Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε γύρω από τους αερόσακους
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε γύρω από τους αερόσακους

Οι πρώτοι αερόσακοι άρχισαν να εμφανίζονται στα αυτοκίνητα γύρω στη δεκαετία του 1950 – αρχικά στα πιο πολυτελή και ακριβά μοντέλα και αργότερα έγιναν ένα απαραίτητο μέσο ασφάλειας, υποχρεωτικό σε όλα τα αυτοκίνητα, που έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές.

Στην ουσία πρόκειται για «μαξιλαράκια» που φουσκώνουν αστραπιαία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης και σκοπό έχουν να προστατεύσουν τους επιβαίνοντες από τη βίαιη πρόσκρουση στο εσωτερικό του οχήματος.

Ανάλογα το αυτοκίνητα, μπορεί να συναντήσουμε από έναν μέχρι δεκάδες αερόσακους στο ίδιο όχημα!

Εδώ θα εξετάσουμε πως λειτουργούν οι αερόσακοι, τι συμβαίνει όταν τρακάρουμε και ενεργοποιούνται καθώς και τι άλλο θα πρέπει να προσέχετε.

 

Τι είναι οι αερόσακοι

αεροσακος συνοδηγου

Όπως γράψαμε και πιο πάνω, τους αερόσακους μπορούμε να τους προσομοιάσουμε με μαξιλαράκια ειδικά σχεδιασμένα να μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμών των επιβατών του οχήματος.

Κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης, ανάλογα το είδος και τη μεριά του τρακαρίσματος, οι αντίστοιχοι αερόσακοι θα ανοίξουν αστραπιαία και θα προστατεύουν τους επιβάτες και τον οδηγό από το να χτυπήσει βίαια σε επιφάνειες όπως το ταμπλό του αυτοκινήτου, το τιμόνι, οι πόρτες ή τα παράθυρα.

Οι αερόσακοι έχουν σχεδιαστεί για χρήση μαζί με τις ζώνες ασφαλείας – καθώς σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να αποβούν μοιραίοι. Μαζί με την ζώνη ασφαλείας, απορροφούν τις επιπτώσεις μιας σύγκρουσης σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Πως λειτουργούν όμως οι αερόσακοι;

Ένα σύστημα αερόσακων διαθέτει 3 μέρη:

  • Αισθητήρες σύγκρουσης σε αρκετά σημεία του αυτοκινήτου
  • Την μονάδα που θα φουσκώσει τους αερόσακους
  • Τους ίδιους τους αερόσακους

Οι αισθητήρες σύγκρουσης βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη του αυτοκινήτου και παρακολουθούν ανά πάσα ώρα και στιγμή την κατάσταση του οχήματος. Αν γίνει κάποιο τρακάρισμα, αντιλαμβάνονται σε ποιο σημείο έχει γίνει η σύγκρουση και δίνουν εντολή να ανοίξουν οι αντίστοιχοι αερόσακοι.

Οι αερόσακοι ανοίγουν μέσα σε μόλις 25ms (25 χιλιοστά του δευτερολέπτου!)!

Αν τρακάρετε από τα δεξιά, τότε δεν θα ανοίξουν (κατά πάσα πιθανότητα) οι αερόσακοι από την αριστερή μεριά – αυτό συμβαίνει καθώς οι αισθητήρες καταλαβαίνουν την μεριά που έχετε τρακάρει και κρατάνε τους αερόσακους που δεν χρειάζονται, για μελλοντική σύγκρουση στο ίδιο ατύχημα.

Για παράδειγμα μπορεί να τρακάρετε από αριστερά και να χτυπήσει το αυτοκίνητο και στη δεξιά πλευρά μετά από 5 δευτερόλεπτα λόγω αναποδογυρίσματος – σε αυτήν την περίπτωση οι αερόσακοι από την άλλη πλευρά, θα ανοίξουν όταν γίνει η σύγκρουση.

Οι αερόσακοι προστατεύουν και κρατάνε τους επιβάτες για περίπου 2-3 δευτερόλεπτα και μετά αμέσως ξεφουσκώνουν για να επιτρέψουν στους επιβάτες να εγκαταλείψουν το όχημα.

 

Που υπάρχουν αερόσακοι σε ένα όχημα

πλαϊνός αερόσακος

Πλαϊνός αερόσακος οροφής

Τα πλέον συνηθισμένα σημεία όπου υπάρχουν αερόσακοι σε ένα αυτοκίνητο, είναι το τιμόνι και το ταμπλό μπροστά από τον συνοδηγό.

