δημοσια δικτυα φορτισης
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 λεπτά

7 συχνές ερωτήσεις γύρω από τη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Μόλις πριν λίγα χρόνια η ηλεκτροκίνηση ήταν κάτι τελείως άγνωστο και πολύ μακρινό, για αρκετούς ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.

Πλέον, με την τεχνολογία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων να αναπτύσσεται ραγδαία και οι αυτοκινητοβιομηχανίες να βγάζουν συνεχώς νέα μοντέλα, επενδύοντας δισεκατομμύρια σε αυτήν την τεχνολογία, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα συναντάμε ολοένα και πιο συχνά ενώ το μερίδιο αγοράς τους συνεχώς αυξάνεται.

Οι οδηγοί επιλέγουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είτε για περιβαλλοντικούς λόγους, είτε λόγω των νέων τεχνολογιών που φέρνουν όπως αυτόνομη οδήγηση, ελάχιστοι θόρυβοι στη καμπίνα λόγω απουσίας θερμικού κινητήρα, μη ανάγκη για τακτική συντήρηση, πολύ μειωμένο κόστος μετακίνησης, κ.α.

Καθώς ο κόσμος πλέον απομακρύνεται από τα αυτοκίνητα με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, πολλοί άνθρωποι έρχονται πρώτη φορά σε επαφή με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Για να σας βοηθήσουμε σε αυτήν τη μετάβαση, φτιάξαμε τις 7 πιο συχνές ερωτήσεις που χρειάζεται να ξέρετε ως νέος στην ηλεκτροκίνηση.

Πάμε να ξεκινήσουμε!

Πως λειτουργεί η φόρτιση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου

φορτιση ηλεκτρικου αυτοκινητου

Η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι πολύ πιο απλή απ’ότι φαντάζεστε. Μπορείτε να φορτίσετε το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο σχεδόν παντού – από μια απλή πρίζα σούκο οικιακή, μέχρι τους γρήγορους σταθμούς φόρτισης που βρίσκονται στα βενζινάδικα και όχι μόνο.

Οικιακή φόρτιση

Στο σπίτι μπορείτε να φορτίζετε είτε από ενισχυμένη πρίζα (για λόγους ασφαλείας) με ταχύτητες έως 3,6kw όταν η εγκατάσταση το υποστηρίζει (16A ασφάλεια και ενισχυμένα καλώδια) έως 22KW όταν γίνεται εγκατάσταση σταθμού φόρτισης σε τριφασικό ρεύμα.

Εδώ να σημειώσουμε πως ελάχιστα ηλεκτρικά αυτοκίνητα υποστηρίζουν φόρτιση στα 22KW AC, καθώς τα περισσότερα φορτίζουν με ισχύ έως 11KW σε εναλλασσόμενο ρεύμα.

Φόρτιση σε σταθμό φόρτισης

Η φόρτιση στα δημόσια δίκτυα μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους όπως με κάρτα RFID που έχετε ήδη προπαραγγείλει από τον πάροχο, με το κινητό σας μέσω εφαρμογής ή από τον εκάστοτε υπάλληλο της επιχείρησης που βρίσκεται ο σταθμός.

Ο πιο συνηθισμένος και εύκολος τρόπος είναι η εκκίνηση με το κινητό σας. Σχεδόν όλα τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν το δικό τους application όπου το κατεβάζετε στο κινητό, εισάγετε τα στοιχεία της κάρτας σας, επιλέγετε τον φορτιστή που θέλετε να φορτίσετε και η διαδικασία ξεκινάει άμεσα!

Με αυτόν τον τρόπο γίνεται η ταυτοποίηση του χρήστη αλλά και η αυτόματη πληρωμή μόλις τελειώσετε τη φόρτιση.

 

Πόσος χρόνος απαιτείται για να φορτιστεί μια μπαταρία ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

Ο χρόνος επαναφόρτισης εξαρτάται από 2 βασικούς παράγοντες: Την ταχύτητα φόρτισης και την χωρητικότητα της μπαταρίας.

Υπάρχουν και μικρότεροι παράγοντες που δεν θα τους αναλύσουμε, όπως η θερμοκρασία της μπαταρίας όταν ξεκινάει η φόρτιση, αν έχει γίνει «ζέσταμα» της μπαταρίας πριν τη φόρτιση(για την ταχυφόρτιση), η θερμοκρασία περιβάλλοντος, κ.α.

Όπως μια μεγάλη δεξαμενή καυσίμου χρειάζεται περισσότεορ χρόνο για να γεμίσει καύσιμα, έτσι και μια μεγαλύτερη σε χωρητικότητα μπαταρία χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να γεμίσει από μια μικρότερη μπαταρία.

Υπάρχουν 2 τύποι φόρτισης : Η αργή φόρτιση σε AC ρεύμα και η ταχυφόρτιση που χρησιμοποιεί DCρεύμα.

