5 περιπτώσεις που δεν καλύπτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες

περιπτωσεις που δεν καλυπτει η ασφαλιστικη εταιρεια

5 περιπτώσεις που δεν καλύπτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες

Μόλις κάνατε την καινούργια σας ασφάλεια αυτοκινήτου online, στην καλύτερη τιμή της αγοράς μέσα από το Asfaleies24.gr και κυκλοφορείτε ωραίοι και άνετοι στους δρόμους!

Ακριβώς και καλά κάνετε! Όμως, πρέπει να γνωρίζετε μερικές περιπτώσεις όπου οι ασφαλιστικές εταιρείες ΔΕΝ θα σας καλύψουν σε περίπτωση ατυχήματος ακόμα κι αν δεν φταίτε, ακόμα κι αν έχετε μικτή ασφάλιση αυτοκινήτου ενεργοποιημένη!

Πότε μια ασφαλιστική εταιρεία θα αρνηθεί να σας αποζημιώσει; Πότε θα στραφεί εναντίον σας δικαστικά ώστε να διεκδικήσει τις ζημίες που προκαλέσατε σε άλλο όχημα;

Οδήγηση υπό αλκοόλ

Στην περίπτωση που οδηγάτε υπό αλκοόλ, καμία ασφαλιστική εταιρεία δεν σας καλύπτει σε περίπτωση ατυχήματος.

Είτε έχετε μικτή ασφάλεια, είτε φταίει το άλλο όχημα που σας χτύπησε, σε όλες τις περιπτώσεις λόγω κατανάλωσης αλκοόλ εσείς θα βγείτε ο ζημιωμένος.

Αν δημιουργήσετε ατύχημα ενώ έχετε καταναλώσει αλκοόλ πάνω από τα επιτρεπτά όρια, τότε η ασφαλιστική σας θα αποζημιώσει κανονικά το άλλο αυτοκίνητο και τον οδηγό του ενώ αμέσως μετά θα στραφεί εναντίον σας για να διεκδικήσει τα έξοδα και τις ζημίες.

Σε κάθε περίπτωση, αν βρεθείτε να οδηγάτε υπό την επήρεια αλκοόλ, πέρα από τις διοικητικές κυρώσεις από την αστυνομία, είστε και εκτός ασφάλισης καθώς η ασφαλιστική σας εταιρεία δεν σας καλύπτει σε αυτήν την περίπτωση.

 

Οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών

Ό,τι ισχύει για το αλκόολ ισχύει και για την οδήγηση υπό την κατανάλωση ναρκωτικών ουσίων.

Αν δημιουργήσετε κάποιο ατύχημα ή εμπλακείτε σε αυτό ακόμα και χωρίς να φταίτε, αν ανιχνευθεί στο αίμα σας κάποια ναρκωτική ουσία τότε αυτόματα βγαίνετε εκτός αποζημιώσεων και η ασφαλιστική εταιρεία θα στραφεί εναντίον σας για αποζημίωση έναντι των άλλων μερών που ενεπλάκησαν στο ατύχημα.

 

Κλεμμένο όχημα

Αν το όχημα που οδηγάτε έχει κλαπεί, τότε φυσικά η ασφαλιστική εταιρεία – αν υφίσταται ασφαλιστικό συμβόλαιο, δεν πρόκειται να καλύψει τον οδηγό του οχήματος και επιπλέον θα κινηθεί δικαστικά για όποια έξοδα δημιουργηθούν.

 

Οδηγός κάτω των 18 ετών

Στην Ελλάδα η οδήγηση απαγορεύεται κάτω των 18 ετών. Αν δημιουργηθεί κάποιο ατύχημα και αποδειχθεί ότι ο οδηγός ήταν κάτω των 18 ετών, τότε η ασφαλιστική εταιρεία θα κινηθεί δικαστικά ζητώντας όλες τις αποζημιώσεις που πρέπει να καταβάλλει στα άλλα αυτοκίνητα ενώ επιπλέον μπορεί να ζητήσει αποζημίωση ακόμα και για την ίδια.

Σε περίπτωση που το όχημα είναι ανασφάλιστο, τις παραπάνω διαδικασίες θα τις κάνει το επικουρικό ταμείο.

 

Ατύχημα με οδηγό κάτω των 21 ετών χωρίς επασφάλιστρο

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο μπερδεμένα. Όπως γνωρίζουμε όλοι, οι νέοι οδηγοί που έχουν το δίπλωμα λιγότερο από ένα χρόνο καθώς και μέχρι να συμπληρώσουν τα 21 έτη τους, υποχρεώνονται στο να πληρώνουν το λεγόμενο «επασφάλιστρο» στα συμβόλαια ασφάλειας αυτοκινήτου.

Αυτό στην ουσία είναι μια προσαύξηση περίπου 25% του κόστους ασφάλισης που βάζουν οι εταιρείες καθώς έχει αποδειχθεί ότι οι νέοι οδηγοί είναι πιο επιρρεπείς σε ατυχήματα.

Σε περίπτωση που δεν έχετε προσθέσει το επασφάλιστρο και δημιουργήσετε ατύχημα, τότε η ασφαλιστική είτε δεν θα σας καλύψει (λόγω μη πληρωμής επασφάλιστρου και ψευδής δήλωσης ότι το όχημα δεν οδηγείτε από άτομα κάτω των 21 ετών) ή θα σας ζητήσει την πληρωμή του επασφάλιστρου μαζί με τις προσαυξήσεις, για να προχωρήσει στις αποζημιώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, αν είστε νέος οδηγός ή κάτω των 21, πρέπει να ενημερώνετε την ασφαλιστική σας και πάντα να έχετε το επασφάλιστρο στο συμβόλαιό σας.