Αυτά είναι και τα 2 σημεία με τις μεγαλύτερες προσκρούσεις, καθώς εκεί με την ορμή της σύγκρουσης χτυπάνε τα κεφάλια του οδηγού και του συνοδηγού.

Όμως πλέον αερόσακους βρίσκουμε σχεδόν σε κάθε σημείο του αυτοκινήτου!

Υπάρχουν οι αερόσακοι οροφής που καλύπτουν όλη την άνω πλευρά σε περίπτωση αναποδογυρίσματος, οι πλαϊνοί αερόσακοι για τις αντίστοιχες συγκρούσεις, οι αερόσακοι για προστασία των γονάτων, κ.α.

Τέλος, τα τελευταία χρόνια έχουν τοποθετηθεί σε οχήματα και οι αερόσακοι για τις ζώνες ασφαλείας – αυτοί προστατεύουν τον κορμό των επιβατών κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης.

 

Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι αερόσακοι;

ανοιχτοι αεροσακοι μετα απο συγκρουση

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι αερόσακοι είναι πολύ αποτελεσματικοί, όταν συνδυάζονται με τις ζώνες ασφαλείας και μειώνουν τα θανατηφόρα τροχαία καθώς και τους τραυματισμούς.

Σχεδόν 25% έχουν μειωθεί οι θάνατοι από τη χρήση αερόσακων σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε τα πρώτα χρόνια χρήσης τους, από το 1985 μέχρι το 1993.

 

Χρειάζονται κάποια συντήρηση ή σέρβις οι αερόσακοι;

Όχι, οι αερόσακοι είναι φτιαγμένοι να ζούνε μέχρι να καταστραφεί το αυτοκίνητο! Σε περίπτωση ατυχήματος όμως, χρειάζονται ειδική φροντίδα για να ξανά τοποθετηθούν και να είναι πάλι έτοιμοι για χρήση.

Το κόστος για αλλαγή των αερόσακων μετά από ατύχημα είναι ιδιαίτερα υψηλό. Σας συμβουλεύουμε να έχετε στην ασφάλεια αυτοκινήτου την κάλυψη αερόσακων ώστε σε περίπτωση ατυχήματος, να σας καλύψει η ασφαλιστική εταιρεία το κόστος της επανατοποθέτησής τους.

Αυτό ισχύει τόσο στην απλά βασική ασφάλεια αυτοκινήτου όσο και στη μικτή ασφάλεια αυτοκινήτουΜετά από ατύχημα και άνοιγμα των αερόσακων, το κόστος αντικατάστασης και κλεισίματός τους είναι πολύ μεγάλο. Με την συγκεκριμένη κάλυψη στην ασφάλεια του αυτοκινήτου σας, γλιτώνετε πολλά έξοδα!

 

Συχνές ερωτήσεις για τους αερόσακους

Μπορώ να απενεργοποιήσω τους αερόσακους;

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα δίνουν τη δυνατότητα να απενεργοποιήσετε τους αερόσακους και ιδιαίτερα τον αερόσακο του συνοδηγού – αυτό είναι χρήσιμο όταν μεταφέρεται ένα παιδικό καρεκλάκι, καθώς ο αερόσακος σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να αποβεί μοιραίος.

Όμως, σχεδόν σε καμία άλλη περίπτωση δε θα χρειαστεί να απενεργοποιήσετε τους αερόσακους και σας προτείνουμε ποτέ να μην κάνετε κάτι τέτοιο!

 

Χρειάζονται συντήρηση οι αερόσακοι;

Συνήθως στα τακτικά service σπάνια θα κοιτάξουν οι τεχνικοί τους αερόσακους. Αν δεν υπάρχει κάποια λυχνία αναμμένης στο ταμπλό σας, τότε η λειτουργία των αερόσακων θα είναι κανονική δίχως κάποιο πρόβλημα.

Αν έχετε παρατηρήσει να ανάβει κάποια λυχνία προβλήματος στο καντράν, τότε θα πρέπει να ενημερώσετε αμέσως την αντιπροσωπεία και να μεταβείτε για έλεγχο του συστήματος.

Οι αερόσακοι σώζουν ζωές και θα πρέπει πάντα να βρίσκονται σε άριστη λειτουργία. Μην παραλείπετε τον έλεγχό τους αν βλέπετε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Στο asfaleies24.gr μπορείτε να βρείτε ασφάλειες με κάλυψη αερόσακων σε πιθανό ατύχημα, κάτι που σας εξοικονομήσει χιλιάδες χρήματα από το πιθανό άνοιγμά τους σε μια σύγκρουση!