ποτε αλλαζω ελαστικα
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 λεπτά

Κάθε πότε αλλάζω τα λάστιχα του αυτοκινήτου – Πλήρης οδηγός

Αναρωτιέστε κάθε πότε πρέπει να αλλάξετε τα λάστιχα του αυτοκινήτου και πόσο χρονικό διάστημα αυτά διαρκεί η καλή τους κατάσταση;

Ο καθορισμός της διάρκειας ζωής ενός ελαστικού δεν έχει μια εύκολη και τυποποιημένη απάντηση – αντιθέτως, εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως την οδηγική συμπεριφορά του οδηγού, τις καιρικές συνθήκες, τον τύπο του ελαστικού, το αυτοκίνητο καθώς ακόμα και την μάρκα του ελαστικού.

Στο τέλος αυτού του οδηγού θα είστε σε θέση να γνωρίζετε πως φθίρονται περισσότερα τα ελαστικά, τι πρέπει να αποφύγετε, πως θα καταλάβετε αν ήρθε η ώρα της αντικατάστασής τους και πόσα – κατά μέσο όρο – χιλιόμετρα βγάζουν τα ελαστικά πριν χρειαστούν αντικατάσταση!

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσουμε

Πριν ξεκινήσουμε, θα πρέπει να γνωρίζετε κάποια βασικά πράγματα σχετικά με τα ελαστικά του αυτοκινήτου, καθώς αποτελούν από τους βασικότερους παράγοντες στην ασφάλεια του.

Κάθε ελαστικό έχει τη δική του διάρκεια ζωής κι αυτό εξαρτάται, όπως γράψαμε και πιο πάνω, από αρκετούς παράγοντες που είναι δύσκολο να τους γνωρίζουμε εξ’αρχής.

Όμως, κατά μέσο όρο, ένα ελαστικό δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 8 με 10 χρόνια χρήσης ακόμα κι αν δεν έχει συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό χιλιομέτρων. Αυτό συμβαίνει καθώς μετά από τόσα χρόνια η γόμα του ελαστικού έχει αρχίσει και φθίνει και τα ελαστικά θα έχουν από ελάχιστη ως μηδαμινή πρόσφυση στο δρόμο.

Ανάλογα την μάρκα του ελαστικού και την ποιότητά του, θα δείτε και διαφορετικές αποκλίσεις στα χιλιόμετρα που μπορούν να βγάλουν. Άλλα ελαστικά είναι για να αλλαχτούν στις 15 με 20 χιλιάδες χιλιόμετρα και άλλα μπορούν να βγάλουν άνετα 40.000 χιλιόμετρα με ασφάλεια – πάντα με την ίδια οδηγική συμπεριφορά.

Μερικά σημαντικά στοιχεία σχετικά με τα ελαστικά που φοράτε, μπορείτε να μάθετε από το πλάι κάθε ελαστικού εκεί που έχει κάποια νούμερα και αριθμούς. Στο αναλυτικό μας άρθρο εδώ, εξηγούμε αναλυτικά τι σημαίνει το κάθε νούμερο και πως θα βρείτε εύκολα τι ελαστικό φοράει το αυτοκίνητό σας.

Τέλος, να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή σας και να ελέγχετε τα ελαστικά τουλάχιστον μια φορά το χρόνο όσον αφορά τη φθορά τους!

 

Πως φθείρονται τα ελαστικά και μειώνεται ο χρόνος ζωής τους

αλλαγη ελαστικων καθε ποτε

Τα ελαστικά του αυτοκινήτου φθείρονται από αρκετούς παράγοντες που θα αναλύσουμε παρακάτω, έτσι ώστε να τους γνωρίζετε και να μειώσετε όσο μπορείτε τη φυσιολογική φθορά των ελαστικών.

 

# Φθορά από λάθος πίεση ελαστικών

Η σωστή πίεση των ελαστικών παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην ασφάλεια του αυτοκινήτου αλλά και στην κατανομή της φθοράς πάνω στο ελαστικό!

Αν τα ελαστικά σας δεν έχουν σωστές πιέσεις, σύμφωνα με τις τιμές του κατασκευαστή για τις δικές σας διαστάσεις και στο δικό σας αυτοκίνητο, τότε θα δείτε μια ανομοιόμορφη φθορά η οποία θα είναι υψηλότερη της φυσιολογικής.

Επιπλέον, πέρα από την υψηλή φθορά λόγω λάθος πίεσης, θα έχετε και αυξημένη κατανάλωση στο καύσιμο του αυτοκινήτου σας!

Οπότε με ένα λάθος (λάθος πίεση στα ελαστικά) θα έχετε σίγουρα 2 προβλήματα και επιπλέον μπορεί και μειωμένη ασφάλεια!

Για να το αποφύγετε όλο αυτό, ελέγχετε τακτικά την πίεση στα ελαστικά – τουλάχιστον 1 φορά κάθε 2 εβδομάδες – και σίγουρα όταν υπάρχει μεγάλη αλλαγή στις καιρικές συνθήκες.

 

# Φθορά από τις κακοτοπιές του δρόμου

Οι κακοτοπιές του δρόμου, όπως λακκούβες και ανωμαλίες του οδοστρώματος είναι δυστυχώς πολύ συχνές στη χώρα μας.

Όταν περνάτε πάνω από ένα κράσπεδο ή μια βίδα σφηνώνει στο λάστιχό σας ή πέφτετε με ταχύτητα σε μια λακκούβα, τότε το ελαστικό σας είναι το πρώτο υποψήφιο θύμα για ζημιά!

Ένα τέτοιο χτύπημα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στη γεωμετρία του ελαστικού καθώς ακόμα και να προκαλέσει τρύπα με αποτέλεσμα την πλήρη αντικατάσταση του ελαστικού σας!

