που και πως φορτιζουμε το ηλεκτρικο αυτοκινητο
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου: Που και πως φορτίζω!

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και ολοένα και περισσότεροι οδηγοί αναζητάνε το επόμενό τους αυτοκίνητο, με ηλεκτρική κίνηση!

Το μεγαλύτερο ερώτημα των μελλοντικών, νέων ιδιοκτητών, είναι το θέμα της φόρτισης και πως φορτίζει ένα ηλεκτρικό όχημα.

Εδώ θα αναλύσουμε όλες τις επιλογές που έχουμε διαθέσιμες – από μια απλή πρίζα σούκο μέχρι τη δημιουργία σταθμού φόρτισης στο σπίτι μας.

Φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο σπίτι

Η φόρτιση στο σπίτι μπορεί να γίνει με αρκετούς τρόπους. Είτε με μια απλή, ενισχυμένη, πρίζα σούκο είτε με την εγκατάσταση ενός wall charger όπου θα μας δίνει και μεγάλες ταχύτητες φόρτισης.

Ως παράδειγμα στις ταχύτητες φόρτισης που θα αναφέρουμε, θα πάρουμε το Tesla Model 3 – τα περισσότερα ηλεκτρικά έχουν παρεμφερή ταχύτητες φόρτισης.

Το Tesla Model 3 όπως και όλα τα ηλεκτρικά μπορούμε να τα φορτίσουμε σε οποιαδήποτε πρίζα σούκο με ταχύτητες φόρτισης από 2Kw έως 3.7KW. Η ταχύτητα φόρτισης εξαρτάται από τα Amber της ασφάλειας – σε 10A ασφάλεια φορτίζουμε με 2KW, σε 13A με 3KW ενώ σε 16Α ασφάλεια φτάνουμε τη maximum ταχύτητα των 3.7KW!

Σε απλή πρίζα μπορούμε να συνδέσουμε το φορτιστή που έρχεται μαζί με το αυτοκίνητο (mobile connector) και ανάλογα τα amber που θα τραβήξει, θα διαμορφωθεί και η ταχύτητα φόρτισης.

Μια φόρτιση 20%-80% σε Tesla Model 3 Long Range με 70KW ωφέλιμη μπαταρία, χρειάζεται 13 ώρες με ταχύτητα 3.7KW.

Ταχύτητα που είναι ικανοποιητική αν φορτίσετε από την ώρα που θα γυρίσετε μέχρι το επόμενο πρωί που θα ξανά φύγετε από την οικία σας.

Αν θέλετε μεγαλύτερες ταχύτητες, τότε υπάρχουν αρκετές ακόμα λύσεις.

Σε μονοφασικό ρεύμα, μπορείτε να φτάσετε έως μέγιστη ταχύτητα φόρτισης τα 7.4KW ενώ σε τριφασικό τα 11KW.

Για να έχετε τις αυξημένες ταχύτητες φόρτισης, υπάρχουν 2 επιλογές:

Η πρώτη επιλογή είναι η βιομηχανική πρίζα. Η μπλε βιομηχανική με 32A ασφάλεια θα σας αποδώσει 7.4KW. Μεγάλη προσοχή εδώ, καθώς θα πρέπει να διαθέτετε τον αντίστοιχο φορτιστή ή αντάπτορα όπου θα συνδέσετε στη βιομηχανική πρίζα.

Πολύ καλή λύση με αρκετούς αντάπτορες, είναι ο φορτιστής JuiceBox όπου μπορείτε να τον βρείτε στο amazon. Σας προτείνουμε το πακέτο με όλους τους αντάπτορες καθώς σίγουρα κάποτε θα σας χρειαστούν!

Πέρα από τη βιομηχανική πρίζα με 32Α ασφάλεια σε μονοφασικό ρεύμα, υπάρχει και η επιλογή για Wall Charger – δηλαδή σταθμό φόρτισης στο σπίτι σας.

Και εδώ η παροχή είναι η ίδια – δηλαδή ενισχυμένη γραμμή με 32άρα ασφάλεια και εκεί πάνω γίνεται η εγκατάσταση του wall charger όπου μετά συνδέεται μέσω type 2 καλωδίου με το αυτοκίνητό σας και έχετε ταχύτητες φόρτισης της τάξης των 7.2KW.

