5 συμβουλές για πρωτάρηδες στην ασφάλεια σπιτιού!
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

5 συμβουλές για πρωτάρηδες στην ασφάλεια σπιτιού!

Η απόκτηση ενός σπιτιού αποτελεί το ιδανικό όνειρο πολλών ανθρώπων στην Ελλάδα! Αυτή η επιθυμία απαιτεί αδιάκοπη εργασία, αφοσίωση και οικονομικό πλάνο για να υλοποιηθεί.

Ως νέος εν δυνάμει ιδιοκτήτης κατοικίας, πρέπει να ενεργείτε με μεγάλη προσοχή κατά την αγορά τόσο της κατοικίας σας, όσο και των πραγμάτων που θα σας εξασφαλίσουν σε μια ενδεχόμενη οικονομική ζημιά, όπως η ασφάλεια σπιτιού.

Εστιάζοντας στην εύρεση της ιδανικής κατοικίας για εσάς και την οικογένειά σας, δεν πρέπει να υποτιμάτε την αναγκαιότητα της ασφαλιστικής προστασίας. Εφόσον η κατοικία συχνά αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομική επένδυση για πολλούς, είναι ουσιαστικό να προστατευθεί μέσω της ασφάλισης.

Η ασφάλεια σπιτιού σας εξασφαλίζει οικονομική σταθερότητα σε περίπτωση αναπάντεχων συμβάντων που μπορεί να πλήξουν το σπίτι και τα περιουσιακά σας στοιχεία εντός αυτού.

Η φύση της ασφαλιστικής συμβάσεως και το περιεχόμενο της κάλυψης είναι αυτά που καθορίζουν το εύρος της προστασίας. Ως επίδοξος αγοραστής κατοικίας, πρέπει να λάβετε υπόψη συγκεκριμένους παράγοντες κατά την επιλογή της ασφάλισής σας, και παρακάτω παραθέτουμε πέντε συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου.

# Διαβάστε αναλυτικά τι καλύπτεται στο ασφαλιστήριό σας

Η ασφάλιση κατοικίας λειτουργεί ως ένα δίχτυ προστασίας για το σπίτι σας, εξασφαλίζοντας την οικονομική σας σταθερότητα σε περίπτωση ζημιών. Είναι καίριας σημασίας να γνωρίζετε με ακρίβεια τις παροχές του ασφαλιστικού σας προγράμματος. Στην Ελλάδα τα πακέτα ασφάλισης προσφέρουν κάλυψη τόσο για τη δομική υπόσταση του σπιτιού όσο και για τα αντικείμενα εντός αυτού(ασφάλεια περιεχομένου). Η ασφάλιση δομής καλύπτει ζημιές από φυσικές καταστροφές και ανθρωπογενείς αιτίες, ενώ η ασφάλιση περιεχομένου ασφαλίζει τα προσωπικά σας αντικείμενα όπως συσκευές, κοσμήματα και έπιπλα από πιθανές ζημιές.

Η ασφάλεια περιεχομένου είναι μια προαιρετική κάλυψη που δεν συμπεριλαμβάνεται στη βασική ασφάλιση κατοικίας, που συνήθως καλύπτει ζημιές από σεισμό ή πυρκαγιά μόνο.

 

# Δώστε σωστές και περιεκτικές πληροφορίες για την κατοικία σας πριν την ασφάλιση

Η παροχή λεπτομερειών και ακριβών πληροφοριών είναι επιτακτική όταν συνάπτετε μια ασφαλιστική σύμβαση για το σπίτι σας. Οι λεπτομέρειες όπως η κατασκευαστική επιφάνεια του σπιτιού, ο αριθμός των ορόφων, οι διαστάσεις των χώρων, καθώς και πληροφορίες για τα πολύτιμα αντικείμενα, τα έπιπλα και τις ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται εντός της κατοικίας είναι απαραίτητες ώστε η ασφαλιστική εταιρεία να μπορέσει να καθορίσει την ιδανική κάλυψη για εσάς. Η ελλιπής ή ανακριβής καταγραφή πληροφοριών μπορεί να οδηγήσει σε απόρριψη αιτημάτων αποζημίωσης ή ακόμη και σε ακύρωση της σύμβασης.

Στο asfaleies24 μπορείτε να συμπληρώσετε την αντίστοιχη φόρμα ασφάλισης σπιτιού με όλα τα στοιχεία της οικίας σας σωστά και να λάβετε μια προσωποποιημένη προσφορά από έως 29 ασφαλιστικές εταιρείες!

