Ασφάλεια Αυτοκινήτου σε περίπτωση θανάτου – Τι πρέπει να γίνει

ασφαλεια αυτοκινητου σε περιπτωση θανατου

Ασφάλεια Αυτοκινήτου σε περίπτωση θανάτου – Τι πρέπει να γίνει

Όσο δυσάρεστος κι αν είναι ένας θάνατος, δυστυχώς θα πρέπει να γίνουν αρκετές διεργασίες μετά που αφορούν μεταβιβάσεις και αλλαγές ονομάτων στα περιουσιακά στοιχεία του αποβιώσαντος από τους νόμιμους κληρονόμους του.

Ένα από αυτά αφορά την ασφάλεια του αυτοκινήτου εφόσον ο αποβιώσαντος ήταν ιδιοκτήτης οχήματος.

Τι συμβαίνει με την ασφάλεια; Ισχύει κανονικά ή πρέπει να γίνει καινούργια;

Ισχύει η ασφάλεια μετά το θάνατο;

Η ασφάλεια του αυτοκινήτου σύμφωνα με το νόμο 2496/97 δε λήγει αυτοβούλως και συνεχίζει κανονικά για όσο διαρκεί το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Το αυτοκίνητο μπορεί να οδηγηθεί από οποιονδήποτε έχει το νόμιμο δικαίωμα και καλύπτετε κανονικά καθώς η ασφαλιστική κάλυψη μεταφέρεται στους κληρονόμους.

Αλλαγή ονόματος σε ασφάλεια αυτοκινήτου δε μπορεί να γίνει έτσι απλά, οπότε πρέπει να ακολουθηθούν οι αντίστοιχες διαδικασίες για να αλλάξει το όνομα του ασφαλισμένου – στην ουσία να γίνει ακύρωση της ασφάλειας και αγορά νέας στα καινούργια στοιχεία ιδιοκτήτη.

 

Τι πρέπει να κάνετε για να αλλάξει η ασφάλεια αυτοκινήτου

Αν είστε κληρονόμος, τότε θα πρέπει να μεταβιβάσετε το αυτοκίνητο στα δικά σας στοιχεία και να βγάλετε καινούργια ασφάλεια αυτοκινήτου, εντός 30 ημερών από τη μεταβίβαση, καθώς θα λήξει η προηγούμενη αυτοδικαίως όταν γίνει η μεταβίβαση. Όταν πραγματοποιείται μια μεταβίβαση αυτοκινήτου οι ασφαλιστικές δίνουν ένα διάστημα 30 ημερών όπου ισχύει η βασική ασφάλιση ώστε να διευκολύνουν τον νέο ιδιοκτήτη για να βγάλει τη δική του ασφάλεια. Σας προτείνουμε όμως να εκδώσετε την καινούργια ασφάλεια όσο πιο γρήγορα γίνεται και να μην το αμελήσετε.

Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει η μεταβίβαση και είστε ο νόμιμος κληρονόμος, τότε μπορείτε να μας προσκομίσετε τα απαραίτητα έγγραφα και να εκδοθεί η ασφάλεια αυτοκινήτου με όνομα ως «Νόμιμοι κληρονόμοι ΧΧΧ». Αυτό μπορεί να γίνει αν δεν έχετε κάνει αποδοχή κληρονομιάς και το όχημα παραμένει ακόμα στο όνομα του θανόντος. Με αυτόν τον τρόπο και εφόσον είστε ο νόμιμος κληρονόμος, μπορεί να προχωρήσει κανονικά η ασφάλισή του ακόμα κι αν δεν έχει γίνει ακόμα η μεταβίβαση.

Ασφάλεια αυτοκινήτου θανόντα

Η ασφάλεια θανόντα μπορεί να γίνει όπως γράψαμε και πιο πάνω είτε με την μεταβίβαση του αυτοκινήτου και την αλλαγή των στοιχείων στην άδεια κυκλοφορίας είτε με την ασφάλιση του οχήματος στο όνομα «Νόμιμοι κληρονόμοι Θανόντα χχχ»

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον το όχημα είναι νόμιμα ασφαλισμένο, μπορεί να το οδηγεί ο οποιοσδήποτε – δηλαδή κάθε άτομο που δεν έχει υποχρέωση επασφάλιστρου.

Αν υπάρξει θάνατος και το όχημα οδηγείτε από άλλον οδηγό, θα πρέπει να ενημερωθεί η ασφαλιστική εταιρεία για τα στοιχεία του οδηγού και ίσως να αλλάξει και η ασφάλεια, ώστε να αναφέρει τους κληρονόμους.

 

Πως θα ασφαλιστείτε online είτε είναι στο όνομά σας η άδεια είτε όχι

Αν μεταβιβάσατε το αυτοκίνητο και πλέον είναι στα δικά σας στοιχεία, τότε η ασφάλιση είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία που δεν θα σας πάρει πάνω από 5 λεπτά από την στιγμή που θα την ξεκινήσετε, μέχρι να την ολοκληρώσετε και να κατεβάσετε το συμβόλαιό σας!

Στη φόρμα ασφάλισης του asfaleies24.gr, συμπληρώνετε τα στοιχεία σας σύμφωνα με την άδεια κυκλοφορίας και άμεσα βλέπετε τιμές και προσφορές από έως 27 ασφαλιστικές εταιρείες.

Συγκρίνετε προσφορές και καλύψεις και επιλέγετε αυτήν που σας συμφέρει!

Αν το αυτοκίνητο είναι ακόμα στα στοιχεία του θανόντα, τότε με τα αντίστοιχα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι είστε ο νόμιμος κληρονόμος, προχωράτε πάλι στη φόρμα ασφάλισης και στα στοιχεία ιδιοκτήτη είτε βάζετε το ονοματεπώνυμο του θανόντα είτε συμπληρώνετε «Νόμιμοι Κληρονόμοι + ονοματεπώνυμο θανόντα» και επιπλέον συμπληρώνετε το ΑΦΜ του θανόντα στο αντίστοιχο πεδίο.

Κάθε ασφαλιστική εταιρεία έχει τη δική της διαδικασία για την ασφάλιση αυτοκινήτων και στο asfaleies24 είμαστε δίπλα σας για να σας βοηθήσουμε και να εκδώσουμε άμεσα και γρήγορα την ασφάλεια του αυτοκινήτου σας στην καλύτερη τιμή!