Κλασσικές πινακίδες αυτοκινήτων
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Πινακίδες αυτοκινήτων ανά χώρα – Τα σχήματα και τα γράμματα που χρησιμοποιεί η κάθε χώρα

Οι Ευρωπαϊκές πινακίδες κυκλοφορίας διαφέρουν αρκετά από χώρα σε χώρα, τόσο ως προς το σχήμα και το μέγεθος όσο φυσικά και ως προς τα γράμματα που χρησιμοποιούν.

Εδώ θα ρίξουμε μια αναλυτική ματιά στους διαφορετικούς τύπους πινακίδων κυκλοφορίας που βρίσκονται στην Ευρώπη καθώς και ποια γράμματα χρησιμοποιεί η κάθε χώρα!

Να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει κοινή οδηγία ως προς τις πινακίδες και κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανόνες για το σχεδιασμό και την έκδοση των πινακίδων.

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

 

Κλασσικές πινακίδες κυκλοφορίας

Αυτές είναι οι κλασσικές πινακίδες που συναντάμε στα επιβατικά Ι.Χ. Διαθέτουν συνήθως μια μπλε λωρίδα στην αριστερά πλευρά της πινακίδας όπου περιλαμβάνεται και ο κωδικός της χώρας έκδοσης και ακολουθεί ο συνδυασμός γραμμάτων και αριθμών. Συνήθως τις συναντάμε σε μέγεθος 52εκ x11εκ.

Οι κωδικοί των χωρών τυποποιούνται από τα Ηνωμένα Έθνη και χρησιμοποιούνται για την ταυτοποίηση της κάθε χώρας που έχει εκδώσει τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.

Παρακάτω θα δούμε όλους κωδικούς των Ευρωπαϊκών χωρών που συναντάμε στις πινακίδες κυκλοφορίας.

 

Στρατιωτικές πινακίδες κυκλοφορίας

Οι στρατιωτικές πινακίδες – όπως αναφέρει και το όνομά τους – τις συναντάμε στα στρατιωτικά οχήματα της κάθε χώρας, όπως τα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πολεμικού υλικού, κ.α.

Συνήθως είναι πράσινες με λευκά γράμματα και περιλαμβάνουν πληροφορίες όπως το σώμα που ανήκει το όχημα και μια σειρά από αριθμούς.

 

Διπλωματικές πινακίδες

Οι διπλωματικές πινακίδες εκδίδονται σε ξένους διπλωμάτες που ζουν και εργάζονται σε μια ξένη χώρα. Συνήθως περιλαμβάνουν και πληροφορίες ταυτοποίησης καθώς και κωδικό χώρας ή διπλωματικό έμβλημα.

 

Κλασσικές πινακίδες

Οι κλασσικές πινακίδες κυκλοφορίας αφορούν αποκλειστικά οχήματα αντίκες, που πρέπει να απαιτούν κάποια συγκεκριμένα κριτήρια για να μπορούν να τις αποκτήσουν. Συνήθως έχουν φοροελαφρύνσεις, μη καταβολή φόρων και τελών, κ.α.

Ένα από τα βασικά κριτήρια είναι η ηλικία του οχήματος, με το ελάχιστο όριο να είναι συνήθως τα 30 έτη.

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Προσωρινές πινακίδες ΔΟΚ

Όπως και στην Ελλάδα έχουμε τις πινακίδες ΔΟΚ, έτσι υπάρχουν και σε όλη την Ευρώπη οι προσωρινές πινακίδες που σκοπό έχουν να βοηθήσουν την εισαγωγή των αυτοκινήτων καθώς και τις αντιπροσωπείες με τα δοκιμαστικά μοντέλα.

Συνήθως ανήκουν σε οχήματα που δεν έχουν ταξινομηθεί και προορίζονται για οχήματα δοκιμής ή εκθεσιακά.

 

Κόκκινες πινακίδες

Σίγουρα θα έχετε συναντήσει στην Ελλάδα αυτοκίνητο με κόκκινες πινακίδες! Αυτές οι πινακίδες ανήκουν είτε σε κάποια τρίτεκνη οικογένεια είτε σε επαναπατριζόμενο ναυτικό οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να αγοράσουν καινούργιο ή μεταχειρισμένο όχημα χωρίς την καταβολή του τέλους ταξινόμησης!

