αισθητηρας maf
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

6 συμπτώματα ενός χαλασμένου αισθητήρα ροής αέρα – MAF

Στα σύγχρονα αυτοκίνητα υπάρχουν αρκετοί αισθητήρες που λαμβάνουν δεδομένα κάθε στιγμή έτσι ώστε να τροποποιούν το μίγμα καυσίμου για την καλύτερη δυνατή καύση.

Τέτοιοι αισθητήρες είναι ο αισθητήρας λάμδα που λαμβάνει τα δεδομένα των καυσαερίων αλλά και ο αισθητήρας ροής αέρα ή αλλιώς MAF όπου μετράει τη ροή του αέρα προς τον κινητήρα.

Εάν το αυτοκίνητό σας αντιμετωπίζει κάποιο μηχανικό πρόβλημα ή μειωμένη απόδοση, τότε μπορεί κάποιος από αυτούς τους αισθητήρες να υπολειτουργεί και να χρειάζεται επισκευή ή αντικατάσταση.

Εδώ θα αναλύσουμε τι είναι ο αισθητήρας ροής αέρα καθώς και τα 7 συμπτώματα ενός αισθητήρα MAF που χρίζει άμεσης επισκευής ή αντικατάστασης.
δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Τι είναι ο αισθητήρας MAF ή αλλιώς αισθητήρας ροής μάζας αέρα

Ο αισθητήρας MAF μετράει τον αέρα που εισέρχεται στον κινητήρα από το περιβάλλον. Ως γνωστόν, η καύση γίνεται με τον συνδυασμό οξυγόνου + καυσίμου – και τα 2 πρέπει να είναι στη σωστή αναλογία ώστε να έχουμε την αποδοτικότερη καύση.

Ανάλογα την ποσότητα του αέρα που εισέρχεται και μετράει ο αισθητήρας, αυτόματα ρυθμίζει και την ποσότητα του καυσίμου. Γι’αυτό το λόγο μια λανθασμένη μέτρηση του αέρα, θα έχει ως αποτέλεσμα φτωχό μίγμα λόγω λάθους αναλογίας βενζίνης.

6 συμπτώματα ενός χαλασμένου αισθητήρα ροής αέρα

αισθητηρας ροης αερα 

Λαμπάκι check engine

Το κλασσικό και αγαπημένο λαμπάκι check engine! Ο εφιάλτης κάθε οδηγού που ανάβει για αρκετούς λόγους οπότε αν το δείτε αναμμένο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίει ο αισθητήρας maf.

Μπορεί να έχετε πρόβλημα με τον καταλύτη, μπορεί ένα βουλωμένο φίλτρο βενζίνης να δημιουργεί πρόβλημα και να ανάβει το λαμπάκι κινητήρα ή ακόμα και ένας προβληματικός αισθητήρας λάμδα.

Η καλύτερη λύση είναι πάντα η επίσκεψη σε ένα εξειδικευμένο συνεργείο.

 

Πρόβλημα επιτάχυνσης

Εάν βλέπετε ότι το αυτοκίνητο έχει μειωμένη απόδοση και ιδιαίτερα δεν αποδίδει όταν επιταχύνετε, τότε αυτό σημαίνει πως υπάρχει ιδιαίτερα φτωχό μίγμα στον χώρο καύσης της μηχανής σας.

 

Μη σταθερό ρελαντί

Αν το ρελαντί δεν είναι σταθερό και οι στροφές ανεβοκατεβαίνουν, τότε υπάρχει πρόβλημα με το καύσιμο με τις περισσότερες πιθανότητες να είναι στο μίγμα καυσίμου λόγω λανθασμένων τιμών του αισθητήρα ροής αέρα.

 

Αυξημένη κατανάλωση καυσίμου

Η αυξημένη κατανάλωση καυσίμου μπορεί να συμβαίνει για αρκετούς λόγους. Όμως συνήθως αυτό γίνεται λόγω κακής αναλογίας του μίγματος καθώς οι αισθητήρες διαβάζουν λανθασμένες τιμές με αποτέλεσμα να δίνουν εντολή στην ECU του αυτοκινήτου για αυξημένο ψεκασμό καυσίμου από τα μπεκ.

