Σε τρακάραν. Έφταιγαν. Δεν έκαναν δήλωση ατυχήματος ή έκαναν αρνητική δήλωση!
Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει μια τέτοια ιστορία, όπου κάποιον γνωστό μας τον τράκαραν κι ενώ έφταιγε το άλλο όχημα, του έκανε αρνητική δήλωση αντί για θετική ή δεν έκανε καθόλου δήλωση!
Τα νεύρα στο Θεό και εσείς να προσπαθείτε να ψάχνετε τι μπορείτε να κάνετε από εδώ και πέρα!
Μη σκάτε όμως! Το asfaleies24.gr έχει ετοιμάσει έναν πλήρη οδηγό σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε αν σας τρακάρουν και δεν κάνουν αρνητική δήλωση ατυχήματος, σε περίπτωση που η υπαιτιότητα είναι του άλλου οχήματος!
Σε ένα ατύχημα με υλικές ζημιές, αυτό που πρέπει να κάνουμε άμεσα αφού βεβαιωθούμε ότι όλοι οι επιβάτες είναι εντάξει χωρίς τραυματισμούς, θα πρέπει να καλέσουμε άμεσα τη φροντίδα ατυχήματος της ασφαλιστικής μας καθώς και την τροχαία.
Στα συμβόλαια που παραλάμβάνετε από το asfaleies24.gr, υπάρχει ειδική καρτέλα όπου αναγράφεται ο αριθμός της φροντίδας ατυχήματος ενώ φυσικά μπορείτε να μας καλείτε για να σας συνδέσουμε εμείς απευθείας.
Δεν μετακινείτε τα αυτοκίνητα πριν βγάλετε φωτογραφίες και πριν έρθει η φροντίδα ατυχήματος για την καταγραφή του συμβάντος.
Σε περίπτωση που η υπαιτιότητα είναι ξεκάθαρα του άλλου οχήματος και ο οδηγός δεν κάνει θετική δήλωση ή αρνείται γενικά να κάνει δήλωση, τότε το θέμα θα μπλέξει.
Αυτή η περίπτωση είναι μια από τις δεκάδες περιπτώσεις όπου η νομική προστασία στο ασφαλιστήριό μας κυριολεκτικά θα μας σώσει χιλιάδες ευρώ αλλά και την ψυχική μας ηρεμία.
Με την ενεργοποίηση της νομικής υπηρεσίας, θα αναλάβουν οι δικηγόροι όλες τις διαδικασίες για την αποζημίωσή σας χωρίς να επιβαρυνθείτε κάποια έξοδα.
Δυστυχώς, αν δε γίνει θετική δήλωση από το άλλο όχημα, το πιο πιθανό είναι να μεταφερθεί η υπόθεση στα δικαστήρια όπου αυτά θα καταλήξουν για την έκβαση του ατυχήματος και την αποζημίωση.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως σε περίπτωση νίκη σου στα δικαστήρια, ο άλλος οδηγός θα επιβαρυνθεί τόσο τα έξοδα αποκατάστασης της ζημίας όσο και τα δικαστικά έξοδα!
Ίσως από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις! Δυστυχώς σε αυτήν την περίπτωση η μόνο λύση είναι το δικαστήριο όπου και θα αποφασίσει οριστικά για την υπαιτιότητα του ατυχήματος.
Σε περίπτωση δικής σας νίκης, η άλλη ασφαλιστική θα πρέπει να πληρώσει την αποζημίωσή σας μέχρι το ανώτατο ποσό ευθύνης όπως αναγράφεται στο ασφαλιστήριο. Αν η αποζημίωση που έχει ορίσει το δικαστήριο είναι υψηλότερη, τη διαφορά θα την πληρώσει ο άλλος οδηγός.
Όπως αναφέραμε και στην αρχή, θα πρέπει άμεσα να καλέσετε τροχαία και φροντίδα ατυχήματος για καταγραφή του συμβάντος καθώς και για φωτογραφίες του δρόμου, της σήμανσης και των οχημάτων.
