι το ίδιο με τις ιδίες ζημιές – έχει επικρατήσει ο όρος μικτή ασφάλεια.

 

Νομική προστασία

Μια προαιρετική κάλυψη στην ασφάλεια αυτοκινήτου – αλλά και όχι μόνο – όπου παρέχεται νομική προστασία στον ασφαλισμένο. Στον κλάδο αυτοκινήτου, η νομική προστασία σας παρέχει δικηγόρο αν έχετε διαφορές με άλλο όχημα σε ένα τροχαίο ή αν η αποζημίωση που σας παρέχεται δεν σας καλύπτει και θέλετε να το κυνηγήσετε δικαστικά, δίχως εξτρά έξοδα.

 

Οδική βοήθεια

Η οδική βοήθεια είναι μια προαιρετική κάλυψη όπου έχετε 24 ώρες το 24ωρο βοήθεια για οποιοδήποτε μηχανικό και όχι μόνο πρόβλημα προκύψει στο όχημά σας.

Αν για παράδειγμα έχει τελειώσει η μπαταρία του αυτοκινήτου σας, τότε μπορείτε να καλέσετε την οδική βοήθεια εφόσον περιλαμβάνεται στο συμβόλαιό σας και να έρθει άμεσα δίχως κόστος και να σας εξυπηρετήσει.

 

Πραγματογνώμονας

Ο πραγματογνώμονας ορίζεται από την ασφαλιστική εταιρεία και σκοπό έχει να ελέγξει το όχημά σας για τις ζημιές που έγιναν μετά από ένα ατύχημα.

 

Πράσινη Κάρτα

Η πράσινη κάρτα είναι το «διαβατήριο» του αυτοκινήτου σας για ταξίδι σε ξένη χώρα. Οι καλύψεις που έχει η Πράσινη Κάρτα είναι μόνο η αστική ευθύνη έναντι τρίτων – κάθε εξτρά κάλυψη συνήθως δεν καλύπτεται στο εξωτερικό, παρά μόνο με ειδική συμφωνία με την ασφαλιστική εταιρεία.

 

Πρόσθετη Πράξη

Η πρόσθετη πράξη είναι οποιαδήποτε μεταβολή στο συμβόλαιό σας – όπως π.χ. προσθήκη μιας κάλυψης, ακύρωση, κ.α. – όπου συμβαίνει με την έκδοση ενός υπό-συμβολαίου, που ονομάζεται πρόσθετη πράξη.

 

Προσωπικό Ατύχημα

Η κάλυψη προσωπικού ατυχήματος στην ασφάλεια αυτοκινήτου σας εξασφαλίζει και σας αποζημιώνει έναντι τραυματισμού ή θανάτου, αποτέλεσμα τροχαίου ατυχήματος.

 

Πυρός/Κλοπής

Τα πακέτα πυρός/κλοπής στην ασφάλεια αυτοκινήτου προσφέρουν εξτρά καλύψεις πέρα από τη βασική ασφάλιση, όπως προστασία έναντι πυρκαγιάς, φυσικά φαινόμενα, μερική και ολική κλοπή, κ.α.

 

Συνεργαζόμενα συνεργεία

Τα συνεργαζόμενα συνεργεία είναι συνεργεία της ασφαλιστικής όπου συνήθως έχετε έκπτωση ή μικρότερη απαλλαγή αν επισκευάσετε εκεί το αυτοκίνητό σας μετά από ένα ατύχημα.

 

Υπασφάλιση

Υπασφάλιση έχουμε όταν ασφαλίζουμε ένα αυτοκίνητο, μηχανή ή σπίτι με αξία μικρότερη της εμπορικής του.

Για παράδειγμα αν ένα σπίτι έχει αξία 100.000€ και το ασφαλίζουμε για 80.000€, τότε είναι υπασφαλισμένο κατά 20%. Αντίστοιχα, αν υπάρξει θέμα αποζημίωσης, αυτή θα είναι κατά 20% μικρότερη.

 

Υπερασφάλιση

Αντίθετα σε σχέση με την υπασφάλιση, στην υπερασφάλιση έχουμε ασφάλιση για μεγαλύτερο κεφάλαιο έναντι αυτού που ισχύει κανονικά.

Σε αυτήν την περίπτωση πληρώνετε υψηλότερα ασφάλιστρα αλλά η αποζημίωση θα είναι με βάση την εμπορική αξία και όχι την αξία που έχετε δηλώσει.

 

Φιλικός Διακανονισμός

Στο φιλικό διακανονισμό συμμετέχουν αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες και στόχο έχει να μειώσει τις διαδικασίες και το χρόνο αποζημίωσης μεταξύ των εταιρειών.

Ο φιλικός διακανονισμός ισχύει για ατυχήματα με υλικές ζημίες μόνο και μεταξύ των μελών του – δηλαδή τις ασφαλιστικές που συμμετέχουν στον φιλικό. Ισχύει και για αυτοκίνητα αλλά και για ασφάλιση μηχανής.

 

Φροντίδα ατυχήματος

Η φροντίδα ατυχήματος είναι παροχή της εκάστοτε ασφαλιστικής εταιρείας και σκοπό έχει από τη μια να σας βοηθήσει με την συμπλήρωση των δηλώσεων σε ένα ατύχημα και να φωτογραφίσει το συμβάν και από την άλλη να απομακρύνει το όχημά σας με γερανό, προς τον τόπο που θα υποδείξετε.