Έπειτα συγκρίνετε τιμές καθώς και καλύψεις που προσφέρουν όλες οι εταιρείες και επιλέγετε το πακέτο ασφάλισης που σας καλύπτει καλύτερα!

 

#  Κατανόηση των εξαιρέσεων του ασφαλιστικού σας συμβολαίου

Καθώς είναι ουσιώδες να είστε ενημερωμένοι για τις καλύψεις που προσφέρει το ασφαλιστικό σας συμβόλαιο, είναι εξίσου ζωτικής σημασίας να αντιλαμβάνεστε τις εξαιρέσεις. Η εμβάθυνση στις περιστάσεις που δεν καλύπτονται θα σας προφυλάξει από μη αναμενόμενες οικονομικές επιβαρύνσεις. Στην πραγματικότητα, τα συμβόλαια ασφάλισης κατοικίας αναγράφουν ρητά τις εξαιρέσεις που δεν εμπίπτουν στην κάλυψη. Αφιερώστε χρόνο για να διαβάσετε και να κατανοήσετε πλήρως αυτά τα σημεία στο έγγραφο του ασφαλιστηρίου σας, ώστε να είστε πλήρως ενημερωμένοι για τυχόν παραλείψεις. Είτε πρόκειται να αποκτήσετε ασφάλιση σπιτιού για πρώτη φορά, είτε να ανανεώσετε το υφιστάμενο συμβόλαιό σας, η πλήρης κατανόηση των εξαιρέσεων είναι απαραίτητη για τη δική σας ηρεμία σε μια ενδεχόμενη ζημία!

 

# Επέκταση καλύψεων μέσω προαιρετικών παροχών

Η ενίσχυση της ασφαλιστικής σας προστασίας μέσω της προσθήκης προαιρετικών καλύψεων μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντική. Αυτές οι επιπλέον παροχές σας δίνουν τη δυνατότητα να επεκτείνετε την κάλυψή σας σε συμβάντα που κανονικά δεν καλύπτονται από το βασικό συμβόλαιο ασφάλισης σπιτιού. Συνεπώς, για μια πιο εξατομικευμένη ασφαλιστική κάλυψη του σπιτιού σας, αυτές οι επιλογές προσφέρουν μια εξαιρετικά βολική λύση.

Προαιρετικές καλύψεις στην ασφάλεια σπιτιού είναι η κάλυψη σεισμού, η κάλυψη περιεχομένου, η διάρρηξη σωληνώσεων, κ.α.

 

# Τεκμηρίωση κατά την υποβολή αιτήματος αποζημίωσης

Η αναγγελία μιας ζημίας και η επακόλουθη απαίτηση αποζημίωσης αποτελούν κρίσιμες διαδικασίες για την αντιμετώπιση της ζημιάς. Έτσι, είναι απαραίτητο να είστε ενημερωμένοι για τα απαιτούμενα έγγραφα κατά τη διαδικασία της απαίτησης. Αυτό θα διευκολύνει την ομαλή και επιτυχή διεκπεραίωση της διεκδίκησής σας.

Ειδικότερα, μερικά από τα έγγραφα που μπορεί να χρειαστείτε περιλαμβάνουν: επισήμως συμπληρωμένη φόρμα απαίτησης, σχέδια κτιρίων, αναφορά περιστατικού ή έκθεση πυροσβεστικής σε περιπτώσεις κλοπής ή φθοράς, λογαριασμούς/αποδείξεις για τις επισκευές, επίσημο έγγραφο της ΕΜΥ σε περίπτωση φυσικών καταστροφών με τον καιρό στην περιοχή την ημέρα της ζημίας, κ.α.

Παρ’ όλα αυτά, για το ακριβές σύνολο των απαραίτητων εγγράφων ανάλογα τη ζημία που έχετε υποστεί, μπορείτε είτε να ανατρέξετε στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο είτε να μας συμβουλευτείτε!

Στο asfaleies24 μπορείτε να συγκρίνετε τιμές για ασφάλεια κατοικίας στις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της Ελλάδος και να βρείτε την καλύτερη ασφάλεια σπιτιού σε μόλις 1 λεπτό online!

Ασφαλίζεστε online από την άνεση του καινούργιου σας σπιτιού και παραλαμβάνετε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο στο e-mail σας!