χαλασμενος καταλυτης συμπτωματα

Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα ενός χαλασμένου καταλύτη;

Οι καταλύτες είναι από τα πιο βασικά εξαρτήματα σε ένα αυτοκίνητο, βρίσκονται στο σύστημα της εξάτμισης και πιο συγκεκριμένα μεταξύ του κινητήρα και του σιγαστήρα και αποτελούν μια από τις τελευταίες γραμμές άμυνας του οχήματος ενάντια στους ρυπογόνους ρύπους και τα μικροσωματίδια.

Στην ουσία οι καταλύτες μετατρέπουν τους επιβλαβείς ρύπους σε αβλαβή αέρια.

Μπορούμε να συγκρίνουμε έναν καταλύτη αυτοκινήτου με το συκώτι που βρίσκεται στο ανθρώπινο σώμα! Το συκώτι φιλτράρει και αποτοξινώνει τις χημικές ουσίες με σκοπό να κυκλοφορούν στο ανθρώπινο σώμα μόνο καθαρές ουσίες.

Οι καταλύτες στα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν διάρκεια ζωής περίπου 10 χρόνια. Μετά από αυτή τη διάρκεια ίσως να χρειάζονται επισκευή ή ακόμα και αντικατάσταση.

Τα περισσότερα προβλήματα στους καταλύτες οφείλονται σε κάποιο πρόβλημα του κινητήρα. Τις περισσότερες φορές προκαλούνται από είσοδο υπερβολικού καυσίμου, αποτέλεσμα ενός χαλασμένου αισθητήρα λάμδα που δίνει λανθασμένες τιμές για το μίγμα καυσίμου και οξυγόνου ή ακόμα και προβληματικών μπουζί.

Αν συμβεί αυτό, τότε στον καταλύτη δημιουργούνται υψηλές θερμοκρασίες και αρχίζουν και λιώνουν τα εσωτερικά του με αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστή φίλτρανση των επιβλαβών αερίων.

Πως όμως θα καταλάβουμε ότι ένας καταλύτης έχει αρχίσει και φθίνει και δεν κάνει τη δουλειά που πρέπει; Ποια είναι τα συμπτώματα ενός χαλασμένου καταλύτη;

Βρείτε προσφορές από 40€/εξάμηνο στην ασφάλεια αυτοκινήτου με 1 κλικ!

ασφαλεια αυτοκινητου

Συμπτώματα χαλασμένου καταλύτη

 Μυρωδιά σάπιου αυγού από την εξάτμιση

Αν μυρίζετε κάτι που μοιάζει σαν σάπιο αυγό, τότε αυτό είναι ενδεικτικό ενός προβληματικού καταλύτη που αφήνει τα επιβλαβή αέρια να περάσουν δίχως τη σωστή φίλτρανση και μετατροπή σε μη επιβλαβή αέρια.

 

Αναμμένο check engine

Αν βλέπετε συνέχεια αναμμένο το λαμπάκι του κινητήρα (Check Engine) στο καντράν σας, τότε αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το αυτοκίνητό σας.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να είναι αναμμένη η συγκεκριμένη λυχνία όπως πρόβλημα με την αντλία βενζίνης ή ακόμα και βουλωμένα μπεκ.

Όμως, αν δεν έχετε απορρίψει όλα τα άλλα προβλήματα, τότε το check engine μπορεί να αφορά αποκλειστικά πρόβλημα στον καταλύτη του οχήματός σας.

 

Μειωμένη απόδοση και επιτάχυνση

Αν πατάτε το γκάζι και το αυτοκίνητο δεν ανταποκρίνεται όπως ήταν προηγουμένως, τότε η έλλειψη ισχύος από τον κινητήρα μπορεί να οφείλεται σε έναν χαλασμένο καταλύτη.

Η συσσώρευση άνθρακα στον καταλύτη και η μεγάλη ποσότητα από άκαυστο καύσιμο έχουν ως αποτέλεσμα την μειωμένη απόδοση του κινητήρα.

Ο καθαρισμός του καταλύτη θα βοηθήσει στην συγκεκριμένη περίπτωση και θα χαρίσει στο αυτοκίνητό σας τις επιδόσεις που είχε προηγουμένως!

 

Μεταλλικός θόρυβος

Ο καταλύτης εσωτερικά έχει κυψελοειδή υλικό που μοιάζει με μια κερύθρα. Αν αυτό σπάσει λόγω υπερβολικής θερμότητας ή άλλης ζημίας, τότε θα αρχίσει να χτυπάει δεξιά και αριστερά.

Ο θόρυβος θα είναι πιο δυνατός κατά την εκκίνηση του αυτοκινήτου, όταν ακόμα είναι κρύα όλα τα μέρη του οχήματος.

