Αυτονομία ηλεκτρικών αυτοκινήτων – Πόση είναι πραγματικά;

αυτονομια ηλεκτρικου αυτοκινητου

Αυτονομία ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία 2 χρόνια ενώ ήδη την αρχή είχαν κάνει τα υβριδικά οχήματα που είχαν μια μικρή εξτρά μπαταρία, που απέδιδε κάποια ηλεκτρικά χιλιόμετρα αυτονομίας!

Τα δυο μεγαλύτερα προβλήματα όμως στο χώρο της ηλεκτροκίνησης είναι οι υποδομές για φόρτιση και η ταχύτητα φόρτισης ενός ηλεκτρικού καθώς και η αυτονομία που μπορεί να αποδώσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Οι ονομαστικές τιμές δεν έχουν καμία σχεδόν σχέση με την αυτονομία σε πραγματικές συνθήκες! Έτσι μπορεί να βλέπετε π.χ. αυτονομία 600 χιλιόμετρα σύμφωνα με το πρότυπο μέτρησης WLTP αλλά στην πραγματικότητα δεν φτάνει χωρίς στάση για να κάνετε το Αθήνα – Θεσσαλονίκη!

Τι ισχύει πραγματικά με τις αυτονομίες των ηλεκτρικών οχημάτων; Πάμε να τα δούμε αναλυτικά..

 

Πως υπολογίζεται η αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η ονομαστική αυτονομία υπολογίζεται με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως ταχύτητα κίνησης και άτομα που είναι μέσα στο αυτοκίνητο.

Το τεστ για το πρότυπο WLTP έχει μέση ταχύτητα 47 χιλιόμετρα ανά ώρα και μέγιστη κατά τις δοκιμές τα 131 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Σύμφωνα με αυτές τις μετρήσεις βγαίνουν και τα νούμερα της ονομαστικής αυτονομίας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Φυσικά αυτές οι τιμές διαφέρουν αρκετά από τις πραγματικές αυτονομίες που θα συναντήσουμε σε κανονικές συνθήκες.

 

Από τι επηρεάζεται η αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η αυτονομία στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα επηρεάζεται από το βάρος του οχήματος και -περισσότερο- από την αντίσταση του αέρα.

Ο αεροδυναμικός συντελεστής είναι αυτός που παίζει σημαντικό ρόλο στην τελική κατανάλωση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Όσο μικρότερος ο συντελεστής, τόσο πιο αεροδυναμικό ένα αυτοκίνητο με αποτέλεσμα μειωμένη κατανάλωση.

Ένα άλλο στοιχεία που παίζει σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση ενός ηλεκτρικού, είναι η ταχύτητα κίνησης. Από ένα σημείο και έπειτα – γύρω στα 120 χιλιόμετρα/ώρα, η κατανάλωση δεν είναι το ίδιο γραμμική αλλά αυξάνεται εκθετικά.

 

Πραγματικά αυτονομία ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η πραγματική αυτονομία ηλεκτρικών αυτοκινήτων διαφέρει αρκετά από την ονομαστική και εξηγήσαμε γιατί παραπάνω.

Αν κινείστε με 60 χιλιόμετρα ανά ώρα, σε επαρχιακό δρόμο χωρίς αυξομειώσεις της ταχύτητας, τότε θα δείτε τα εκτιμώμενα χιλιόμετρα και μπορεί και παραπάνω!

Όμως σε συνθήκες ταξιδιού, θα πρέπει να υπολογίζετε περίπου το 40% των χιλιομέτρων.

Για παράδειγμα ένα Tesla Model 3, έκδοση long range με μπαταρία 75kwh έχει ονομαστική αυτονομία 580 χιλιόμετρα.

Σε ταξίδι στην Εθνική οδό η πραγματική αυτονομία είναι περίπου 350 άνετα χιλιόμετρα. Άνετα εννοούμε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον κλιματισμό, τα θερμαινόμενα καθίσματα καθώς και να φτάσουμε με ένα ποσοστό περίπου 10% στον προορισμό μας.

Τα παραπάνω με ταχύτητες 120-130 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Θα πρέπει να υπολογίζετε κατανάλωση σε ταξίδι, με κανονικές ταχύτητες εντός ορίου, από 18kwh/100χλμ έως 21kwh/100χλμ – αναλόγως το αμάξι, το βάρος του αυτοκινήτου και τις εξωτερικές θερμοκρασίες.

Από την άλλη, η κίνηση στην πόλη θα σας βγάλει αρκετά περισσότερα χιλιόμετρα καθώς από τη μια οι ταχύτητες είναι αρκετά μικρότερες και από την άλλη το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, μέσω της ανάκτησης ενέργειας κατά την πέδηση, φορτίζει την μπαταρία όταν αφήνετε το γκάζι και ταυτόχρονα φρενάρει, δίχως την ανάγκη για πέδηση με τα φρένα του οχήματος!

Το συγκεκριμένα Tesla Model 3 LR που σας αναφέραμε, θα σας βγάλει περίπου 450-480 χιλιόμετρα μέσα σε αστικό κύκλο, με ήπιες επιταχύνσεις και σωστή χρήση ανάκτησης ενέργειας μέσω πέδησης.

Τι γίνεται με τη φόρτιση ενός ηλεκτρικού σε ταξίδι

Η φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου πλέον έχει γίνει παιχνίδι και δεν υπάρχει καθόλου άγχος για τους ιδιοκτήτες.

Σε όλες τις μεγάλες και όχι μόνο πόλεις υπάρχουν ελεύθεροι φορτιστές από διάφορες εταιρείες ενώ στις περισσότερες υπάρχουν και ταχυφορτιστές για μια γρήγορη επαναφόρτιση.

Στις Εθνικές Οδού, στα περισσότερα ΣΕΑ έχουν τοποθετηθεί ταχυφορτιστές ισχύς 50kw, οπότε το ταξίδι στην Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα.

Το κόστος φόρτισης αυτοκινήτου διαφέρει ανάλογα τον τύπο φόρτισης (αργή ή γρήγορη) και την εταιρεία που θα επιλέξετε. Χονδρικά, είναι περίπου 0,50€/kwh για την αργή AC φόρτιση και 0,60€/kwhγια τη γρήγορη DC φόρτιση.

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει τεράστια οφέλη και πλεονεκτήματα καθώς και μια πιο fun to driveεμπειρία, στο σύνολό της. Αν σκέφτεστε για ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή υβριδικό, λόγω της ευκολίας που έχει στα ταξίδια με το θερμικό μοτέρ, τότε θα πρέπει να δείτε τα μειονεκτήματα ενός υβριδικού αυτοκινήτου όπως τα έχουμε παραθέσει στο blog μας.

Ό,τι αγορά και να κάνεις, μην ξεχάσεις να ψάξεις για ασφάλεια αυτοκινήτου online μέσα από το Asfaleies24 και να συγκρίνεις τιμές σε περισσότερες από 25 ασφαλιστικές εταιρείες σε ένα λεπτό!

Το μέλλον είναι η ηλεκτροκίνηση και προς τα εκεί θα πρέπει να συγκλίνουμε όλοι, στις επόμενες αγορές μας!