 

# Φθορά από την αποθήκευση των ελαστικών κατά την αλλαγή τους

Αν αλλάζετε τα ελαστικά σας μεταξύ χειμώνα-καλοκαίρι (κάτι που μειώνει κατά πολύ τη φθορά των ελαστικών σας και προσφέρει περισσότερο χρόνο μεταξύ των αλλαγών) θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα την αποθήκευσή τους.

Μην αφήνετε τα ελαστικά κάτω από τον ήλιο ή εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες. Θα πρέπει να τα φυλάξετε σε κλειστό και ευάερο μέρος, προστατευμένο από τις αλλαγές του καιρού, τις ακραίες θερμοκρασίες και τις ακτίνες του ήλιου.

# Φθορά από επιθετική οδήγηση

Η επιθετική οδήγηση πέρα από όλα τα άλλα αρνητικά, «βοηθάει» και στην επιπλέον φθορά των ελαστικών. Το απότομα «σταμάτα – ξεκίνα», οι βίαιες αλλαγές κατευθύνσεων και γενικά η γρήγορη οδήγηση προκαλεί πολύ μεγαλύτερη φθορά στα ελαστικά του αυτοκινήτου σας και κατά συνέπεια υψηλότερα έξοδα καθώς θα χρειαστείτε πιο άμεσα αντικατάστασή τους.

 

# Φθορά από λάθος χρήση του ελαστικού

Αν φοράτε λάθος ελαστικά στο αυτοκίνητό σας – δηλαδή λάστιχα που έχουν κατασκευαστεί για άλλη χρήση – τότε αυτά θα φθαρούν πολύ γρηγορότερα απ’ότι αν φορούσατε τα ελαστικά που προορίζονταν για τη χρήση του οχήματός σας.

Για παράδειγμα, αν φοράτε τα χειμερινά ελαστικά τους καλοκαιρινούς μήνες, τότε θα δείτε πολύ μεγαλύτερη φθορά ενώ επίσης θα έχετε και πολύ χαμηλά επίπεδα πρόσφυσης.

Το ίδιο θα συμβεί αν φορέσετε ελαστικά διαφορετικής αντοχής, σε αυτοκίνητο που ξεπερνάει τα όρια αυτά. Για παράδειγμα αν τοποθετήσετε ελαστικά που αντέχουν μέχρι 160 χιλιόμετρα την ώρα (Δείκτης Q) και εσείς τρέχετε – εκτός νόμιμων ορίων φυσικά – με 200 χιλιόμετρα. Τότε υπάρχει μεγάλο ζήτημα ασφαλείας, είστε εκτός του ΚΟΚ και επιπλέον δημιουργείτε τεράστια φθορά στα ελαστικά σας.

Πως θα κρατήσω τα ελαστικά μου περισσότερο

Η αμυντική και ήρεμη οδηγική συμπεριφορά σε συνάρτηση με τη σωστή επιλογή ελαστικών θα σας προσφέρει μακροζωία και εξοικονόμηση χρημάτων, καθώς η αλλαγή ελαστικών θα γίνεται πάντα στην ώρα τους και όχι νωρίτερα.

Αν προσέχετε στο δρόμο τις όποιες κακοτοπιές υπάρχουν και δεν οδηγάτε επιθετικά, τότε θα δείτε τα ελαστικά σας να αντέχουν μέσο όρο κοντά στα 40.000 χιλιόμετρα ή τα 4 χρόνια, δίχως να έχουν μεγάλα σημάδια φθοράς.

Σε κάθε περίπτωση, ειδικός για την εξέταση των ελαστικών σας είναι το συνεργείο αυτοκινήτων ή το βουλκανιζατέρ της περιοχής σας.

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Τελικά κάθε πότε αλλάζω τα ελαστικά στο αυτοκίνητο;

καθε ποτε αλλαζω ελαστικα

Τα ελαστικά τα αλλάζουμε συνήθως στα 4 χρόνια ή στα 40 με 50 χιλιάδες χιλιόμετρα. Φυσικά αυτό είναι κάτι πολύ θεωρητικό και πρέπει να γίνεται έλεγχος της φθοράς τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Ο έλεγχος πραγματοποιείται σε εξειδικευμένο βουλκανιζατέρ και ελέγχεται η φθορά του πέλματος με το ειδικό όργανο μέτρησης.

Επίσης, πραγματοποιείται και οπτικός έλεγχος έτσι ώστε να διαπιστωθεί η καλή κατάσταση των ελαστικών και ότι δεν έχουν κάποιο τρύπημα, εξόγκωμα ή άλλη φθορά που μπορεί να προκαλέσει ατύχημα.

Να ελέγχεται πάντα τα ελαστικά τουλάχιστον 1 φορά το μήνα (ιδανικά κάθε 2 εβδομάδες) και σίγουρα πριν από κάθε μεγάλο σας ταξίδι.

Τα ελαστικά είναι από τα από τα πιο σημαντικά μέρη του αυτοκινήτου σας και οποιαδήποτε φθορά σε αυτά, θα έχει μεγάλο αντίκτυπο και στην ασφάλειά σας.

Τέλος, βεβαιωθείτε ότι στην ασφάλεια του αυτοκινήτου σας έχετε την κάλυψη για οδική βοήθεια καθώς αν τρυπήσει κάποιο ελαστικό σας και δεν έχετε ρεζέρβα ή δεν γνωρίζετε πως αλλάζει το ελαστικό, τότε μόνο η οδική βοήθεια μπορεί να έρθει άμεσα και να σας βοηθήσει, όπου και να βρίσκεστε!