Σε περίπτωση που ο οδηγός αρνείται να κάνει δήλωση και η υπαιτιότητα είναι ξεκάθαρα δική του, τότε υπάρχει περίπτωση η ασφαλιστική να σας αποζημιώσει χωρίς να φτάσει η υπόθεση στα δικαστήρια αν κρίνει ότι όντως η υπαιτιότητα είναι του πελάτη του.
Αν δείτε όμως ότι η υπόθεση αργεί και η ασφαλιστικά του άλλου οδηγού δεν συνεργάζεται, τότε ίσως να είναι καλύτερα η υπόθεση να οδηγηθεί στο δικαστήριο καθώς αφενός η απόφαση είναι τελεσίδικη και αφετέρου το δικαστήριο συνήθως επιδικάζει μεγαλύτερα ποσά αποζημίωσης καθώς υπολογίζει το κόστος αντικατάστασης των ανταλλακτικών με καινούργιες τιμές και όχι ως μεταχειρισμένα.
Αν έχετε τελειώσει με τη διαδικασία των δηλώσεων, έχει γίνει η αποκατάσταση της ζημίας και έχετε προσκομίσει τα τιμολόγια αλλά η ασφαλιστική εταιρεία δεν σας αποζημιώνει, τότε είναι η ώρα να ενεργοποιήσετε τη νομική σας προστασία.
Η νομική προστασία με ελάχιστο ετήσιο κόστος, σας καλύπτει για περιπτώσεις όπου υπάρχει διαφωνία στο ποσό της αποζημίωσης ή η ασφαλιστική αρνείται να αποζημιώσει.
Αν δε βρεθεί λύση ούτε με τη νομική προστασία, τότε πάλι δυστυχώς η μόνη λύση είναι το δικαστήριο όπου εκεί θα επιδικαστούν και όλοι οι νόμιμοι τόκοι στο ποσό της αποζημίωσης.
Συνοψίζοντας, αυτό που μπορείτε να κάνετε αν ο άλλος οδηγός που έχει την υπαιτιότητα δεν σας κάνει δήλωση, είναι να ενεργοποιήσετε άμεσα τη νομική προστασία που θα πρέπει να έχετε στην ασφάλεια του αυτοκινήτου σας και να κυνηγήσετε την αποζημίωση στο δικαστήριο αν δείτε ότι ο υπαίτιος οδηγός και η ασφαλιστική του δεν συνεργάζονται.
Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζετε πως ακόμα κι αν εμπίπτει σε κάποια κατηγορία που δεν καλύπτει η ασφαλιστική εταιρεία, όπως οδήγηση υπό αλκοόλ ή ουσίες, η οδήγηση χωρίς νόμιμο δίπλωμα, τότε η ασφαλιστική του θα σας αποζημιώσει κανονικά και έπειτα θα στραφεί εναντίον του για την πληρωμή του ποσού.
Τέλος, αν το όχημα που σας τράκαρε είναι ανασφάλιστο, μπορείτε να αποζημιωθείτε είτε από το Επικουρικό Κεφάλαιο είτε από τη δική σας ασφαλιστική εταιρεία, εφόσον υπάρχει η κάλυψη για ζημιές από ανασφάλιστο στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας!
Στο Asfaleies24.gr συγκρίνεις και βρίσκεις ασφάλεια αυτοκινήτου από μόλις 40€ / εξάμηνο και η νομική προστασία κοστίζει μόλις 1,5€, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο!
Εισάγεις αριθμό κυκλοφορίας, βλέπεις προσφορές, συγκρίνεις τιμές και παροχές και παίρνεις το ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε 1 λεπτό στο e-mail σου!
Και το καλύτερο: Είμαστε πάντα δίπλα σου 24/7 για οτιδήποτε χρειαστείς!
Αυτό το άρθρο γράφτηκε από τον Αλέξανδρο Δεδούκο, πιστοποιημένο ασφαλιστικό πράκτορα από την Τράπεζα Της Ελλάδος. Στο Asfaleies24.gr θα βρείτε ποιοτικά ενημερωτικά άρθρα γύρω από τις ασφάλειες αλλά και την αυτοκίνηση γενικότερα. Ενημερώνουμε πολύ τακτικά το blog μας, συνήθως με 2-3 καινούργια άρθρα κάθε εβδομάδα! Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο Linkedin ή να μας στείλετε ένα μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook!