4 τυποι τρακαρισματος

4 συχνά τρακαρίσματα και πως μπορείτε να τα αποφύγετε!

Αν και η προφύλαξη και η αμυντική οδήγηση μπορεί να σας προστατεύσει έναντι ατυχημάτων, η επίγνωση των 4 πιο συχνών τύπων τρακαρισμάτων μπορεί να σας ωφελήσει ακόμα περισσότερο και να σας γλιτώσει από κάποιο μελλοντικό τρακάρισμα!

Εδώ σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τους τέσσερις πιο συνηθισμένους τύπους συγκρούσεων, όπως η μετωπική, η οπίσθια, η πλάγια και η σύγκρουση κατά το ξεπαρκάρισμα.

Μετωπικό τρακάρισμα

Οι μετωπικές συγκρούσεις συμβαίνουν συνήθως όταν ένα από τα δυο οχήματα που εμπλέκονται στο τροχαίο, προσπαθεί να προσπεράσει και περνάει στο αντίθετο ρεύμα.

Αντιπροσωπεύουν περίπου το 55% όλων των ατυχημάτων ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα σοβαρά αυτά τα ατυχήματα.

 

Πως να τα αποφύγετε

Οδηγώντας αμυντικά μπορείτε να προβλέψετε και να διορθώσετε λανθασμένες επιλογές από τα άλλα οχήματα.

Αποφύγετε οτιδήποτε μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σας, όπως ένα κινητό και ασχοληθείτε αποκλειστικά και μόνο με την οδήγηση και τα άλλα αυτοκίνητα που κινούνται στον ίδιο δρόμο.

Με την τεχνολογία να εξελίσσεται, το σύστημα διατήρησης λωρίδας συμβάλλει κατά πολύ στη μείωση των μετωπικών συγκρούσεων καθώς ειδοποιεί τον οδηγό σε περίπτωση που ξεφύγει από τα όρια της οδού που κινείται.

 

Πλευρικές συγκρούσεις

Οι πλευρικές συγκρούσεις συνήθως συμβαίνουν μέσα στην πόλη και ιδιαίτερα όταν διασταυρώνονται δρόμοι προτεραιότητας με δρόμους παραχώρησης προτεραιότητας.

Τις περισσότερες φορές οι οδηγοί που έχουν παραχώρηση προτεραιότητας στους άλλους χρήστες της οδού δεν προσέχουν την ταμπέλα του STOP με αποτέλεσμα να μην σταματούν και να τρακάρουν τα άλλα οχήματα που κινούνται με προτεραιότητα.

Περίπου το 25% των ατυχημάτων αφορά πλευρικές συγκρούσεις.

 

Πως να τις αποφύγετε

Και εδώ η αμυντική και προσεκτική οδήγηση μπορούν να αποβούν σωτήριες και να αποσοβήσουν ένα μοιραίο ατύχημα.

Σε κάθε δρόμο που διασταυρώνεται με άλλον δρόμο, ακόμα κι αν έχετε προτεραιότητα, να ρίχνετε πάντα μια ματιά αν υπάρχουν άλλα αυτοκίνητα κι αν έχουν σταματήσει για να σας δώσουν προτεραιότητα.

Επίσης, να ελέγχετε πάντα το τυφλό σας σημείο σε εναλλαγές λωρίδων, καθώς αυτό είναι ακόμα ένα ενδεχόμενο για μια πλευρική σύγκρουση.

 

 Σύγκρουση από πίσω

Τα ατυχήματα από πίσω είναι πολύ συχνά και σχεδόν όλες τις φορές ευθύνεται το πίσω όχημα καθώς δεν κρατούσε τις απαραίτητες αποστάσεις.

Αυτό συμβαίνει συνήθως μέσα στην πόλη σε μποτιλιαρίσματα αλλά και στον αυτοκινητόδρομο, όταν υπάρχει άμεση μείωση της ταχύτητας λόγω κάποιου απρόσμενου γεγονότος, με αποτελέσμα να δημιουργούνται ατυχήματα.

 

Πως να αποφύγετε τις συγκρούσεις από πίσω

Προσαρμόστε την ταχύτητά σας στη ροή του δρόμου και μην οδηγάτε επιθετικά όταν ο δρόμος είναι στο «σταμάτα – ξεκίνα». Προσέχετε πάντα τα μπροστινά αλλά και πίσω οχήματά σας και κρατήστε επαρκή χώρο από το μπροστινό σας όχημα.

Πλέον, με τα συστήματα ασφαλείας να βρίσκονται σε ολοένα και περισσότερα καινούργια αυτοκίνητα, υπάρχει προειδοποίηση όταν φτάνετε κοντά σε ένα αυτοκίνητο ή όταν κάποιο αυτοκίνητο από πίσω, πλησιάζει αρκετά προς το μέρος σας.

Τέλος, με το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος λόγω σύγκρουσης, μπορείτε να αποφύγετε αρκετές συγκρούσεις με τα προπορευόμενα οχήματα.

 

Συγκρούσεις σε χώρους στάθμευσης ή κατά τη διαδικασία παρκαρίσματος

Σε χώρους στάθμευσης – δημόσιους ή ιδιωτικούς – βλέπουμε αρκετά συχνά τα οχήματά μας τρακαρισμένα ή γρατζουνισμένα.

Αυτό συμβαίνει συνήθως γιατί οι χώροι παρκαρίσματος είναι μικροί και δεν υπάρχει ο κατάλληλος αέρας για να κάνει τις μανούβρες του ένα αυτοκίνητο.

Πέρα από αυτό όμως, διαπιστώνουμε αρκετά ατυχήματα και μεταξύ οχημάτων που ξεπαρκάρουν και οχημάτων που περιμένουν να παρκάρουν.

Σε αυτήν την περίπτωση, αυτός που ξεπαρκάρει δεν βλέπει γύρω από το όχημα και προχωράει στα τυφλά.

 

Πως να τις αποφύγετε

Όταν ξεπαρκάρετε να βλέπετε πάντα γύρω γύρω από το όχημά σας για άλλα αυτοκίνητα που είναι κοντά σας. Αν κάνετε όπισθεν με την κάμερα οπισθοπορείας του οχήματός σας, να προσέχετε ότι ίσως αργεί να ανανεώσει την εικόνα, οπότε θα πρέπει να πηγαίνετε αρκετά αργά για να προλαβαίνει η εικόνα.

Η αμυντική και προσεκτική οδήγηση θα σας γλυτώσει αρκετά μικροατυχήματα μέσα στην πόλη και σίγουρα αρκετή ταλαιπωρία με τις αποζημιώσεις.

Το asfaleies24.gr είναι δίπλα σας για οτιδήποτε συμβεί στο αυτοκίνητό σας, προσφέροντάς σας την καλύτερη ασφάλεια αυτοκινήτου μέσα από σύγκριση τιμών σε περισσότερες από 26 ασφαλιστικές εταιρείες.

Η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι απαραίτητη για κάθε όχημα, τουλάχιστον με τις βασικές καλύψεις αστικής ευθύνης έναντι τρίτων.

Διαμορφώστε το ιδανικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο online και λάβετέ το στο e-mail σας σε 1 λεπτό!

Ξεκινήστε από εδώ και πάρτε προσφορά σε 1 μόλις λεπτό!