Με τράκαραν παρκαρισμένο και έφυγαν – Τι μπορώ να κάνω;
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Με τράκαραν παρκαρισμένο και έφυγαν – Τι μπορώ να κάνω;

Δυστυχώς, το γεγονός να σας τρακάρουν ενώ το όχημά σας είναι παρκαρισμένο είναι πολύ συνηθισμένο.

Στο καλό σενάριο, ο υπαίτιος θα σας αφήσει ένα σημείωμα με τα στοιχεία του έτσι ώστε να επικοινωνήσετε και να σας κάνει μια δήλωση ατυχήματος, ώστε να αποζημιωθείτε από την ασφαλιστική του εταιρεία.

Στο κακό – και πιο πιθανό – σενάριο, δυστυχώς ο υπαίτιος που προκάλεσε το χτύπημα δε θα σας αφήσει κάποιο στοιχείο επικοινωνίας.

Τι μπορείτε να κάνετε σε αυτήν την περίπτωση και ποια τα δικαιώματά σας; Πως μπορείτε να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις στο μέλλον;

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Τι μπορείτε να κάνετε αν σας τρακάρουν ενώ είστε παρκαρισμένοι και δεν αφήσουν στοιχεία επικοινωνίας

Αν δεν αφήσουν στοιχεία επικοινωνίας και δεν υπάρχει κανένας μάρτυρας ή κάμερα στην περιοχή για να δείτε τα στοιχεία της πινακίδας, τότε δυστυχώς δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά πράγματα.

Την επισκευή της ζημιάς θα πρέπει να την επιβαρυνθείτε εσείς, εκτός κι αν έχετε πλήρη μικτή ασφάλεια οπότε μπορείτε να ενεργοποιήσετε την συγκεκριμένη κάλυψη, αν με βάση το ποσό της απαλλαγής σας συμφέρει να επισκευαστεί μέσα από τη δική σας ασφαλιστική και την κάλυψη ιδίων ζημιών.

Αν υπάρχουν τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος που σας χτύπησε και έφυγε, τότε μπορείτε να υποβάλλετε μήνυση καθώς και να ενημερώσετε την ασφαλιστική σας εταιρεία, ώστε να βρεθεί ο υπαίτιος οδηγός.

Τέλος, υπάρχει και η περίπτωση να σας αποζημιώσει το επικουρικό κεφάλαιο για τις ζημιές που προκάλεσε άγνωστος οδηγός στο όχημά σας.

Αποζημίωση από το επικουρικό κεφάλαιο

Για να αποζημιώσει το Επικουρικό Κεφάλαιο, θα πρέπει να κάνεις μια αίτηση όπου να αναφέρεις αναλυτικά το συμβάν, που συνέβη και πως καθώς και τι ζημιές έχει το όχημά σου.

Το αίτημα θα εξεταστεί από το Επικουρικό Κεφάλαιο όπου θα γνωμοδοτήσει είτε θετικά είτε αρνητικά και θα σου κοινοποιήσει την απάντησή του.

 

Ποινικές κυρώσεις για τον οδηγό που εγκαταλείπει τροχαίο

Αν κάποιος σας χτυπήσει και φύγει, δίχως να αφήσει κανένα στοιχείο επικοινωνίας, τότε σε περίπτωση που βρεθεί, κινδυνεύει άμεσα με πρόστιμο καθώς και ποινικές κυρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, για κανένα λόγο δεν πρέπει να εγκαταλείπετε τον τόπο του ατυχήματος.

Έτσι κι αλλιώς, τη ζημιά που προκαλέσατε στο άλλο όχημα, θα την καλύψει η ασφαλιστική σας εταιρεία και όχι εσείς.

Ο οδηγός που εγκατέλειψε ένα τροχαίο ατύχημα – είτε αφορά υλικές ζημιές είτε (ακόμα χειρότερα) τραυματισμό, τότε τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 1 μήνα και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 1-3 μήνες. Σε περίπτωση που το τρακάρισμα αφορά θανάσιμο τραυματισμό, τότε οι ποινές είναι πολύ μεγαλύτερες και αρμόδια είναι τα αντίστοιχα δικαστήρια που θα εξετάσουν κατά περίπτωση.

Πως μπορείτε να προστατευτείτε

Για να είστε 100% προστατευμένος έναντι απρόβλεπτων καταστάσεων, όπως το να σας τρακάρουν ενώ είστε παρκαρισμένος, θα πρέπει να έχετε την κάλυψη ιδίων ζημιών στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο – δηλαδή την μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου.

Αναλόγως την απαλλαγή που έχετε επιλέξει στη μικτή ασφάλεια, κάποιες ζημιές θα σας συμφέρει να τις φτιάξετε μόνος σας και κάποιες να τις επισκευάσετε μέσα από την ασφαλιστική εταιρεία.

Για παράδειγμα αν έχετε απαλλαγή 300€ και το κόστος επισκευής για ένα χτύπημα ενώ ήσασταν παρκαρισμένος και έφυγε το άλλο όχημα, κοστίζει 150€, τότε θα το φτιάξετε με δικό σας κόστος.

 

Γι’αυτό είναι απαραίτητη η νομική προστασία!

Για τέτοια συμβάν, όπως είναι τα τρακαρίσματα με εγκατάλειψη, είναι απαραίτητη και μονόδρομος η νομική προστασία!

Η συγκεκριμένη κάλυψη σας βοηθάει «με το να βρείτε το δίκιο σας» και να αποζημιωθείτε για τις ζημιές που έχουν προκληθεί στο όχημά σας.

Αν έχετε τα στοιχεία του άλλου οδηγού, τότε η νομική προστασία θα κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να σας καταβληθεί η αποζημίωση.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα σας κατευθύνει για τις διαδικασίες που απαιτούνται στο Επικουρικό Κεφάλαιο, ώστε να εξεταστεί η αίτησή σας και να γίνει αποδεκτό ή όχι το θέμα της αποζημίωσης.

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Αναζητήστε την ιδανική ασφάλεια αυτοκινήτου στο Asfaleies24.gr

Αναζητήστε τη δική σας ιδανική online ασφάλιση αυτοκινήτου στο Asfaleies24.gr και κάντε σύγκριση τιμών σε περισσότερες από 25 ασφαλιστικές εταιρείες, online.

Εύκολα και γρήγορα μπορείτε να προσθέσετε τις καλύψεις που επιθυμείτε και να διαμορφώσετε το δικό σας ιδανικό ασφαλιστήριο.