Η διαφορά είναι ότι όταν φορτίζουμε με AC, το ρεύμα μετατρέπεται μέσα στο αυτοκίνητο σε DC για να μπορέσει να τροφοδοτήσει την μπαταρία ενώ όταν φορτίζουμε με DC το ρεύμα πηγαίνει απευθείας στην μπαταρία, έχοντας τη δυνατότητα για πολύ υψηλότερες ταχύτητες φόρτισης.

Η αργή AC φόρτιση είναι από 2KW έως 22KW (υπάρχουν και μερικοί φορτιστές AC στα 43KW) αλλά τα περισσότερα αυτοκίνητα λόγω περιορισμού του OBC( on board charger) φορτίζουν έως τα 11KW. Αυτή είναι η συνηθισμένη οικιακή ταχύτητα σε τριφασικό ρεύμα και οι φορτιστές που εγκαθίσταντο σε μέρη όπου θα περάσετε μερικές ώρες, όπως ένα εμπορικό κέντρο, ένα πάρκινγκ, κτλ όπου δεν υπάρχει ανάγκη για υψηλές ταχύτητες φόρτισης.

Στην DC φόρτιση ξεκινάμε συνήθως από 20KW και φτάνουμε πλέον μέχρι τα 350KW. Αυτοί είναι και οι φορτιστές επιπέδου 3 ή αλλιώς ταχυφορτιστές.

Γι’αυτούς τους φορτιστές δεν χρειάζεστε κάποιο καλώδιο να έχετε μαζί σας, καθώς οι φορτιστές έχουν ενσωματωμένο το ειδικό DC καλώδιο για γρήγορη φόρτιση.

Στους ταχυφορτιστές η ταχύτητα φόρτισης για το μέσο όρο των αυτοκινήτων είναι περίπου 25 λεπτά για το 20-80% σε έναν φορτιστή των 150KW.

Αντίστοιχα, σε μια αργή φόρτιση AC 11KW, μια μπαταρία των 80kwh θα φορτίσει σε περίπου 4,5 ώρες για το 20-80%!

Η ταχύτητα φόρτισης σε AC φόρτιση είναι σχεδόν γραμμική ενώ ίσως δούμε μετά το 90-95% πτώση στην ταχύτητα για προστασία της μπαταρίας.

Αντίθετα, στη γρήγορη DC φόρτιση η ταχύτητα φόρτισης είναι πολύ μεγάλη όσο μικρότερο είναι το ποσοστό της μπαταρίας. Έτσι, σε έναν φορτιστή με ισχύ 150KW θα δούμε ταχύτητες 140-145kw αν θα έχουμε ποσοστό μπαταρίας 20% και όσο θα μεγαλώνει το ποσοστό, θα μικραίνει η ταχύτητα για προστασία της μπαταρίας.

Όσο δεν υπερβαίνετε συστηματικά το 90-95% της χωρητικότητας της μπαταρίας όταν φορτίζεται, τόσο περισσότερο θα αντέξει η μπαταρία σας με υψηλή χωρητικότητα για πολλά χρόνια!

 

Πόσο κοστίζει η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου

φορτιση αυτοκινητων

Το κόστος φόρτισης εξαρτάται καθαρά από τον πάροχο που θα επιλέξετε τόσο για την οικιακή φόρτιση όσο και τη φόρτιση σε δημόσια δίκτυα.

Η φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου μπορεί να σας κοστίσει από 13€ (νυχτερινή φόρτιση στο σπίτι για μια πλήρη φόρτιση μπαταρίας 80kwh) έως 49.60€ (φόρτιση σε ΣΕΑ με τιμή 0,62€ / kwh)

Η πιο συμφέρουσα φόρτιση είναι στο σπίτι, με το νυχτερινό τιμολόγιο. Εκεί το κόστος είναι περίπου 0.15€ / kwh.

Από την άλλη, η φόρτιση σε δημόσιους σταθμούς διαμορφώνεται ως εξής (ως μέσος όρος όλων των παρόχων – υπάρχουν φθηνότεροι και πιο ακριβοί):

 • AC φόρτιση: Από 0.35€ έως 0.60€ / kwh
 • DC φόρτιση: Από 0.50€ εως 0.62€ / kwh

Για το κόστος φόρτισης, υπολογίζεται την τιμή της κwh με την χωρητικότητα της μπαταρίας. Φυσικά, ποτέ δεν αφήνουμε το αυτοκίνητό μας με 0% μπαταρία ούτε χρειαζόμαστε το 100% της χωρητικότητας, εκτός των ταξιδιών.

 

Πόσο συχνά χρειάζεται να φορτίζω το ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Το πόσο συχνά θα φορτίζετε εξαρτάται τόσο από την κατανάλωση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου όσο και από τα χιλιόμετρα που κάνετε καθώς και την χωρητικότητα της μπαταρίας.

