αρση παρακρατησης
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Πως παίρνω την κυριότητα του αυτοκινήτου – Άρση παρακράτησης 

Η παρακράτηση της κυριότητας του αυτοκινήτου σας, συμβαίνει όταν αγοράζετε ένα όχημα με δάνειο, γραμμάτια ή άλλες ευκολίες και υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ εσάς και της τράπεζας ή του εμπόρου που αγοράστηκε το αυτοκίνητο.

Για να είναι καλυμμένο και το μέρος που σας δανείζει χρήματα ή σας κάνει τις ευκολίες πληρωμής, στο αυτοκίνητο καταγράφεται παρακράτηση κυριότητας που σημαίνει ότι το όχημα ανήκει ακόμα στον δανειστή, μέχρι την πλήρη εξόφλησή του.

Είναι μια ασφάλεια για αυτόν που σας πουλάει το αυτοκίνητο καθώς με την παρακράτηση κυριότητας δεν μπορείτε να πουλήσετε το όχημα σε άλλον ιδιοκτήτη, δίχως πρώτα να το ξεχρέωσετε!

Ποια είναι η διαδικασία όμως που πρέπει να ακολουθηθεί για να γίνει η άρση παρακράτησης, εφόσον έχετε κάνει εξόφληση του αυτοκινήτου;

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Από ποιον μπορεί να υπάρχει παρακράτηση στο αυτοκίνητό σας;

Η παράκρατηση σημειώνεται από αυτόν που σας έχει δανείσει. Μπορεί να είναι μια τράπεζα, ένας έμπορος, μια αντιπροσωπεία ή ακόμα και 2 μέρη μαζί – δηλαδή μια αντιπροσωπεία και μια τράπεζα που συνεργάζονται μαζί.

Αν αγοράσετε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο με γραμμάτια από έμπορο, τότε η παρακράτηση είναι απευθείας από τον έμπορο που σας παρέχει την ευκολία πληρωμής.

Αναλόγως από ποιον είναι η παρακράτηση, θα χρειαστείτε και το αντίστοιχο έγγραφα από αυτόν για να γίνει η άρση της.

 

Διαδικασίες και δικαιολογητικά για την άρση της παρακράτησης

Η διαδικασία για την άρση της παρακράτησης είναι σχετικά απλή, αρκεί να μαζέψετε όλα τα απαραίτητα έντυπα.

Αν έχετε το αυτοκίνητο με δάνειο, οπότε η παρακράτηση έχει γραφτεί από την τράπεζα, τότε θα χρειαστείτε μια εξοφλητική επιστολή από το πιστωτικό ίδρυμα που σας χορήγησε το δάνειο.

Αν η παρακράτηση είναι από την αντιπροσωπεία απευθείας, δίχως τη μεσολάβηση τραπεζών, τότε θα χρειαστείτε το ΦΕΚ ίδρυσης της αντιπροσωπείας καθώς και υπεύθυνη δήλωση της αντιπροσωπείας ότι έχει εξοφληθεί το ποσό της παρακράτησης, υπογεγραμμένη από τον νόμιμο εκπρόσωπο.

Τέλος, αν έχετε αγοράσει το αυτοκίνητο από κάποιον έμπορο ιδιώτη, τότε για να γίνει η άρση της παρακράτησης θα χρειαστείτε μια υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη με το γνήσιο της υπογραφής από τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας σχετικά με την εξόφληση του ποσού και την συναίνεση στην άρση της παρακράτησης.

Αν δεν γνωρίζετε ποιος έχει την κυριότητα και την παρακράτηση του οχήματός σας, τότε μπορείτε να επικοινωνήσετε με την οικεία Περιφέρεια και να σας γνωστοποιήσουν πληροφορίες.

Πέρα από το έγγραφο από την τράπεζα ή την αντιπροσωπεία, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε την αίτηση άρσης παρακράτησης, να έχετε μαζί σας την αστυνομική ταυτότητα καθώς και την πρωτότυπη άδεια κυκλοφορίας.

Με όλα αυτά τα έγγραφα προσέρχεστε στα ΚΕΠ όπου τα καταθέτετε, ο αρμόδιος υπάλληλος τα έλεγχει κι αν είναι όλα προωθούνται για άμεση διεκπεραίωση.

Ο χρόνος μέχρι να λάβετε την καινούργια άδεια κυκλοφορίας μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 60 ημέρες.

Αν το αυτοκίνητο έχει 2 ή παραπάνω παρακρατήσεις – όπως για παράδειγμα και από την τράπεζα και από τον έμπορο – τότε θα χρειαστείτε και τα 2 έντυπα να σας συμπληρώσουν.

 

Άρση παρακράτησης αυτοκινήτου ηλεκτρονικά

Στο Gov.gr έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να γίνει η άρση παρακράτησης ηλεκτρονικά . Προς το παρών είναι διαθέσιμη μόνο για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και σιγά σιγά θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες Περιφέρειες.

Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη και γρήγορη, καθώς συνδέεστε με τα στοιχεία TAXIS στην ειδική σελίδα του gov.gr και έπειτα ο οδηγός σας πηγαίνει βήμα βήμα.

Θα πρέπει πάλι να έχετε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθώς και να συμπληρώσετε την αίτηση ηλεκτρονικά στον οδηγό.

Τέλος, όταν θα κληθείτε να παραλάβετε την νέα άδεια κυκλοφορίας, θα πρέπει να έχετε μαζί σας την παλιά ώστε να την παραδώσετε καθώς επίσης και την πρωτότυπη εξοφλητική επιστολή.

 

Τι πρέπει να κάνω αν έχω παρακράτηση και θέλω να πουλήσω το όχημά μου

Για να γίνει η οποιαδήποτε πώληση και μεταβίβαση οχήματος, δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία άλλη κυριότητα πέρα από αυτή του ιδιοκτήτη. Αυτό σημαίνει πως αν θέλετε να πουλήσετε το όχημά σας, θα πρέπει πρώτα να εξοφληθεί η τράπεζα ή ο φορέας που σας έχει δανείσει, να άρετε την παρακράτηση και μετά να προβείτε σε πώληση του αυτοκινήτου σας!

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Πρέπει να αλλάξει κάτι στην ασφάλεια αυτοκινήτου με την νέα άδεια;

Εφόσον δεν αλλάζει κάτι στα στοιχεία της ιδιοκτησίας, δε χρειάζεται να κάνετε κάποια ενέργεια με την ασφάλεια του αυτοκινήτου σας. Αν αλλάξει κάποιος ιδιοκτήτης ή γίνει μεταβίβαση του αυτοκινήτου, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μας για να σας κατευθύνουμε.

Και τώρα που σου ‘μάθαμε τα πάντα για την άρση της παρακράτησης του οχήματός σου, άσε μας να σου δείξουμε και την πιο φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου που μπορείς να βρεις online!

Είναι πολύ εύκολο και ξεκινάς από την ιστοσελίδα μας, εισάγοντας τα απαραίτητα στοιχεία και άμεσα βλέπεις τιμές από 27 και πλέον ασφαλιστικές εταιρείες! Επιλέγεις αυτή που ταιριάζει στις ανάγκες σου και voila! Σε 1 λεπτό έχεις λάβει το καινούργιο σου συμβόλαιο στο e-mail, έχοντας την χαμηλότερη τιμή της αγοράς!