Σε τριφασική παροχή μπορείτε να έχετε βιομηχανική κόκκινη πρίζα 16A με ταχύτητα 11KW ή Wall Charger πάλι με 11KW ταχύτητα φόρτισης.

Όλα αυτά σε AC ρεύμα – είναι ακριβώς η ίδια φόρτιση που γίνεται και σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης με το Type 2 καλώδιο (η ταχυφόρτιση είναι η DC φόρτιση)

Μπορείτε να δείτε και το άρθρο μας σχετικά με το πόσο κοστίζει η φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου για να έχετε μια ολοκληρωμένη άποψη γύρω από το κόστος χρήσης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου!

Φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε πολυκατοικία

Αν έχετε δική σας αποκλειστική θέση στην πολυκατοικία, τότε είτε σε συμφωνία με το 50%+1 των υπόλοιπων ιδιοκτητών είτε σε συνεννόηση με τον ΔΕΔΔΗΕ (απευθείας παροχή από τη χελώνα σας) μπορείτε να έχετε γραμμή ρεύματος στη θέση που σταθμεύετε.

Αν καταφέρετε και έχετε γραμμή ρεύματος στη θέση που σταθμεύετε (από απλή πρίζα σούκο μέχρι ενισχυμένη βιομηχανική) τότε έχετε λύσει το θέμα της φόρτισης.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πρώτα να διευθετήσετε το θέμα της φόρτισης και μετά να προχωρήσετε σε αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα καθημερινής, βραδινής, φόρτισης τότε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να σας κουράσει.

 

Σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Πέρα από τη φόρτιση στο σπίτι, που είναι η πιο οικονομική λύση ειδικά αν φορτίζετε με νυχτερινό ρεύμα, υπάρχουν και αρκετοί πλέον δημόσιοι σταθμοί φόρτισης είτε με χρέωση είτε και εντελώς δωρεάν.

Ο καλύτερος τρόπος για να τους αναζητήσετε είναι μέσω του Plugshare – μια online κοινότητα που συντηρείται από τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων με σκοπό τη διευκόλυνση και την εύρεση σταθμών φόρτισης.

Εκεί θα βρείτε τους περισσότερους σταθμούς καθώς και πληροφορίες σχετικά με την ταχύτητα φόρτισης, αν είναι με χρέωση ή όχι, αν δουλεύουν ή αν έχουν πρόβλημα, κ.α.

Στους σταθμούς φόρτισης AC (πράσινο χρώμα στην εφαρμογή της Plugshare) η συνήθης και μέγιστη ταχύτητα είναι τα 11Kw – Προσοχή: Σε μερικούς σταθμούς λόγω χαμηλότερων Amber μπορεί να δείτε μικρότερες ταχύτητες φόρτισης και δυστυχώς δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για να αλλάξει αυτό!

Οι πορτοκαλί σταθμοί είναι οι DC σταθμοί φόρτισης – συνήθως σε ΣΕΑ ή εμπορικά σημεία. Αυτοί οι σταθμοί στη χώρα μας στην πλειοψηφία τους προσφέρουν 50KW ταχύτητα φόρτισης. Υπάρχουν οι DC της ΔΕΗ που προσφέρουν 120KW (ή 60KW αν φορτίζουν 2 αυτοκίνητα μαζί) καθώς και οι Super Charger της Tesla με ταχύτητες 150KW (Αθήνα – Golden Hall) και 250KW(ΣΕΑ Ψαθόπυργου και σύντομα σε Λαμία & Θεσσαλονίκη)

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και οι επενδύσεις σε όλους τους τομείς της ηλεκτροκίνησης, συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς. Πριν περίπου ένα χρόνο υπήρχαν γύρω στους 100 σταθμού φόρτισης σε όλη τη χώρα ενώ τώρα παραπάνω από 800 και περίπου 40 ταχυφορτιστές.

Αν σκοπεύετε να αγοράσετε ηλεκτρικό αυτοκίνητο, μη παραλείψετε να δείτε τις προσφορές που διαθέτουμε για ασφάλεια ηλεκτρικού αυτοκινήτου . Μέσα από την ιστοσελίδα μας μπορείτε να κάνετε σύγκριση τιμών σε παραπάνω από 26 ασφαλιστικές εταιρείες και να επιλέξετε την καλύτερη αλλά και την πιο φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου που ταιριάζει απόλυτα στις δικές σας ανάγκες και στο καινούργιο σας ηλεκτρικό αυτοκίνητο!