φωτογραφιση οχηματων πριν τη μετακινηση
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 λεπτά

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση ατυχήματος

Ένα ατύχημα στο δρόμο δυστυχώς είναι από τις συνθήκες που λίγο πολύ όλοι θα έρθουμε αντιμέτωποι.

Χρειάζεται να δείξουμε ψυχραιμία, να μην μπούμε σε μια διαδικασία αψιμαχίας ή έντονου διαλόγου και φυσικά να βεβαιωθούμε πάνω απ’όλα ότι όλοι οι επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους.

Εδώ θα δούμε τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση ατυχήματος με το όχημά μας και πως πρέπει να αντιδράσουμε κάνοντας τις σωστές ενέργειες έτσι ώστε να επιταχύνουμε όλες τις μετέπειτα διαδικασίες.

Τι κάνουμε αμέσως μετά το ατύχημα

Βεβαιωνόμαστε για την υγεία όλων των επιβατών

ελεγχος των αλλων επιβατων

Η υγεία όλων των επιβατών είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Αφού βεβαιωθείτε ότι στο δικό σας αυτοκίνητο είναι όλοι καλά στην υγεία του, τότε μεταβείτε στα άλλα οχήματα που ενεπλάκησαν στο ατύχημα και δείτε αν είναι καλά στην υγεία τους ή χρειάζονται περισσότερη βοήθεια – σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να φωνάξετε άμεσα το ΕΚΑΒ καθώς και την αστυνομία καθώς υπάρχει ατύχημα με τραυματισμό.

 

Δε χάνουμε τη ψυχραιμία μας

Ό,τι και να έχει γίνει και όποιος και να είναι ο υπαίτιος, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να χάνουμε τη ψυχραιμία μας. Δε γνωρίζουμε ποιον έχουμε απέναντί μας ή τι σκοτούρες μπορεί να κουβαλάει – δε χρειάζεται ένα ατύχημα που μπορεί να συμβεί στον καθένα μας, να μπλέξουμε σε κάποιον καυγά ή λογομαχία.

 

Καλούμε τη φροντίδα ατυχήματος της ασφαλιστικής μας

φροντιδα ατυχηματος

Καλούμε άμεσα τη φροντίδα ατυχήματος της ασφαλιστικής μας εταιρείας – είτε φταίμε είτε όχι.

Η φροντίδα ατυχήματος θα τρέξει όλες τις διαδικασίες για εμάς, όπως τη συμπλήρωση των δηλώσεων, τη φωτογράφιση των οχημάτων, κτλ.

Στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο που λαμβάνετε από το asfaleies24.gr, υπάρχει το τηλεφωνικό κέντρο της φροντίδας ατυχήματος όπου είναι διαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο σε περίπτωση ατυχήματος.

 

Ειδοποίηση αστυνομίας

Η αστυνομία δεν είναι απαραίτητη αν το τρακάρισμα είναι μόνο με υλικές ζημιές, αλλά καλό είναι να την καλέσετε ώστε να έχετε μια επίσημη καταγραφή του ατυχήματος.

 

Φωτογραφίες πριν μετακινηθούν τα οχήματα

φωτογραφιση οχηματων πριν τη μετακινηση

Θα πρέπει να φωτογραφίσετε τα οχήματα – κάτι που θα το κάνει και η φροντίδα ατυχήματος – πριν τα μετακινήσετε από τη θέση του ατυχήματος.

Αν κλείνουν την οδό και δημιουργούν πρόβλημα, τότε επικοινωνήστε με την ασφαλιστική σας εταιρεία αν μπορείτε να τα φωτογραφίσετε και να τα μετακινήσετε στην άκρη, για να συνεχίσει η κυκλοφορία.

Σε αυτό το σημείο περιμένετε τη φροντίδα ατυχήματος της ασφαλιστικής σας εταιρείας ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της δήλωσης ατυχήματος και ό,τι άλλο χρειαστεί για το άνοιγμα του φακέλου.

 

Τι πρέπει να κάνετε μετά το ατύχημα

επισκευη οχηματος σε συνεργειο

Μετά το ατύχημα ή όταν θα έρθει η φροντίδα ατυχήματος, θα πρέπει να κάνετε θετική ή αρνητική δήλωση που σημαίνει ότι αποδέχεστε ή όχι την υπαιτιότητα του ατυχήματος.

Στην ευτυχή κατάληξη που θα τα βρείτε με το άλλο αυτοκίνητο – δηλαδή ένας θα κάνει θετική δήλωση και ένας αρνητική – τότε όλα θα πάρουν εύκολα το δρόμο τους.

