μυθοι γυρω απο την ασφαλεια αυτοκινητου

Μύθοι γύρω από την ασφάλεια αυτοκινήτου

Αν αναζητάτε ασφάλεια αυτοκινήτου, τότε σίγουρα, δίχως αμφιβολία, έχετε εκτεθεί σε μια ποικιλία από μύθους γύρω από την ασφαλιστική βιομηχανία και τις εταιρείες ασφάλισης.

Συνήθως οι περισσότεροι μύθοι είναι εντελώς παραπλανητικοί και ίσως σας αποτρέψουν από το να διαλέξετε την καλύτερη δυνατή προσφορά για ασφάλιση του αυτοκινήτου σας.

Αν και η τιμή είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας όταν επιλέγετε ασφαλιστική εταιρεία, μην ξεχνάτε πως συνήθως «ό,τι πληρώνετε, παίρνετε».

Βέβαια αυτό τα τελευταία χρόνια τείνει να αλλάξει καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες, μέσα στο κλίμα έντονου ανταγωνισμού, έχουν ρίξει τις τιμές τους ενώ έχουν δημιουργήσει πακέτα με λιγότερες παροχές, έτσι ώστε να προσελκύσουν ολοένα και περισσότερους πελάτες.

Οπότε, αν δείτε μια χαμηλή τιμή μην νομίζετε ότι πρόκειται για κάποια εταιρεία-απάτη – δείτε απλά τις παροχές που έχει.

Συνήθως θα καλύπτει μόνο τα βασικά που προϋποθέτει ο νόμος δίχως εξτρά καλύψεις.

 

Έτσι, όταν κάνετε σύγκριση τιμών στις ασφάλειες αυτοκινήτου να βλέπετε όλες τις καλύψεις και τις παροχές που έχουν να προσφέρουν οι εταιρείες και να συγκρίνετε όμοια συμβόλαια.

 

Επασφάλιστρο σε νέους οδηγούς

Αν το όχημά σας οδηγείτε από άτομο με δίπλωμα κάτω του 1 έτους ή ηλικίας κάτω των 21, τότε θα χρειαστεί να πληρώσετε εξτρά ποσό στην ασφαλιστική σας που ισοδυναμεί περίπου με 20% της αξίας του συμβολαίου.

Αυτό είναι το λεγόμενο «επασφάλιστρο» και είναι υποχρεωτικό σε όλα τα συμβόλαια όταν τηρούνται οι προϋποθέσεις.

Έτσι, αν συναντήσετε κάποιο συμβόλαιο με εξτρά κόστος 20%, δεν πρόκειται για κάποια απάτη της ασφαλιστικής εταιρείας αλλά είναι το επασφάλιστρο των νέων οδηγών!

 

Μικτή ασφάλεια

Η μικτή ασφάλεια αποτελεί ένα μήλον της έριδος στις ασφαλιστικές εταιρείας.

Συνήθως την επιλέγουν τα καινούργια αυτοκίνητα ενώ είναι υποχρεωτική αν έχετε τραπεζικό δανεισμό (το απαιτούν οι τράπεζες, για όσο διαρκεί ο δανεισμός).

Η μικτή ασφάλεια σας καλύπτει και σας αποζημιώνει είτε φταίτε είτε όχι σε ένα πιθανό ατύχημα.

Συνήθως τα συμβόλαια με μικτή ασφάλεια έχουν κάποιο ποσό ως απαλλαγή – αυτό το ποσό το πληρώνετε εσείς ανεξαιρέτως του κόστους της ζημιάς.

Αν δηλαδή έχετε επασφάλιστρο 300€ και κάνετε μια ζημιά 500€, τότε θα πληρώσετε τα 300€ εσείς και τα υπόλοιπα η ασφαλιστική.

Αν γίνει μια ζημιά 250€, τότε θα πληρώσετε όλο το ποσό εσείς.

Στα συμβόλαια μικτής ασφάλειας θα πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή καθώς υπάρχουν συχνά «μικρά γράμματα» και αρκετές εξαιρέσεις.

Αν το αυτοκίνητο το αγοράζετε καινούργιο από αντιπροσωπεία, συνήθως τα πράγματα είναι πιο απλά καθώς το αυτοκίνητο δεν έχει κάποιο «ιστορικό».

Σε αντίθετη περίπτωση, αν θέλετε να κάνετε μικτή ασφάλεια σε αυτοκίνητο που κυκλοφορεί ήδη, τότε θα πρέπει πρώτα να ελεγχθεί από πραγματογνώμονα (στην ουσία ελέγχουν ότι δεν έχει ζημιές που έχουν δημιουργηθεί πιο πριν) και μετά να ενεργοποιηθεί το συμβόλαιο της μικτής ασφάλειας.

 

Οι ιστοσελίδες σύγκρισης χρεώνουν προμήθειες και μεγαλύτερες τιμές – Μύθος

Υπάρχει ένας μύθος που αναφέρει ότι οι ιστοσελίδες σύγκρισης τιμών στις ασφάλειες αυτοκινήτων συνήθως χρεώνουν μεγαλύτερα ποσά, απ’ότι αν κάνετε ένα συμβόλαιο απευθείας με την ασφαλιστική εταιρεία.

Αυτός είναι ένας μεγάλος μύθος! Στην ουσία ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια μέσα από ιστοσελίδες που προσφέρουν σύγκριση τιμών σε αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες, είναι συνήθως αρκετά φθηνότερα.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι εταιρείες αυτές έχουν πρόσβαση σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες και λαμβάνουν τιμές υπέρ-χονδρικής , με αποτέλεσμα να μεταβιβάζουν την έκπτωση στους πελάτες τους!

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αναζητήσετε ασφάλεια μηχανής και αυτοκινήτου online, σε ιστοσελίδες που προσφέρουν σύγκριση σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείας και να αποφασίσετε με βάση τις καλύψεις που ζητάτε!

 

Ολική και μερική κλοπή – μύθοι

Αν κάνετε ασφάλεια κλοπής στο αυτοκίνητό σας, τότε το καλύτερο είναι να έχετε και ολική και μερική κλοπή.

Παλαιότερα, αν είχατε κάλυψη μόνο για ολική κλοπή, αν βρισκόταν κάποιο μέρος του αυτοκινήτου – π.χ. όλο το σασί δίχως το εσωτερικό, τότε η ασφαλιστική εταιρεία δεν αποζημίωνε!

Αν όμως έχετε στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο τόσο μερική όσο και ολική κλοπή, η ασφαλιστική θα σας αποζημιώσει συνήθως 90 ημέρες μετά την δήλωση κλοπής του αυτοκινήτου σας.

Να γνωρίζετε ότι πιθανά εξτρά που έχετε προσθέσει, όπως ηχοσυστήματα, ηχεία, συναγερμοί, κτλ δεν αποζημιώνονται από την ασφαλιστική εκτός κι αν τα έχετε ασφαλίσει ξεχωριστά!