Από που είναι οι πινακίδες UA;

Οι πινακίδες UA που βλέπουμε όλο και πιο συχνά τα τελευταία 2 χρόνια, είναι από αυτοκίνητα που έχουν έδρα την Ουκρανία! Αυτές οι πινακίδες έχουν το διακριτικό UA στα αριστερά της πινακίδας τους.

πινακιδα Λιθουανίας

Τώρα που μάθαμε τα πάντα για τις πινακίδες, το χρώμα και το σχήμα τους, ας δούμε τι γράμματα έχει η πινακίδα κάθε Ευρωπαϊκής χώρας!

Στην παρακάτω λίστα μπορείτε να δείτε αναλυτικά το γράμμα που φέρει η κάθε πινακίδα, ανάλογα τη χώρα που έχει εκδοθεί.

 

Αυστρία: Α

Βέλγιο: Β

Βουλγαρία: BG

Κροατία: HR

Κύπρος: CY

Τσεχική Δημοκρατία: CZ

Δανία: DK

Εσθονία: EST

Φινλανδία: FIN

Γαλλία: F

Γερμανία: Δ

Ελλάδα: GR

Ουγγαρία: Η

Ιρλανδία: IRL

Ιταλία: Ι

Λετονία: LV

Λιθουανία: LT

Λουξεμβούργο: L

Μάλτα: Μ

Ολλανδία: NL

Πολωνία: PL

Πορτογαλία: P

Ρουμανία: RO

Σλοβακία: SK

Σλοβενία: SLO

Ισπανία: Ε

Σουηδία: S

Ηνωμένο Βασίλειο: GB

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μερικές χώρες μπορεί να χρησιμοποιούν επιπλέον γράμματα, πέρα από τον κωδικό της χώρας. Για παράδειγμα, στη Γερμανία υπάρχει και ένα εξτρά αναγνωριστικό για να φαίνεται και η περιφέρεια έκδοσης ενώ κάτι παρόμοιο ισχύει και στη Γαλλία.

Στην Ελλάδα οι περιοχές ξεχωρίζουν από τα πρώτα 2 γράμματα της Πινακίδας όπως για παράδειγμα όσες πινακίδες ξεκινάνε από Υ, Ι είναι από την Αττική και όσες ξεκινάνε από Ν είναι από τη Θεσσαλονίκη.

Εσχάτως, λόγω της δημιουργίας εκατομμυρίων ταξινομήσεων, βλέπουμε διαφοροποιήσεις όπως ότι στην Αττική εκδίδονται πινακίδες πλέον με αρχικό το γράμμα Χ.

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Επηρεάζεται η ασφάλεια αυτοκινήτου από το γράμμα στην πινακίδα;

Και ναι και όχι μπορούμε να απαντήσουμε εδώ! Στην πραγματικότητα, η ασφάλεια του αυτοκινήτου επηρεάζεται από τη διεύθυνση της μόνιμης έδρας. Αν ένα αυτοκίνητο έχει πινακίδα από Υ και δεν έχει αλλάξει μόνιμη έδρα ή δεν έχει μεταβιβαστεί, τότε κατά μεγάλη πιθανότητα, αυτό το όχημα θα έχει έδρα την Αθήνα!

Μπορεί όμως να έχει μεταβιβαστεί και να ανήκει σε κάποιον ιδιώτη με μόνιμη έδρα την Κρήτη – σε αυτήν την περίπτωση δεν θα αλλάξει η πινακίδα, όμως η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι πολύ πιθανόν να είναι αρκετά πιο μειωμένη λόγω της αλλαγής της έδρας!

Σε κάθε περίπτωση, στο asfaleies24.gr μπορείς να βρεις την πιο φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου μέσα από τη διαδικασία της σύγκρισης τιμών και καλύψεων, ανάμεσα στις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας.

Όπου και να μένεις, ό,τι πινακίδα και να έχεις – στο asfaleies24 ασφαλίζουμε ακόμα και πινακίδες ΔΟΚ – μπορείς να βρεις ασφάλεια αυτοκινήτου σε μόλις 1 λεπτό και να ασφαλιστείς από την άνεση και την ευκολία του σπιτιού σου!


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/travelo/public_html/asfaleies24.gr/wp-includes/functions.php on line 5373