service αυτοκινητου

Χρήσιμες συμβουλές συντήρησης για μια μεγάλη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου! 

Αν μόλις αγοράσατε ένα καινούργιο αυτοκίνητο είτε το έχετε ήδη καιρό και αναζητάτε ποια είναι η καλύτερη επιλογή για την συντήρησή του, τότε αυτός ο οδηγός του asfaleies24 έχει φτιαχτεί για εσάς!

Εδώ σας έχουμε τις 13 κορυφαίες συμβουλές σχετικά με την συντήρηση του αυτοκινήτου σας, κατηγοριοποιημένα και αναλυτικά έτσι ώστε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του αγαπημένου σας οχήματος!

 • Σωστή και επιμελή συντήρηση των ελαστικών

συντηρηση ελαστικων

Τα λάστιχα του αυτοκινήτου είναι από τα αναλώσιμα μέρη αλλά και από τα σημεία που πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή καθώς αυτά έρχονται σε επαφή με το δρόμο και κρατάνε την πρόσφυση στο όχημα.

Ο έλεγχος της πίεσης των ελαστικών πρέπει να γίνει κάθε 2 εβδομάδες και να βεβαιώνεστε ότι τα ελαστικά σας έχουν τη σωστή πίεση, σύμφωνα με ό,τι ορίζει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου αλλά και το εργοστάσιο κατασκευής των ελαστικών σας.

Η σωστή πίεση στα ελαστικά αποφέρει χαμηλότερη κατανάλωση, υψηλότερη πρόσφυση και μειωμένη φθορά στα ελαστικά. Αντίθετα, αν έχετε υψηλότερη πίεση ή χαμηλότερη από το κανονικό, θα δείτε αυξημένη κατανάλωση καθώς και μεγαλύτερη φθορά.

Οι σωστές πιέσεις που πρέπει να έχουν τα ελαστικά σας βρίσκονται σε κάποιο εμφανές σημείο στο αυτοκίνητο, συνήθως στο εσωτερικό άνοιγμα της πόρτας του οδηγού.

Τέλος, σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των ελαστικών για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, παίζει η αλλαγή μπρος πίσω που είναι καλό να γίνεται περίπου στις 15.000 χιλιόμετρα ή στα μισά της ζωής ενός ελαστικού.

 

 • Μην παραβλέπετε το λάδι του κινητήρα και του κιβωτίου ταχυτήτων

λαδι κινητηρα

Το λάδι του κινητήρα βοηθάει πολλά μηχανικά μέρη να λειτουργούν ομαλά και τα λιπαίνει για να έχουν μακροζωία.

Η τακτική αλλαγή λαδιών βοηθάει ώστε όλα τα μηχανικά μέρη να διατηρούνται σε άριστη κατάσταση και να μη βγάζουν προβλήματα.

Η συμβουλή μας είναι να αλλάζετε λάδι κινητήρα και φίλτρο λαδιού κάθε 8 με 10 χιλιάδες χιλιόμετρα το πολύ. Αυτή η συντήρηση έχει μικρό κόστος ενώ από την άλλη αυξάνει την μακροζωία του κινητήρα σας.

Από την άλλη, το λάδι στο κιβώτιο ταχυτήτων βοηθάει το σασμάν ώστε να λειτουργεί αρμονικά και να αποφύγετε τυχόν βλάβες ή προβλήματα.

 

 • Εβδομαδιαίος έλεγχος των υγρών του αυτοκινήτου

έλεγχος υγρών αυτοκινήτου

Κάθε εβδομάδα καλό είναι να ελέγχεται τα υγρά του αυτοκινήτου, όπως το παραφλού, την στάθμη του λαδιού στον κινητήρα, το υγρό των φρένων, το Adblue αν έχετε πετρελαιοκινητήρα καθώς και το νερό στους υαλοκαθαριστήρες, καθώς ποτέ δεν ξέρετε πότε θα σας φανεί χρήσιμο σε έναν καθαρισμό του παρμπρίζ!

Οι παραπάνω έλεγχοι γίνονται είτε οπτικά είτε αν υπάρχει ειδικός αισθητήρας, τότε θα πρέπει να μεταβείτε στην οθόνη οργάνων στην ειδική κατηγορία για να δείτε τις ενδείξεις.

Συνήθως για το AdBlue υπάρχει ένδειξη στο καντράν ενώ για τα υπόλοιπα αρκεί η οπτική επαφή.

 

 • Έλεγχος φώτων

ελεγχος φωτων αυτοκινητου

Τα φώτα είναι από τα πιο σημαντικά συστήματα ασφαλείας σε ένα αυτοκίνητο, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Χωρίς φώτα δεν μπορείτε να δείτε το δρόμο και επίσης δεν μπορούν να σας δούνε!