Αν κάνετε έως 150 χιλιόμετρα ημερησίως και έχετε ένα ηλεκτρικό με μεγάλη μπαταρία όπως το Tesla Model 3 Long Range, τότε μπορείτε να φορτίζετε κάθε ημέρα μέχρι το 55% και έτσι από τη μια να βγάζετε άνετα όλα τα χιλιόμετρα της ημέρας και από την άλλη να προστατεύετε αρκετά την μπαταρία.

Οι κατασκευαστές προτείνουν όταν είστε σπίτι και έχετε τη δυνατότητα φόρτισης, να το έχετε πάντα στην πρίζα το αυτοκίνητο και να ορίσετε ένα όριο φόρτισης για τις καθημερινές μετακινήσεις μεταξύ του 80 και του 90%.

Πρέπει να φορτίζω το ηλεκτρικό μου αυτοκίνητο κάθε βράδυ;

Εξαρτάται από το πως νιώθετε εσείς! Στην αρχή θα έχετε το άγχος της αυτονομίας του ηλεκτρικού αυτοκινήτου όμως μετά που θα το συνηθίσετε και θα το μάθετε, θα μπορείτε να γνωρίζετε πότε χρειάζεται το αυτοκίνητο φόρτιση και πότε όχι.

Που μπορώ να φορτίσω το ηλεκτρικό μου αυτοκίνητο

Η καλύτερη και πιο οικονομική φόρτιση όπως γράψαμε και πιο πάνω, είναι στην οικία μας κατά τη διάρκεια της νύχτας με το μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο.

Πέρα από το σπίτι μας, υπάρχουν δεκάδες μέρη πλέον σε όλη τη χώρα για να φορτίσετε το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Συχνές Τοποθεσίες με AC φορτιστές:

 • Super markets (AB, My Market, σύντομαΣκλαβενίτης, κ.α.)
 • ΙΚΕΑ
 • Αεροδρόμιο Αθηνών
 • Επιχειρήσεις
 • Εμπορικά κέντρα
 • Βενζινάδικα

 

Τοποθεσίες που θα βρείτε DC φορτιστές:

 • ΣΕΑ
 • Βενζινάδικα
 • ΙΚΕΑ

Αυτά είναι μόνο μερικά ενδεικτικά μέρη που μπορείτε να βρείτε φορτιστές για το αυτοκίνητό σας.

 

Πόσο κοστίζει ένας φορτιστής για το σπίτι

φορτιση και πληρωμη

Ένας οικιακός φορτιστής τύπου wallbox 11KW, κοστίζει γύρω στα 500-800€ ενώ θα πρέπει να υπολογίζεται ένα επιπλέον κόστος για την εγκατάσταση και την παροχή των κατάλληλων καλωδίων.

Σε γενικές γραμμές η όλη εγκατάσταση θα σας κοστίσει περίπου 1300-1500€ – ανάλογα τα υλικά, τον φορτιστή και το κόστος του ηλεκτρολόγου.

 

Φόρτιση σε βιομηχανικές πρίζες

Πέρα από τις απλές πρίζες σούκο που μπορείτε να φορτίσετε με χαμηλές ταχύτητες, υπάρχει η δυνατότητα αν έχετε τους κατάλληλους αντάπτορες ή φορτιστή με αυτές τις υποδοχές, να φορτίσετε σε όλες τις διαθέσιμες βιομηχανικές πρίζες που μπορεί να βρείτε σε ξενοδοχεία, εργοστάσια, εταιρείες καθώς και όλες τις μαρίνες.

Οι βιομηχανικές πρίζες θα σας δώσουν ταχύτητες φόρτισης από 3.7KW αν είναι μονοφασική 16A έως 22KW αν είναι τριφασική 32A (και υποστηρίζεται από το όχημά σας).

Καθώς βιομηχανικές πρίζες υπάρχουν σε αρκετά σημεία, είναι καλό να έχετε τους αντίστοιχους αντάπτορες ή έναν φορητό φορτιστή που να μπορεί να φορτίσει το όχημά σας σε τέτοιες παροχές.

Ασφάλεια αυτοκινήτου για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Οι ασφάλειες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δε διαφέρουν αισθητά με την αντίστοιχη ασφάλεια ενός θερμικού οχήματος.

Το κόστος εξαρτάται από την τιμή και τον τύπο του οχήματος, την ισχύ, κ.α.

Στο asfaleies24.gr μπορείτε να συγκρίνετε ασφάλειες αυτοκινήτου ανάμεσα σε 27 ασφαλιστικές εταιρείες και να βρείτε την πλέον συμφέρουσα για το ηλεκτρικό σας όχημα και όχι μόνο από μόλις 40€ το εξάμηνο!


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/travelo/public_html/asfaleies24.gr/wp-includes/functions.php on line 5373