apozimiwsi-apo-anasfalisto-oxima
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Αποζημίωση από ανασφάλιστο – Τι πρέπει να κάνετε 

Η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική από το νόμο ενώ οι ποινές για τα ανασφάλιστα οχήματα είναι αρκετά υψηλές και περιλαμβάνουν τόσο χρηματικό πρόστιμο όσο και ποινικές κυρώσεις.

Παρόλα αυτά στη χώρα μας κυκλοφορούν περίπου 500.000 ανασφάλιστα οχήματα και ο κίνδυνος να εμπλακείτε σε ένα ατύχημα, είναι αρκετά μεγάλος!

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που εμπλακείτε σε ατύχημα με ανασφάλιστο και δε φέρετε υπαιτιότητα;

Από τη στιγμή που εσείς δε φέρετε την ευθύνη στο τρακάρισμα, θα πρέπει να αποζημιωθείτε. Στην περίπτωση του τρακαρίσματος με ανασφάλιστο όχημα, η αποζημίωση έρχεται από το επικουρικό κεφάλαιο.

Όμως η διαδικασία είναι ιδιαίτερα αργή ενώ απαιτεί συλλογή αρκετών χαρτιών και εγγράφων.

Γι’αυτό το λόγο, σας προτείνουμε να προσθέσετε την κάλυψη για ζημιές ανασφάλιστο όχημα που προσφέρουν οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες, στο συμβόλαιό σας.

Υπάρχουν και ασφαλιστικές που την παρέχουν δωρεάν την συγκεκριμένη κάλυψη!

Αν έχετε αυτήν την κάλυψη στο συμβόλαιό σας, τότε η δική σας ασφαλιστική σας αποζημιώνει(εφόσον δε φέρετε την υπαιτιότητα στο ατύχημα) και έπειτα λαμβάνει τα χρήματα από το επικουρικό ταμείο των ασφαλιστικών εταιρειών ή το ανασφάλιστο όχημα απευθείας.

 

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα 

Για αρχή, θα πρέπει αμέσως να φωνάξετε την αστυνομία και να καταγράψετε τα στοιχεία του οδηγού και του οχήματος που προκάλεσε το ατύχημα.

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που οι οδηγοί σε τέτοια γεγονότα απομακρύνονται από το σημείο ή σας προτείνουν να τα βρείτε μεταξύ σας, δίχως αστυνομία και στο τέλος εξαφανίζονται.

Σε κάθε περίπτωση, καταγράψτε τα βασικά στοιχεία του ιδιοκτήτη καθώς και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

Αφού καλέσετε την αστυνομία, θα πρέπει να καλέσετε και τη φροντίδα ατυχήματος της δικής σας ασφαλιστικής εταιρείας και η οποία θα σας καθοδηγήσει στα επόμενα βήματα.

Σε περίπτωση που το όχημα απομακρυνθεί, θα πρέπει να καταθέσετε μήνυση (να έχετε τουλάχιστον τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου) για εγκατάλειψη ατυχήματος.

Η φροντίδα ατυχήματος θα σας κατευθύνει στις επόμενες κινήσεις και θα σας βοηθήσει με την συμπλήρωση των εγγράφων, τη φωτογράφιση των οχημάτων καθώς και την ρυμούλκηση του οχήματός σας εφόσον αυτό απαιτείται.

Μετά από αυτές τις ενέργειες, το λόγο πλέον παίρνει η ασφαλιστική σας εταιρεία η οποία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να αποζημιωθείτε άμεσα και γρήγορα – είτε απευθείας από αυτήν είτε από το Επικουρικό Κεφάλαιο.

 

Ο ρόλος της νομικής προστασίας

Μια προαιρετική κάλυψη με πολύ σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια αυτοκινήτου είναι η νομική προστασία. Η συγκεκριμένη κάλυψη θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη τόσο στην περίπτωση τροχαίου με ανασφάλιστο όχημα – όπως αυτό που αναλύουμε εδώ – όσο και σε οποιοδήποτε τροχαίο μπορεί να εμπλακείτε και έχετε διαφωνίες σχετικά με την υπαιτιότητα, το ύψος της αποζημίωσης, κ.α.

Η νομική προστασία στην ουσία σας δίνει τη δυνατότητα να έχετε έναν δικηγόρο και μια ολόκληρη νομική ομάδα ώστε να μελετήσει την περίπτωσή σας και να κάνει ό,τι κινήσεις κρίνει απαραίτητο ώστε να σας προασπίσει τα συμφέροντά σας.

Εσείς δεν πληρώνετε τίποτα εξτρά (όπως αμοιβή δικηγόρων, παραστάσεις σε δικαστήρια, κτλ) εκτός αν κοστολογηθούν έξοδα δικαστηρίου κατά εσάς, οπότε και θα πρέπει να πληρωθούν.

Το κόστος για τη νομική προστασία σε μια ασφάλεια αυτοκινήτου μέσα από το asfaleies24.gr είναι μόλις 5€ το χρόνο ή 2,5€ το εξάμηνο – ανάλογα τη διάρκεια συμβολαίου που θα επιλέξετε!

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Ένα ανασφάλιστο όχημα που θα εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, θα κληθεί να πληρώσει τόσο χρηματικό πρόστιμο στην τροχαία όσο επίσης θα αντιμετωπίσει και τις ποινικές κυρώσεις των ανασφάλιστων.

Την ζημιά που προκάλεσε ένα ανασφάλιστο αυτοκίνητο σε ένα άλλο όχημα θα την πληρώσει ο ιδιοκτήτης του ανασφάλιστου από την τσέπη του – ακόμα κι αν αποζημιώσει το Επικουρικό Κεφάλαιο τον θύτη, έπειτα θα στραφεί εναντίον του ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου οχήματος για την είσπραξη της ζημιάς!

Σε κάθε περίπτωση μην αφήνετε ούτε για 1 ώρα ανασφάλιστο το όχημά σας! Στο asfaleies24.gr μπορείτε να βρείτε φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου από μόλις 41€ / εξάμηνο, συγκρίνοντας τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες και αγοράζοντας ασφάλεια αυτοκινήτου σε μόλις 2 λεπτά online, από το κινητό ή τον υπολογιστή σας!