Στην αντίθετη περίπτωση, όπου κανένας δεν αποδέχεται την ευθύνη του ατυχήματος, τα πράγματα θα μπλέξουν και θα χρειαστούν πραγματογνώμονες από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Την ίδια ώρα, μπορείτε να πάτε το αυτοκίνητό σας στο συνεργείο ώστε να γίνει κοστολόγηση της ζημιάς και εφόσον είστε αναίτιος, να ενημερωθεί η ασφαλιστική εταιρεία ώστε να γίνει αποδοχή ή μη του κόστους επισκευής.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά όταν τα αυτοκίνητα είναι μεγάλης ηλικίας, υπάρχει κάποιο ποσοστό που πληρώνει η ασφαλιστική εταιρεία. Δηλαδή για μια ζημία 3000€ μπορεί να σας προτείνει αποζημίωση ίση με το 80% του κόστους και το 20% να το πληρώσετε εσείς.

Σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ χρήσιμη η κάλυψη της νομικής προστασίας που προτείνουμε να έχετε στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο σας.

Στο asfaleies24.gr προσφέρουμε την κάλυψη για νομική προστασία με πολύ χαμηλό κόστος καθώς γνωρίζουμε ότι θα σας είναι απαραίτητη σε περίπτωση ατυχήματος!

Αν είστε υπαίτιος του ατυχήματος, τότε θα πρέπει να επισκευάσετε το όχημά με δικά σας έξοδα ή στην περίπτωση που έχετε μικτή ασφάλεια να την ενεργοποιήσετε ώστε να αποζημιώσει η ασφαλιστική σας εταιρεία.

 

Τι πρέπει να προσέχετε σε ειδικές περιπτώσεις ατυχημάτων

 

Ατύχημα με ανασφάλιστο αυτοκίνητο

Αν εμπλακείτε σε ατύχημα με ανασφάλιστο αυτοκίνητο – καθόλου σπάνιο καθώς στη χώρα μας κυκλοφορούν περίπου 550.000 ανασφάλιστα οχήματα – τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποια βήματα για την αποζημίωσή σας.

Η αποζημίωση εδώ μπορεί να έρθει από αρκετούς τρόπους:

Α) Αν στο συμβόλαιο της ασφάλειας αυτοκινήτου σας έχετε κάλυψη ζημιών από ανασφάλιστο όχημα, τότε η δική σας ασφαλιστική θα σας αποζημιώσει και έπειτα θα λάβει τα χρήματα από το ανασφάλιστο όχημα ή το επικουρικό κεφάλαιο.

Γενικά σε ατυχήματα με ανασφάλιστα οχήματα αποζημιώνει το επικουρικό κεφάλαιο το οποίο έπειτα κυνηγάει δικαστικά τον ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου οχήματος για να λάβει πίσω όλα τα έξοδα.

Αν έχετε την κάλυψη ανασφάλιστου στο συμβόλαιό σας, τότε για διευκόλυνση θα σας αποζημιώσει η δική σας ασφαλιστική.

Β) Αν έχετε μικτή ασφάλεια, τότε μπορείτε να την ενεργοποιήσετε και η αποζημίωση να έρθει μέσα από αυτήν την κάλυψη.

 

Ατύχημα όσο ήσασταν παρκαρισμένοι

Δυστυχώς το να σας τρακάρουν ενώ είστε παρκαρισμένοι δίχως να αφήσουν στοιχεία επικοινωνίας, είναι από τα πιο δυσάρεστα πράγματα που μπορούν να συμβούν.

Αν δεν υπάρχουν κάμερες στην περιοχή ή κάποιος αυτόπτης μάρτυρας για να έχει συγκρατήσει τις πινακίδες κυκλοφορίας, δυστυχώς δεν μπορείτε να κάνετε κάτι και θα πρέπει να επισκευάσετε το αυτοκίνητο με δικά σας έξοδα ή να ενεργοποιήσετε τη μικτή ασφάλεια, σε περίπτωση που την έχετε στο αυτοκίνητό σας.

Αν έχετε τα στοιχεία αυτού που σας χτύπησε, τότε προχωράτε σε μήνυση και υπάρχει ποινική δίωξη και κυρώσεις για εγκατάλειψη τροχαίου ατυχήματος.

 

Ατύχημα με οδηγό που έχει καταναλώσει αλκοόλ ή δεν έχει δίπλωμα

Αν τρακάρετε με όχημα που ο οδηγός του έχει καταναλώσει αλκοόλ ή δεν έχει νόμιμο δίπλωμα, τότε σε περίπτωση που είστε αναίτιος, θα αποζημιωθείτε κανονικά από την ασφαλιστική του εταιρεία.

Έπειτα η ασφαλιστική εταιρεία θα ζητήσει όλα τα έξοδα από τον ίδιον ενώ θα υπάρχουν και τα αντίστοιχα πρόστιμα από την τροχαία.

Δυστυχώς οι δύσκολες συνθήκες θα έρθουν σχεδόν για όλους τους οδηγούς. Αν γνωρίζετε πως πρέπει να τις αντιμετωπίσετε, τότε θα ξεπεράσετε γρήγορα ένα τροχαίο με υλικές ζημιές και το όχημά σας θα αποκατασταθεί άμεσα.

Οι πιστοποιημένοι σύμβουλοι του asfaleies24.gr είναι δίπλα σας σε κάθε δύσκολη στιγμή ώστε να σας εξυπηρετήσουμε άμεσα και με τις σωστές κατευθύνσεις.