μεταβιβαση αυτοκινητου
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Μεταβίβαση αυτοκινήτου ΚΕΠ – Πως γίνεται – Δικαιολογητικά

Αν θέλετε να αγοράσετε ή να πουλήσετε ένα αυτοκίνητο, τότε αυτός ο οδηγός είναι για εσάς!

Update: Δείτε το νέο μας ενημερωμένο άρθρο για την ψηφιακή μεταβίβαση αυτοκινήτου όπου μπορείτε πλέον να αγοράσετε ή να πουλήσετε ένα αυτοκίνητο, σε 5′ με τη χρήση κινητού ή υπολογιστή, δίχως να χρειάζεται επίσκεψη σε κάποια δημόσια υπηρεσία!
Εδώ θα βρείτε τα πάντα για το πως γίνεται μια μεταβίβαση αυτοκινήτου σε ΚΕΠ, τι δικαιολογητικά θα χρειαστείτε, τις αντίστοιχες εξουσιοδοτήσεις καθώς και τα παράβολα που απαιτούνται.

Η διαδικασία, εφόσον έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα, είναι πολύ εύκολη και δε θα ταλαιπωρηθείτε – αρκεί να διαβάσετε τον οδηγό μέχρι τέλους και να έχετε έτοιμα όλα τα δικαιολογητικά.

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Τι χρειάζεται για μεταβίβαση αυτοκινήτου σε ΚΕΠ

Για τη μεταβίβαση του αυτοκινήτου θα χρειαστείτε κάποια δικαιολογητικά καθώς και παράβολα.

Αναλυτικά πως γίνεται η μεταβίβαση στα ΚΕΠ και τι χρειάζεστε:

 • Άδεια κυκλοφορίας
 • Ισχύον ΚΤΕΟ εφόσον το αυτοκίνητο είναι μεγαλύτερο των 4 ετών
 • Αίτηση μεταβίβασης οχήματος που τη βρίσκεται στο ΚΕΠ ή μπορείτε να την έχετε έτοιμη θεωρημένη μέσω του Gov.gr. Πηγαίνετε Δημιουργία Εγγράφου – Υπ.Δήλωση και εκεί συμπληρώνεται το ελεύθερο κείμενο

 

«Εξουσιοδοτώ τον/την χχχχχχ για την μεταβίβαση του αυτοκινήτου με αριθμό κυκλοφορίας χχχχχ ΕΙΧ από τον/την χχχχχ στον/στην χχχχ

Με αποδέκτη τη Διεύθυνση μεταφορών της περιοχής σας

 • Άρση κυριότητας σε περίπτωση που είχε αγοραστεί με δάνειο
 • Ταυτότητα τόσο από τον αγοραστή όσο και από τον πωλητή
 • Το παραστατικό πληρωμής της τράπεζας για το παράβολο που πληρώθηκε για το τέλος μεταβίβασης καθώς και το τέλος άδειας κυκλοφορίας (τα ποσά αναγράφονται πιο κάτω)
 • Βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας. Η βεβαίωση πλέον μπορεί να βγει και online ΕΔΩ απευθείας από την ΑΑΔΕ με τα στοιχεία Taxis.

 

Πέρα από αυτά, χρειάζεστε ακόμα μια υπεύθυνη δήλωση που θα αναφέρετε ότι αγοράσατε το ΕΙΧ με αριθμό κυκλοφορίας χχχ από τον χχχ στο ποσό των χχχ και αντίστοιχα ο πωλητής ότι το πούλησε. Αυτές τις δηλώσεις τις ανταλλάσσετε ώστε να τις προσθέσετε στη φορολογική σας δήλωση.

Τέλος μεταβίβασης αυτοκινήτου

Τα τέλη για τη μεταβίβαση αυτοκινήτου διαμορφώνονται ανάλογα τα κυβικά.

Πιο αναλυτικά:

 • 30€ για οχήματα 51-400 κ.ε.
 • 45€ για οχήματα 401-800 κ.ε.
 • 60€ για οχήματα 801-1.300 κ.ε.
 • 90€ για οχήματα 1.301-1600 κ.ε.
 • 120€ για οχήματα 1601.-1900 κ.ε.
 • 145€ για οχήματα 1.901-2.500 κ.ε.
 • 205€ για οχήματα 2.501 κ.ε. και άνω

Το παράβολο για την άδεια κυκλοφορίας είναι σταθερό και ανεξάρτητο από τα κυβικά και διαμορφώνεται στα 75€ για όλα τα αυτοκίνητα.

Στο Asfaleies24.gr μπορείς να βρεις και την διαδικασία για μεταβίβαση μηχανής! αν θέλεις να μεταβιβάσεις το δίκυκλό σου!

Από που παίρνω παράβολο για μεταβίβαση αυτοκινήτου

Το παράβολο για τη μεταβίβαση αυτοκινήτου το παίρνετε απευθείας από τις τράπεζες, μέσα από το web banking.

Θα συνδεθείτε στην τράπεζα που συνεργάζεστε (ισχύει για Alpha, Πειραιώς, Eurobank, Εθνική) και στην κατηγορία πληρωμές, θα δείτε αντίστοιχα το ηλεκτρονικό παράβολο για τη μεταβίβαση αυτοκινήτων.

Αν δεν υπάρχει αυτή η επιλογή, τότε θα πρέπει να ζητήσετε τους λογαριασμούς της Διεύθυνσης μεταφορών της περιφέρειάς σας, έτσι ώστε να κάνετε το έμβασμα πληρωμής. Στην αιτιολογία θα πρέπει να αναφέρεται τον αριθμό πινακίδας που προορίζεται το παράβολο.

Μεταβίβαση αυτοκινήτου κόστος

Το συνολικό κόστος για τη μεταβίβαση ενός αυτοκινήτου μέσω ΚΕΠ ή της Διεύθυνσης Μεταφορών είναι 75€ για την άδεια κυκλοφορίας και επιπλέον το κόστος της μεταβίβασης που ορίζεται από τα κυβικά.

Για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο 1400 κυβικών θα έχει κόστος μεταβίβασης 75€ + 90€ = 165€

 

Ποιος πληρώνει τα έξοδα μεταβίβασης αυτοκινήτου;

Τα έξοδα μεταβίβασης πληρώνονται κατόπιν συμφωνίας μεταξύ του αγοραστή και του πωλητή.

Συνήθως όλα τα έξοδα που προκύπτουν από μια μεταβίβαση (παράβολα, τέλη, κτλ) τα αναλαμβάνει ο αγοραστής, εκτός αν έχει συμφωνηθεί κάτι άλλο.

Σε περιπτώσεις που το αυτοκίνητο αγοράζετε από κάποιον έμπορο, αρκετές φορές τα αναλαμβάνουν αυτοί τα έξοδα και τα προσφέρουν ως «δώρο» στον επίδοξο αγοραστή.

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Τι ισχύει με την ασφάλεια του μεταβιβαζόμενου αυτοκινήτου

Η ασφάλεια αυτοκινήτου θα λήξει αυτόματα και δεν θα ισχύει, 30 ημέρες μετά τη μεταβίβαση του αυτοκινήτου.

Εσείς μόλις πουλήσετε το όχημά σας, θα πρέπει να κάνετε άμεσα διακοπή της ασφάλειας αυτοκινήτου – θα μπορέσετε επίσης να πάρετε και χρήματα πίσω εφόσον υπάρχουν ακόμα μήνες στο συμβόλαιό σας.

Ως αγοραστής, με το προσωρινό χαρτί που θα λάβετε από τα ΚΕΠ μπορείτε να ασφαλίσετε το καινούργιο σας όχημα σε όποια ασφαλιστική εταιρεία επιθυμείτε.

Μην αμελήσετε να ασφαλιστείτε απευθείας και πριν ακόμα κινήσετε για πρώτη φορά το αυτοκίνητο, καθώς άμεσα θα θεωρηθεί ανασφάλιστο όχημα με όποιες ποινές αυτό επισύρει.

Αν λάβετε από τη διεύθυνση μεταφορών απευθείας την προσωρινή άδεια με σφραγίδα, τότε μπορείτε να κινείτε κατευθείαν το όχημά σας.

Η διαδικασία μέσω ΚΕΠ διαρκεί περίπου 1 με 1,5 μήνα, ανάλογα το φόρτο εργασίας.

Αγορά ασφάλειας αυτοκινήτου μέσα από το asfaleies24

Μέσα από το asfaleies24 μπορείτε να αγοράσετε ασφάλεια αυτοκινήτου σε 1’ μόλις λεπτό και να κυκλοφορήσετε άμεσα το αυτοκίνητο που μόλις αγοράσατε!

Εφόσον έχετε τη νέα άδεια κυκλοφορίας καθώς και το δίπλωμα οδήγησης, στην ειδική σελίδα της πλατφόρμας μας μπορείτε να συγκρίνετε τιμές ανάμεσα στις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες, να δείτε τι καλύψεις προσφέρει το κάθε ασφαλιστικό πακέτο και να επιλέξετε τη δική σας ασφάλεια αυτοκινήτου!

Η όλη διαδικασία γίνεται online, μέσα από την άνεση του σπιτιού σας – αρκεί να έχετε πρόσβαση στο ίντερνετ από τον υπολογιστή ή το κινητό σας!

Αγοράζετε την ασφάλεια αυτοκινήτου που σας καλύπτει καλύτερα, πληρώνετε online με κάρτα ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό και λαμβάνετε άμεσα το ασφαλιστήριο στο e-mail σας!