υπασφαλιση - υπερασφαλιση
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Τι είναι η υπασφάλιση και η υπερασφάλιση και γιατί πρέπει να σας ενδιαφέρει!

Στον κλάδο των ασφαλειών υπάρχουν αρκετές φορές όροι που δεν τους γνωρίζετε, όμως πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία.

Αν και όλοι εμείς στο asfaleies24.gr πάντα είμαστε δίπλα στους πελάτες μας, για να τους εξηγήσουμε τα πάντα γύρω από τα συμβόλαιά τους, υπάρχουν δεκάδες επισκέπτες που κλείνουν ασφάλεια αυτοκινήτου ή μηχανής ή ακόμα και κατοικίας online, δίχως να υπάρχει πιο πριν κάποια επικοινωνία.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να γνωρίζετε κάποια σημαντικά πράγματα όπως είναι η υπασφάλιση και υπερασφάλιση – 2 όρους που συναντάμε στην ασφάλεια οχημάτων και κατοικίας.

Και τα 2 αναφέρονται στην αξία που δηλώνεται κατά τη διαδικασία της ασφάλισης.

Πάμε να δούμε όμως τι είναι και γιατί πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία.

des prosfores

Υπασφάλιση – Τι είναι και τι  να προσέξετε

Υπασφάλιση έχουμε όταν το αντικείμενο που ασφαλίζεται, το έχετε δηλώσει με μικρότερη χρηματική αξία απ’ότι κοστίζει κανονικά, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να έχετε μικρότερα ασφάλιστρα.

Για παράδειγμα σε μια ασφάλεια σπιτιού, μια κατοικία αξίας 100.000€, αν την έχετε δηλώσει ως 80.000€ τότε υπάρχει υπασφάλιση.

Αυτό φέρνει 2 αποτελέσματα:

Από τη μία θα πληρώσετε κάποια ελάχιστα λιγότερα χρήματα στην ασφάλεια, λόγω μικρότερης δηλωμένης αξίας

Από την άλλη όμως θα εισπράξετε αρκετά μικρότερη αποζημίωση, σε περίπτωση που επέλθει ο κίνδυνος! Στο παράδειγμά μας, θα εισπράξετε 20% λιγότερη αποζημίωση.

Αν δηλαδή είχατε ασφάλεια σπιτιού για σεισμό και μετά από σεισμό έγιναν ζημιές ύψους 30.000€, τότε εσείς θα αποζημιωθείτε με το ποσό των 24.000€ καθώς είχατε 20% υπασφάλιση.

Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του αυτοκινήτου αν έχετε καλύψεις όπως μικτή ασφάλιση, ασφάλεια αυτοκινήτου πυρός κλοπής, κ.α.

Αν δεν έχετε δηλώσει τη σωστή εμπορική αξία – και να την αναπροσαρμόζετε σε κάθε ετήσια ανανέωση – τότε αν θα έρθει η στιγμή της αποζημίωσης, θα αποζημιωθείτε αναλογικά.

Στην περίπτωση της κατοικίας, έχουμε και την περίπτωση για κάλυψη σε Α’ κίνδυνο που σημαίνει ότι η ασφαλιστική δεν λαμβάνει υπόψιν την περίπτωση της υπασφάλισης – αν αυτή υπάρχει – σε περίπτωση που η οικία σας υποστεί ζημιά.

Σε αυτήν την περίπτωση δηλαδή η ασφαλιστική εταιρεία θα σας αποζημιώσει για το ποσό που έχετε δηλώσει, δίχως να υπολογίσει κάποιο ποσοστό υπασφάλισης, αν αυτό υπάρχει.

des prosfores

Υπερασφάλιση – Το αντίθετο της υπασφάλισης

Η υπερασφάλιση είναι όταν ασφαλίζουμε ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο, για μεγαλύτερη αξία απ’ότι την εμπορική του αξία.

Σε αυτήν την περίπτωση θα πληρώσετε αυξημένα ασφάλιστρα ενώ ΔΕΝ θα αποζημιωθείτε στην αξία που έχετε δηλώσει, αλλά με βάση την εμπορική αξία.

Έτσι αν δηλώνετε ένα σπίτι ότι έχει αξία 150.000€ ενώ με βάση τα κριτήρια της ασφαλιστικής η αξία του είναι στα 120.000€, τότε και η αποζημίωση που θα εισπράξετε θα είναι με ταβάνι τις 120.000€

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προσέχετε τις αξίες που δηλώνετε κατά την αίτηση ασφάλισης και πάντα θα πρέπει να είναι εναρμονισμένες με τις εμπορικές αξίες.

Το asfaleies24.gr και οι πιστοποιημένοι σύμβουλοί του, είναι δίπλα σας για κάθε απορία σχετικά με την εμπορική αξία του οχήματός ή της κατοικίας σας, έτσι ώστε να αποφύγετε φαινόμενα υπασφάλισης ή υπερασφάλισης. Αναζητήστε στην ιστοσελίδα μας την καλύτερη ασφάλεια αυτοκινήτου συγκρίνοντας τιμές ανάμεσα στις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες και επιλέγοντας αυτήν που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες!

Πέρα από ασφάλεια αυτοκινήτου, στο asfaleies24 θα βρείτε ακόμα ασφάλεια μηχανής, ασφάλεια σπιτιού καθώς και ασφάλεια σκάφους στις καλύτερες τιμές της αγοράς και με τις κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρείες!

Σύγκρινε όλη την ασφαλιστική αγορά με 1 κλικ από την άνεση του σπιτιού σου και αγόρασε την καλύτερη ασφάλεια μέσα σε 1 λεπτό!