Τι γίνεται αν χαλάσει ο αισθητήρας Λάμδα – Τι είναι και που χρησιμεύει

τι γινεται αν χαλασει ο αισθητηρας λαμδα

Τι γίνεται αν χαλάσει ο αισθητήρας Λάμδα

Ο αισθητήρας Λάμδα ή αλλιώς αισθητήρας οξυγόνου, μετράει την ποσότητα του άκαυστου οξυγόνου και καυσίμου στα καυσαέρια του αυτοκινήτου. Βρίσκεται στην εξάτμιση του αυτοκινήτου μεταξύ της πολλαπλής εξαγωγής και του καταλύτη. Πλέον στα καινούργια αυτοκίνητα βρίσκονται 2 αισθητήρες : ένας πριν και ένας μετά τον καταλύτη για καλύτερη μέτρηση του οξυγόνου.

Αναλόγως που βρίσκονται τα επίπεδα του οξυγόνου, ο αισθητήρας Λάμδα στέλνει ένα σήμα στον υπολογιστή του αυτοκινήτου ώστε να ρυθμίσει αντίστοιχα το μίγμα καυσίμου που στέλνει – δηλαδή να το αυξήσει ή να το μειώσει έτσι ώστε το αυτοκίνητο να αποδίδει τα βέλτιστα και πάντα μέσα στα νόμιμα όρια των ρύπων.

Όμως, όπως όλα τα αναλώσιμα μέρη, έτσι και ο αισθητήρας Λάμδα μπορεί να καταστραφεί ή να χαλάσει εντελώς.

Εδώ θα δούμε τα συμπτώματα από έναν χαλασμένο αισθητήρα Λάμδα, πως μπορείτε να τα αναγνωρίσετε και φυσικά τι προβλήματα μπορεί να προκληθούν αν συνεχίζετε να οδηγείτε το αυτοκίνητο με χαλασμένο αισθητήρα λάμδα!

 

Συμπτώματα καμένου ή χαλασμένου αισθητήρα λάμδα 

Μόνιμα αναμμένο λαμπάκι «Check Engine»

Ένα πρόβλημα στον αισθητήρα λάμδα θα έχει ως αποτέλεσμα το λαμπάκι κινητήρα στο καντράν σας να είναι μόνιμα ανοιχτό. Βέβαια, η συγκεκριμένη λυχνία μπορεί να μείνει αναμμένη για πολλούς λόγους όπως βλάβη στον θερμοστάτη ή μια βλάβη στην αντλία νερού που έχει ως αποτέλεσμα μη σωστή λειτουργία του κινητήρα.

 

Μη σταθερό ρελαντί

Αν παρατηρήσετε πως οι στροφές του αυτοκινήτου στο ρελαντί δεν είναι σταθερές, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο αισθητήρας οξυγόνου να μην είναι σε καλή κατάσταση ή να κάηκε εντελώς.

Πέρα από το μη σταθερό ρελαντί μπορεί να αντιμετωπίσετε μειωμένη ισχύ του κινητήρα καθώς ακόμα και δισταγμό κατά την εκκίνηση.

 

Υπερβολική κατανάλωση

Ο αισθητήρας λάμδα ορίζει και δίνει εντολή για το πόσο μίγμα καυσίμου χρειάζεται για να δουλέψει αποδοτικά το αυτοκίνητο. Αν χαλάσει, το μίγμα καυσίμου δεν θα είναι το ιδανικό με αποτέλεσμα η κατανάλωση να αυξηθεί καθώς θα υπάρχει αρκετό άκαυστο μίγμα πλέον.

Σε παλαιότερα οχήματα αυτό οφειλόταν στο καρμπυρατέρ αλλά πλέον όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα ελέγχονται από τον κεντρικό υπολογιστή ECU που εκεί στέλνει και τις τιμές ο αισθητήρας λάμδα.

Επομένως, η μόνο λύση είναι η αντικατάσταση του φθαρμένου αισθητήρα.

 

Κακή απόδοση του κινητήρα

Ένας κινητήρας που είναι νωθρός, με χαμηλή απόδοση και ρετάρει συνεχώς, τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα χαλασμένου αισθητήρα λάμδα καθώς δε λαμβάνει το σωστό μίγμα για να λειτουργήσει.

Αν εμφανίζονται αυτά τα συμπτώματα αλλά μετά κατά την πορεία του οχήματος εξαφανίζονται, μην καθησυχάσετε! Το πρόβλημα είναι ο αισθητήρας λάμδα και όσο περνάει ο καιρός, θα μεγαλώνει!

 

Θόρυβος κινητήρα

Ένας χαλασμένος αισθητήρας λάμδα δεν θα μπορεί να ορίσει τα καυσαέρια του αυτοκινήτου σε σωστή τιμή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες ποσότητες άνθρακα στο θάλαμο καύσης λόγω της έλλειψης ελέγχου στο μίγμα οξυγόνου-καυσίμου.

Το μίγμα που θα δημιουργηθεί θα έχει ως αποτέλεσμα να προκαλεί θορύβους στον κινητήρα λόγω της περιεκτικότητάς του.

Μαύρος καπνός στην εξάτμιση

Με ένα μη σωστό μίγμα να καίγεται, είναι πολύ πιθανό να δείτε άκαυστη βενζίνη και μίγμα από την εξάτμιση του αυτοκινήτου και πολλές φορές μαύρο καπνό.