Αν ξεκινήσετε να ακούτε αυτόν το θόρυβο, τότε σημαίνει πως ήρθε η ώρα να αντικαταστήσετε τον καταλύτη σας.

Βρείτε προσφορές από 40€/εξάμηνο στην ασφάλεια αυτοκινήτου με 1 κλικ!

ασφαλεια αυτοκινητου

Αυξημένη κατανάλωση

Αν έχετε παρατηρήσει αυξημένη κατανάλωση καυσίμου στα τελευταία χιλιόμετρα, στις ίδιες διαδρομές που κάνατε και παλαιότερα, τότε αυτό ίσως να οφείλεται στον καταλύτη σας.

Αν ο κινητήρας λαμβάνει λιγότερο οξυγόνο, τότε απαιτεί περισσότερο καύσιμο για να μπορέσει να παράγει το ίδιο έργο με πριν.

 

Εκπομπή περισσότερων ρύπων

χαλασμενος καταλυτης

Ο καταλύτης έχει ως αποτέλεσμα την συγκράτηση των ρύπων του αυτοκινήτου και την μετατροπή των επιβλαβών ρύπων σε αβλαβή.

Αν περνάτε σύντομα ΚΤΕΟ και δείτε ότι τα καυσαέρια είναι ιδιαίτερα ανεβασμένα, τότε αυτό θα οφείλεται σε πρόβλημα στον καταλύτη του οχήματος.

Στον έλεγχο που πρέπει να κάνετε κάθε χρόνο σχετικά με την κάρτα καυσαερίων, μπορείτε επίσης να διαπιστώσετε αν οι τιμές είναι αυξημένες κι αν υπάρχει όντως πρόβλημα με το σύστημα φίλτρανσης των επιβλαβών αερίων στον καταλύτη σας.

 

Κλοπή και απώλεια καταλύτη

Τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα αυξημένες οι κλοπές των καταλυτών από σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Αυτό συμβαίνει είτε για πώλησή τους ως ανταλλακτικά είτε για τα μέταλλα που περιέχουν και κοστίζουν ακριβά.

Ο μόνος τρόπος για να αποζημιωθείτε γι’αυτήν τη ζημιά είναι να έχετε στην ασφάλεια αυτοκινήτου σας την κάλυψη για μερική / ολική κλοπή.

Η μερική κλοπή σας αποζημιώνει για τις κλοπές που έγινες σε μέρη που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του αυτοκινήτου σας – δηλαδή δεν καλύπτει την απώλεια του ηχοσυστήματος όμως καλύπτει την κλοπή του καταλύτη.

Αν διαπιστώσετε πως ο καταλύτης σας έχει κάνει φτερά, θα πρέπει να ειδοποιήσετε άμεσα την αστυνομία για καταγραφή του συμβάντος και να ξεκινήσετε τις διαδικασίες άμεσα για την αποζημίωσή σας.

Αν έχετε ασφάλεια αυτοκινήτου με κλοπή από το asfaleies24, είμαστε δίπλα σας για να δρομολογήσουμε όλα τα απαραίτητα που χρειάζονται για να πάρετε άμεσα την αποζημίωσή σας.

 

Επισκευή και αντικατάσταση χαλασμένου καταλύτη

Η επισκευή του καταλύτη μπορεί να συμβεί αν αυτός είναι «μπουκωμένος» και όχι κατεστραμμένος.

Αυτό μπορεί να συμβεί είτε στο συνεργείο είτε προσθέτοντας κάποιο ειδικό καθαριστικό για καταλύτες με σκοπό το «ξεμπούκωμα» από το άκαυστο καύσιμο και όλες τις επικαθίσεις.

Αν ο καταλύτης έχει καταστραφεί, τότε η μόνη επιλογή είναι η αντικατάστασή του με έναν καινούργιο.

 

Πως να διατηρήσετε τον καταλύτη σας σαν καινούργιο

Οι μικρές διαδρομές που δεν προλαβαίνουν να ζεστάνουν επαρκώς τον καταλύτη, στην ουσία τον καταστρέφουν.

Αν κάνετε αρκετές σύντομες διαδρομές των 5-10 λεπτών, τότε προσπαθήσετε μια φορά την εβδομάδα να κάνετε μια μεγάλη βόλτα στον αυτοκινητόδρομο, με σταθερή ταχύτητα ώστε να ζεσταθεί ο καταλύτης και να μπορέσει να «κάψει» όλες τις αποθέσεις που έχουν μείνει, πριν αρχίσει να μπουκώνει.

Βρείτε προσφορές από 40€/εξάμηνο στην ασφάλεια αυτοκινήτου με 1 κλικ!

ασφαλεια αυτοκινητου