σημεια φορτισης ηλεκτρικων αυτοκινητων
Χρόνος Ανάγνωσης: 2 λεπτά

Σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η ραγδαία ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης – και- στη χώρα μας έχει φέρει «έκρηξη» νέων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σχεδόν σε όλες τις πόλεις!

Πλέον βλέπουμε σταθμούς φόρτισης στο super market, στο εμπορικό κέντρο, στο δημόσιο πάρκινγκ και σε όλα γενικά τα σημεία που θα αφήσουμε το αυτοκίνητο 2-3 ώρες για να κάνουμε παράλληλα άλλες δουλειές.

Επιπλέον σε όλους τους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ΣΕΑ) υπάρχουν γρήγοροι ταχυφορτιστές παράλληλα με τους «αργούς» 22kw AC.

Που όμως βρίσκονται όλα αυτά τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και πως μπορείτε εύκολα και γρήγορα να τα εντοπίσετε;

 

Χάρτης με σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Στο παρακάτω χάρτη μπορείτε να δείτε σχεδόν όλα τα σημεία φόρτισης στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Μπορείτε να αναζητήσετε με βάση τα φίλτρα σας και να ψάξετε είτε για γρήγορους DC φορτιστές είτε για destination chargers των 11KW.

Στα φίλτρα υπάρχουν επιπλέον επιλογές για εύρεση ξενοδοχείων με παροχή φορτιστή ή/και βιομηχανικής πρίζας για φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Πως θα φορτίσετε

Κάθε σημείο φόρτισης έχει τον δικό του τρόπο για να φορτίσει. Συνήθως η φόρτιση ξεκινάει με την εφαρμογή του παρόχου στο κινητό, όπου εκεί προσθέτετε την κάρτα σας για να γίνει η πληρωμή της χρέωσης.

Οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές που θα χρειαστείτε για να φορτίζετε σχεδόν παντού, είναι:

 

  • Incharge (φορτίζετε σε πρατήρια Shell & Avin)
  • ElpeFuture (πρατήρια BP & EKO)
  • DEI Blue (στους φορτιστές της ΔΕΗ στα super market ΑΒ, ΙΚΕΑ, αεροδρόμιο Αθήνας, κ.α.)
  • Chargespot (Φορτιστές watt & Volt)
  • Chargeapp (Φορτιστές Protergia καθώς και στα ΣΕΑ Νίκαιας & Αλμυρού)

 

Επίσης με την εφαρμογή Plugshare (διαθέσιμη σε κινητό ios/android καθώς και web), μπορείτε να δείτε σχεδόν όλους τους διαθέσιμους φορτιστές που υπάρχουν, καθώς τους προσθέτουν οι χρήστες για την διευκόλυνση όλων.

Τι χρειάζεται να έχετε για να φορτίσετε

Για να φορτίσετε σε AC σταθμούς, τις περισσότερες φορές θα χρειαστείτε το δικό σας καλώδιο Type2. Αυτό αφορά την «αργή» φόρτιση όπου συνήθως θα αφήσετε το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο για μερικές ώρες.

Όσον αφορά την DC φόρτιση – δηλαδή τη φόρτιση σε ταχυφορτιστές, σε αυτήν την περίπτωση οι φορτιστές έχουν πάνω τους το ειδικό καλώδιο και εσείς απλά πρέπει να το κουμπώσετε στο αυτοκίνητό σας.

Το καλώδιο των DC φορτιστών είναι ενσωματωμένο και δε χρειάζεται να έχετε κανέναν εξοπλισμό μαζί σας.

 

Πόση ώρα θα κάνει να φορτίσει το αυτοκίνητό μου;

Η απάντηση εδώ εξαρτάται από την χωρητικότητα της μπαταρίας αλλά και την ταχύτητα φόρτισης. Αν το αυτοκίνητό σας έχει μια μπαταρία των 70kwh, τότε με την αργή φόρτιση θα χρειαστείτε περίπου 6,5 για μια πλήρη φόρτιση 0-100%. Αντίστοιχα, στον ταχυφορτιστή των 150kw θα χρειαστείτε γύρω στα 30 λεπτά.

 

Κόστος φόρτισης

To κόστος φόρτισης ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε εξωτερικούς φορτιστές εξαρτάται από την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου. Συνήθως η χρέωση AC σε 11/22kw φορτιστές είναι από 0.45€ έως 0.50€ / kwh και η χρέωση για γρήγορη DC ταχυφόρτιση στα 0,60-0,62€/kwh.

Ένα κόστος αρκετά μεγαλύτερο απ’ότι σας κοστίζει η φόρτιση στο σπίτι!

Πλέον δεν υπάρχει η δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν σημεία φόρτισης στη χώρα μας. Σχεδόν σε κάθε σημείο της χώρας θα βρείτε φορτιστή να γεμίσετε το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο ενώ ταχύτατα εξαπλώνονται και οι ταχυφορτιστές DC τόσο στους ΣΕΑ(σχεδόν σε όλους έχει γίνει τοποθέτηση) όσο ακόμα και στα κέντρα των αστικών κέντρων, για γρήγορη ταχυφόρτιση!

Στο Asfaleies24.gr, πέρα από την πιο φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου μπορείτε να βρείτε ενδιαφέροντα άρθρα γύρω από την ηλεκτροκίνηση και τον νέο αυτό μαγικό κόσμο που ανοίγεται μπροστά μας!