Μαύρος καπνός από την εξάτμιση

Σε αντίθεση με τον λευκό καπνό, ο μαύρος καπνός υποδεικνύει μια λανθασμένη καύση και συνήθως μεγάλη ποσότητα άκαυστου καυσίμου.

Πέρα από πρόβλημα στον αισθητήρα MAF, ο μαύρος καπνός μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και στον καταλύτη καθώς μεταφέρει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμου (άκαυστου) με αποτέλεσμα ο καταλύτης να σηκώνει υψηλές θερμοκρασίες για να μπορεί να αντιμετωπίσει και να φιλτράρει τα περίσσια καυσαέρια!

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Δύσκολη εκκίνηση του κινητήρα

Αν η εκκίνηση του κινητήρα είναι δύσκολη και παρατηρείται κάποιον δισταγμό, τότε ίσως η ECUμονάδα να μη ζητάει το απαραίτητο καύσιμο λόγω λανθασμένων τιμών του αισθητήρα MAF. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα φτωχό μίγμα που δεν μπορεί να εκκινήσει τον κινητήρα σας που ειδικά στην αρχή ζητάει αρκετό μίγμα.

Αυτά είναι τα πιο συχνά συμπτώματα ενός χαλασμένου ή προβληματικού αισθητήρα ροής αέρα. Φυσικά, αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα δε σημαίνει απαραίτητα ότι φταίει ο MAF καθώς αρκετά συμπτώματα είναι κοινά μεταξύ διαφορετικών αιτιών.

 

Πως διορθώνετε ένας προβληματικός αισθητήρας MAF

Ο αισθητήρας MAF μπορεί είτε να διορθωθεί(αν επισκευάζεται) είτε να γίνει αντικατάσταση με καινούργιο.

Λόγω της θέσης που βρίσκεται και καθώς περνάει όλο το οξυγόνο της ατμόσφαιρας, αρκετές φορές ο αισθητήρας γεμίζει σκόνη και βρωμιές. Αν τον βγάλετε και τον φυσήξετε με προσοχή, μπορεί ο αισθητήρας να δουλεύει πάλι σωστά και να διαβάζει τις σωστές τιμές.

Επιπλέον του παραπάνω καθαρισμού, υπάρχει ειδικό καθαριστικό για τον αισθητήρα MAF που είναι σε θέση να καθαρίσει τις βρωμιές και να τον επαναφέρει σε πλήρη λειτουργική κατάσταση.

Τέλος, αν με την επιδιόρθωση πάλι αντιμετωπίζετε πρόβλημα, η τελική επιλογή είναι η αντικατάσταση του αισθητήρα με έναν καινούργιο.

Το κόστος εξαρτάται από το μοντέλου του αυτοκινήτου και ενδεικτικά υπάρχουν στην αγορά από 50€ έως 200€ και περισσότερο.

Τώρα που έμαθες τα πάντα για τον αισθητήρα ροής μάζας αέρα ή αλλιώς MAF, μήπως ήρθε η ώρα να ψάξεις την καλύτερη ασφάλεια αυτοκινήτου ανάμεσα σε έως 27 ασφαλιστικές εταιρείες και να εξοικονομήσεις χρήματα;

Στο asfaleies24 βρίσκεις την ιδανική ασφάλεια αυτοκινήτου σε 1 λεπτό, συγκρίνοντας όλη την ασφαλιστική αγορά και λαμβάνεις το συμβόλαιο άμεσα στο e-mail σου!

Η διαδικασία είναι πολύ απλή, καθώς εισάγεις πρώτα τα απαραίτητα στοιχεία για την τιμολόγηση όπως στοιχεία οχήματος και οδηγού και άμεσα βλέπεις τις τιμές και τις προσφορές των εταιρειών για ασφάλεια αυτοκινήτου. Επιλέγεις αυτή που ταιριάζει στις ανάγκες σου και παίρνεις το συμβόλαιο σε 1 λεπτό!


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/travelo/public_html/asfaleies24.gr/wp-includes/functions.php on line 5373