Ο μαύρος καπνός δεν έχει σχέση με τον λευκό καπνό που μπορεί να δείτε από την εξάτμιση και οφείλεται σε άλλους λόγους.

Συνήθως αν δείτε μαύρο καπνό ή άκαυστη βενζίνη από την εξάτμιση είναι αποτέλεσμα ελαττωματικού αισθητήρα λάμδα που στέλνει λάθος τιμές στον υπολογιστή του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να υπάρχει λανθασμένο μίγμα καύσης.

Μυρωδιά από την εξάτμιση

Αν παρατηρήσετε μια περίεργη μυρωδιά από την εξάτμιση όπως πολύ έντονη αίσθηση βενζίνης ή μια μυρωδιά σαν θείο, τότε αυτό συνήθως θα προέρχεται από τα υπολείμματα μαύρου καπνού που θα έχουν δημιουργηθεί στην εξάτμιση, αποτέλεσμα του χαλασμένου αισθητήρα λάμδα.

Βέβαια αυτό το σύμπτωμα μπορεί να σημαίνει και κάποιο άλλο πρόβλημα με το αυτοκίνητο όπως πρόβλημα με τα μπεκ πετρελαίου ή με κάποιο άλλο σύστημα που εμπλέκεται στην καύση.

 

Βλάβη στον καταλύτη

Οι καταλύτες αποτελούν σημαντικό στοιχείο στο σύστημα εκπομπής ρύπων ενός οχήματος και παίζουν εξίσου μεγάλη σημασία όπως και οι αισθητήρες λάμδα. Οι καταλύτες λειτουργούν εναλλάσσοντας πλούσια και φτωχά μείγματα και επομένως ελέγχουν την ποσότητα του οξυγόνου στα καυσαέρια και μειώνουν τους ρύπους.

Όμως, για να λειτουργήσει σωστά ένας καταλύτης πρέπει να λειτουργεί σωστά και ο αισθητήρας λάμδα! Αν χαλάσει, θα έχει ως αποτέλεσμα να μην λειτουργεί σωστά ούτε και ο καταλύτης!

 

Πως μπορεί να χαλάσει ένας αισθητήρας λάμδα

Η συσσώρευση άκαυστου μίγματος, η βρωμιά καθώς και όλα τα άλλα υπολείμματα που μπορεί αν εισέλθουν στο σύστημα εισαγωγής αέρα και καυσίμου του αυτοκινήτου, μπορούν να προκαλέσουν σημαντική βλάβη στον αισθητήρα οξυγόνου.

Επιπλέον, το χαμηλής ποιότητας ή νοθευμένο καύσιμο μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη και να χρειαστεί να αντικαταστήσετε τον αισθητήρα.

Η μη αλλαγή των μπουζί και των άλλων περιφερειακών ανταλλακτικών όπως φίλτρο αέρα, φίλτρο καυσίμου και τα σχετικά, μπορούν να επιφέρουν αναποτελεσματική καύση με τελικό αποτέλεσμα την βλάβη στον αισθητήρα λάμδα.

Τέλος, η συνεχή χρήση προσθετικών καυσίμου μπορεί να προστατεύουν τον κινητήρα όμως αλλάζουν το τελικό μίγμα καυσίμου με αποτέλεσμα η εκτεταμένη χρήση να αλλοιώνει την λειτουργικότητα του αισθητήρα λάμδα.

Πόση ζωή έχει ένας αισθητήρας λάμδα

Οι αισθητήρες οξυγόνου έχουν γενικά πολύ μεγάλη ζωή, αρκεί να μη βρεθούν σε δύσκολες καταστάσεις όπως για παράδειγμα είναι το νοθευμένο καύσιμο.

Σε γενικές γραμμές ένας αισθητήρας θα κρατήσει περίπου 7-10 χρόνια ή γύρω στις 180.000 χιλιόμετρα – μπορεί βέβαια και παραπάνω, ανάλογα τη χρήση του οχήματος.

 

Μπορώ να οδηγήσω το αυτοκίνητό μου αν έχω χαλασμένο αισθητήρα;

Το να συνεχίζετε να οδηγείτε το όχημά σας παρά το γεγονός ότι γνωρίζετε ότι υπάρχει πρόβλημα με τον αισθητήρα, μόνο χειρότερα αποτελέσματα θα έχει! Πέρα ότι εκπέμπετε πολλά περισσότερα καυσαέρια, ο κινητήρας του αυτοκινήτου μπορεί να υποστεί περαιτέρω ζημιά λόγω λανθασμένου μίγματος.

Η καθυστέρηση στην αντικατάσταση του αισθητήρα μπορεί να επιφέρει άλλες βλάβες – το καλύτερο είναι άμεσα να απευθυνθείτε σε ένα ειδικό συνεργείο και να αλλάξετε τον αισθητήρα.

Τώρα που έμαθες τι γίνεται αν χαλάσει ο αισθητήρας λάμδα καθώς και ποια τα συμπτώματα της βλάβης, μπορείς να συγκρίνεις τιμές σε έως 27 ασφαλιστικές εταιρείες και να βρεις την καλύτερη ασφάλεια αυτοκινήτου online για το δικό σου όχημα!

Στο asfaleies24 συγκρίνεις προσφορές και ασφαλιστικά πακέτα και επιλέγεις αυτό που είναι κατάλληλο για εσένα και τις δικές σου ανάγκες, με 1 κλικ online!