Ένα μη λειτουργικό ή σπασμένο φως μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για όλους τους χρήστες της οδού. Ελέγχετε τακτικά αν όλα τα φώτα σας λειτουργούν σωστά, όπως τα φώτα πορείας, οι προβολείς, τα φλας, τα φώτα ομίχλης καθώς και ειδικά το φως του ΣΤΟΠ.

Αν παρατηρήσετε μια καμένη λάμπα, τότε απευθυνθείτε αμέσως στο πλησιέστερο συνεργείο ώστε να γίνει η αντικατάστασή της καθώς τίθεται θέμα ασφάλειας για εσάς και τους υπόλοιπους χρήστες της οδού.

 

 • Ελέγξτε τους υαλοκαθαριστήρες

ελεγχος υαλοκαθαριστηρων

Οι υαλοκαθαριστήρες είναι από τα πιο «παρεξηγήσιμα» μέρη του αυτοκινήτου. Συχνά τους αφήνουμε στην τύχη τους και όταν πέσουμε σε μια δυνατή βροχή, τότε καταλαβαίνουμε ότι δεν δουλεύουν και ακούμε και να γρατζουνάνε το παρμπρίζ!

Η αλλαγή των υαλοκαθαριστήρων ή τουλάχιστον των μάκτρων, πρέπει να γίνεται 1 φορά το χρόνο και ιδανικότερα πριν το χειμώνα.

Με την πάροδο του χρόνου τα λάστιχα στον υαλοκαθαριστήρα ξεραίνονται και δεν υπάρχει πλέον αποτελεσματικότητα στο καθάρισμα των τζαμιών.

 

 • Συχνές αλλαγές του φίλτρου αέρα για να αναπνέει ο κινητήρας!

φιλτρο αερα αυτοκινητου

Το φίλτρο αέρα είναι ο πνεύμονας του κινητήρα σας! Από εκεί περνάει ο αέρας που θα ενωθεί με το καύσιμο και θα γίνει το τέλειο μίγμα καύσης.

Ένα βρώμικο φίλτρο αέρα μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον κινητήρα, αν περάσουν μικροσωματίδια και σκουπίδια στον χώρο καύσης.

Βεβαιωθείτε ότι αλλάζετε μια φορά το χρόνο το φίλτρο έτσι ώστε να κρατάτε τον κινητήρα σας πάντα καθαρό και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Για μέγιστη απόδοση αλλά και οικονομία, μπορείτε να αντικαταστήσετε το χάρτινο φίλτρο αέρα με ένα πιο αποδοτικό επαναχρησιμοποιούμενο το οποίο μπορείτε να το βγάζετε και να το φυσάτε για να καθαρίσει, αντί για να γίνετε αντικατάσταση!

 

 • Σωστή και τακτική πλύση του αυτοκινήτου σας

σωστο πλυσιμο αυτοκινητου

Οι διάφορες βρωμιές του δρόμου και οι ρύποι μπορούν να καταστρέψουν το χρώμα αλλά και το βερνίκι του αυτοκινήτου σας. Το να διατηρείτε το αυτοκίνητο καθαρό δεν προδίδει μόνο μια λάμψη στο όχημά σας αλλά επίσης το προστατεύει από ανεπιθύμητες μόνιμες βλάβες που μπορούν να δημιουργηθούν στο χρώμα.

Μια κουτσουλιά που θα μείνει καιρό στο χρώμα μπορεί να προκαλέσει οξείδωση και μόνιμο σημάδι στο βερνίκι του αυτοκινήτου!

Πλένετε το αυτοκίνητο πάντα στο χέρι και με ήπια καθαριστικά, δίχως πολύ μεγάλη πίεση από το πιεστικό!

 

 • Επιλογή σωστής ασφάλειας αυτοκινήτου

ασφαλεια αυτοκινητου

Η σωστή αγορά ασφάλειας αυτοκινήτου μπορεί να σας γλιτώσει αρκετά περιττά έξοδα στο μέλλον.

Οι καλύψεις που πρέπει να έχετε πρέπει να συμβαδίζουν με τις ανάγκες σας ενώ επιπλέον η εμπορική αξία του αυτοκινήτου πρέπει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Αν το αυτοκίνητο το έχετε ασφαλισμένο για 3000€ και γίνει κάποια ζημιά και η ασφαλιστική διαπιστώσει πως θα έπρεπε να είναι ασφαλισμένο για τουλάχιστον 5000€, τότε σε αυτήν την περίπτωση έχουμε υπασφάλιση και η αποζημίωση που θα εισπράξετε θα είναι χαμηλότερη!

