λευκος καπνος απο την εξατμιση

Τι να κάνεις αν δεις άσπρο καπνό από την εξάτμισή σου!

Το να δεις λευκό καπνό από την εξάτμιση – σε αντίθεση με τα σταγονίδια που υπάρχουν μερικές φορές ειδικά τους χειμερινούς μήνες – είναι ένδειξη σοβαρού προβλήματος!

Η αγνόηση αυτού του προβλήματος θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει ακόμα και σε έκρηξη του κινητήρα σας ή – στην καλύτερη – σε κάποιο μηχανικό πρόβλημα.

Ο καπνός από την εξάτμιση, ανεξαρτήτου χρώματος, είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στα μηχανικά του αυτοκινήτου σας!

Η κατανόηση των βασικών στοιχείων ενός αυτοκινήτου – από τη μηχανική πλευρά – θα σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί το αυτοκίνητό σας καπνίζει και γιατί ο καπνός έχει αυτό το χρώμα.

Οι Auto Experts του asfaleies24.gr είναι εδώ για να σας ενημερώσουν!

Τι εννοούμε ως εκπομπές καυσαερίων

Τα καυσαέρια του αυτοκινήτου σας προέρχονται άμεσα μέσα από τη διαδικασία καύσης που λαμβάνει χώρα στον κινητήρα σας. Ένας σπινθήρας αναφλέγει το καύσιμο μαζί με αέρα και οι αναθυμιάσεις που προκύπτουν αποβάλλονται μέσα από το σύστημα εξάτμισης του οχήματος.

Οι καταλύτες μειώνουν τις επιβλαβείς εξαγωγές ενώ στα πετρελαιοκίνητα οχήματα υπάρχει επίσης ένα επιπλέον φίλτρο, το DPF που μειώνει και τα μικροσωματίδια που βγαίνουν στην ατμόσφαιρα.

 

Γιατί βγαίνει λευκός καπνός από την εξάτμιση;

λευκος καπνος απο την εξατμιση

Ο λευκός – ή ακόμα και μαύρος – καπνός από την εξάτμιση, είναι δείγμα ότι κάτι δεν πάει καλά με το όχημά σας. Στην ουσία το αυτοκίνητο στέλνει το δικό του σήμα κινδύνου για να το βοηθήσετε!

Αν δείτε λευκό καπνό στην εξάτμιση είναι πολύ πιθανόν το ψυκτικό υγρό να έχει εισχωρήσει στο χώρο καύσης του κινητήρα. Εκεί, σε συνδυασμό με το καύσιμο, η καύση του παράγει ένα παχύ και λευκό σύννεφο καπνού το οποίο αποβάλλεται μέσω του συστήματος της εξάτμισης.

 

Πως μπορεί όμως το νερό να μπει στο σύστημα καύσης;

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος που εισχωρεί το νερό ψύξης (παραφλού) στον κινητήρα είναι από ραγισμένη κεφαλή ή από μια φλάτζα που έχει κοπεί. Αν υπάρχει εκεί πρόβλημα, είναι πολύ εύκολο μετά να εισχωρήσει στο θάλαμο καύσης και να αναμιχθεί με το καύσιμό σας.

Μπορείτε να υποψιαστείτε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ελέγχοντας την στάθμη του παραφλού – αν βλέπετε ότι μειώνετε η στάθμη συνέχεια χωρίς κάποιο άλλο λόγο, τότε ίσως θα πρέπει να το ψάξετε λίγο παραπάνω!

 

Τι πρέπει να κάνετε μόλις δείτε λευκό καπνό από την εξάτμισή σας;

καπνος απο την εξατμιση

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε μόλις εντοπίσετε τον λευκό καπνό, είναι να σταματήσετε στην άκρη και να μην χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας.

Ο λευκός καπνός είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα μηχανικά μέρη του οχήματός σας. Περαιτέρω υπερθέρμανση του κινητήρα ή καύση του ψυκτικού υγρού, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη.

Έπειτα θα πρέπει να δείτε αν στην ασφάλεια αυτοκινήτου σας έχετε κάλυψη για οδική βοήθεια και να την καλέσετε άμεσα ώστε να έρθει στον τόπο που είστε, για να ρυμουλκήσει το όχημά σας μέχρι το συνεργείο.

Το όχημα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μετακινηθεί από εσάς, παρά μόνο με γερανό.

Στο asfaleies24.gr μπορείτε να ψάξετε έως 27 ασφάλειες αυτοκινήτου και να προσθέσετε την οδική βοήθεια για οτιδήποτε σας συμβεί από μόλις 10€ το εξάμηνο!

Η οδική βοήθεια είναι απαραίτητη σε όλους τους οδηγούς – είτε έχουν καινούργιο όχημα είτε παλιό. Μια φορά θα τη χρειαστείτε και κυριολεκτικά θα τα βγάλει τα χρήματά της!

Τι βλάβη μπορεί να υπάρχει αφού δείτε τον λευκό καπνό

Οι πιο συνηθισμένες βλάβες που συνδυάζονται με τον λευκό καπνό στην εξάτμιση είναι η φλάντζα κεφαλής, το σπασμένο μπλοκ κινητήρα ή η κυλινδροκεφαλή.

Δυστυχώς θα χρειαστούν αρκετές εργατοώρες και χρήματα για την επισκευή της ζημιάς – σε μερικές περιπτώσεις, ειδικά σε παλαιότερα οχήματα, αξίζει η αντικατάσταση του κινητήρα παρά η επισκευή του!