Ένα σωστό ασφαλιστικό πρακτορείο, όπως το asfaleies24, θα σας συμβουλέψει όπως πρέπει για να αγοράσετε την ιδανική ασφάλεια αυτοκινήτου που ταιριάζει αποκλειστικά στις ανάγκες σας και θα χαρίσει μια μεγάλη μακροζωία στο αυτοκίνητό σας.

 

 • Διατηρήστε σε καλή κατάσταση την μπαταρία του αυτοκινήτου σας

μπαταρια αυτοκινητου

Οι μπαταρίες των οχημάτων ανήκουν κι αυτές στην κατηγορία των αναλώσιμων. Κάθε 3-4 χρόνια θα χρειαστούν αντικατάσταση καθώς θα μειωθεί αρκετά η χωρητικότητά τους και δεν θα μπορούν πλέον να αποδώσουν.

Για να κερδίσετε το μέγιστο από το χρόνο ζωής τους, φροντίστε να μην μένει το αυτοκίνητο αρκετές ημέρες ακινητοποιημένο δίχως να παίρνει μπρος, καθώς έτσι νεκρώνει η μπαταρία.

Μπορείτε προσωρινά να την σώσετε με έναν φορτιστή μπαταρίας, αλλά είναι σίγουρο πως θα έχει πάθει ένα σοκάρισμα και θα έχει χάσει αρκετή από την αρχική της χωρητικότητα.

 

 • Μην παραλείπετε τις προγραμματισμένες συντηρήσεις σας

service αυτοκινητου

Τα προγραμματισμένα service πρέπει να γίνονται πάντα στην ώρα τους και σύμφωνα με το βιβλίο του κατασκευαστή.

Δεν θα πρέπει ποτέ να τα παραλείπετε καθώς έτσι βάζετε σε κίνδυνο τα μηχανικά και όχι μόνο μέρη του οχήματός σας.

 

 • Να παρκάρετε σε ιδιωτικό και κλειστό χώρο

κλειστο parking

Το ασφαλές παρκάρισμα σε έναν κλειστό χώρο δεν προσφέρει μόνο ασφάλεια από την κλοπή αλλά επίσης προστατεύει το αυτοκίνητο από τους ρύπους της ατμόσφαιρας, τα φυσικά φαινόμενα, τις πτώσεις κλαδιών, κ.α.

Ένα αυτοκίνητο που είναι εκτεθειμένο στον δημόσιο δρόμο, κινδυνεύει αρκετά περισσότερο να πάθει μεγαλύτερες φθορές έναντι ενός αυτοκινήτου που βρίσκεται σταθμευμένο σε ένα κλειστό πάρκινγκ.

 

 • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε περίεργους ήχους

ηχοι αυτοκινητου

Αν ακούτε κάποιον περίεργο ήχο τελευταίο από το αυτοκίνητό σας, τότε ίσως να πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή καθώς μπορεί να είναι προάγγελος κάποιου προβλήματος.

Μην αγνοείτε τέτοιους ήχους καθώς μπορεί να σας γλιτώσουν μια μεγαλύτερη ζημιά, αν την προλάβετε στην αρχή της.

 

 • Οδηγείτε πάντα με σύνεση

ηρεμη οδηγηση

Η επιθετική οδήγηση και οι κακές οδηγικές συνήθειες, όπως το να πηγαίνετε το αυτοκίνητο στα κόκκινα όσο είναι κρύο ή να αλλάζετε πολύ επιθετικά τις ταχύτητες, θα επιφέρουν μια γρηγορότερη φθορά στο αυτοκίνητο.

Αυτές ήταν οι συμβουλές μας για να έχει το αυτοκίνητό σας μακροζωία και να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο στα χέρια σας! Ένα αυτοκίνητο που το προσέχετε θα σας ανταμείψει καθώς θα έχετε τη δυνατότητα να το χαρείτε για πολύ καιρό!

Αντίθετα, ένα αυτοκίνητο που δεν έχει τη φροντίδα που του αρμόζει, θα δείτε να βγάζει προβλήματα – στην αρχή μικρά μικρά και έπειτα μεγαλύτερα!

Η σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου παρατείνει τη διάρκεια ζωής, αυξάνει την αποτελεσματικότητα και την απόδοση του οχήματος, μειώνει την πιθανότητα βλάβης και τέλος αυξάνει την αξία μεταπώλησης καθώς ένα όχημα σε άριστη κατάσταση, θα πιάσει περισσότερα χρήματα έναντι ενός ίδιου σε χειρότερη κατάσταση!