τι σημαινουν τα νουμερα στα ελαστικα
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

# Τι σημαίνουν τα νούμερα και τα σύμβολα στα ελαστικά του αυτοκινήτου

Τα ελαστικά των αυτοκινήτων, είτε πρόκειται για ένα απλό μικρό ΙΧ είτε για ελαστικά φορτηγών, φέρουν κάποια νούμερα και ενδείξεις στο πλαινό τους μέρος.

Αυτές οι ενδείξεις βρίσκονται εκεί για να διευκολύνουν εσάς όταν πρέπει να αλλάξετε ελαστικά αλλά και το βουλκανιζατέρ, για να γνωρίζει αμέσως τι ελαστικά φοράει το αυτοκίνητό σας.

Γνωρίζετε όμως τι σημαίνουν τα νούμερα πάνω στα λάστιχα του αυτοκινήτου σας;

Αν όχι, αυτό το άρθρο είναι για εσάς!

Τα νούμερα ισχύουν για όλα τα ελαστικά – είτε πρόκειται για καλοκαιρινά, χειμερινά ή ακόμα και 4 εποχών.

Πάμε να δούμε αναλυτικά πως μπορείτε να «διαβάζετε» τις ενδείξεις στο πλαϊνό του ελαστικού σας.

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

# Παράδειγμα ενδείξεων

Οι ενδείξεις και τα νούμερα στα ελαστικά σας, θα μοιάζουν κάπως έτσι:

205/55/R16 87 V

Εκ πρώτης, για όποιον δε γνωρίζει, τα νούμερα και τα σύμβολα φαίνονται ως τελείως άγνωστα. Ας δούμε όμως τι συμβολίζει το κάθε στοιχείο με βάση το παραπάνω παράδειγμα.

 

205/55/R16

Τα 3 πρώτα στοιχεία συμβολίζουν αντίστοιχα το πλάτος του ελαστικού, το προφίλ του (δηλαδή την αναλογία ύψους με πλάτος) και τέλος τη διάμετρο της ζάντας, μετρημένη σε ίντσες.

Αυτά τα 3 στοιχεία είναι και τα πιο βασικά, όταν αναζητάτε ελαστικά για να αντικαταστήσετε αυτά που ήδη έχετε.

 

87 V

Τα δυο επόμενα και τελευταία στοιχεία αντιπροσωπεύουν το μέγιστο βάρος που μπορεί να αντέξει το ελαστικό καθώς και το δείκτη μέγιστης ταχύτητας που υποστηρίζει.

Στο παράδειγμά μας, ο αριθμός 87 αντιστοιχεί σε μέγιστο φορτίο 545 κιλών και ο δείκτης ταχύτητας Vσε μέγιστη ταχύτητα οχήματος 240 χιλιόμετρα την ώρα.

Αυτά τα 2 στοιχεία είναι πολύ σημαντικά όταν αντικαθιστάτε τα ελαστικά σας, έτσι ώστε τόσο ο δείκτης ταχύτητας να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του αυτοκινήτου σας όσο και το μέγιστο βάρος φορτίου, να μην ξεπερνάει τις ανοχές του ελαστικού.

# Μπορώ να βάλω άλλα ελαστικά από αυτά που προτείνει ο κατασκευαστής;

Αν και μπορείτε να βάλετε ό,τι ελαστικά ταιριάζουν στο αυτοκίνητό σας, σας προτείνουμε να μείνετε στα ελαστικά που προτείνει ο κατασκευαστής σας. Αν για παράδειγμα το αυτοκίνητο έρχεται από το εργοστάσιο με ελαστικά μέγιστης ταχύτητας V, τότε θα πρέπει να βάλετε ελαστικά με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Ίδια θα πρέπει να είναι και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του ελαστικού – δηλαδή το πλάτος, το προφίλ και φυσικά η διάμετρος. Σε μερικές περιπτώσεις, το πλάτος μπορεί να αλλάξει ελάχιστα – για παράδειγμα αντί για 195/55/16 να βάλετε ελαστικά 205/55/15 ή το ανάποδο.

Κάτι τέτοιο θα έχει μικρή επίπτωση στο κράτημα του αυτοκινήτου ή στην κατανάλωση καυσίμου, αλλά αυτό θα πρέπει να το συζητήσετε με το βουλκανιζατέρ που θα κάνετε την εγκατάσταση.

 

# Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω ελαστικά στο αυτοκίνητό μου;

Συνήθως αλλάζουμε ελαστικά κάθε 40.000 – 60.000 χιλιόμετρα ή κάθε 4 χρόνια. Φυσικά αυτός είναι ένας πολύ γενικός κανόνας που δεν ανταποκρίνεται σε όλα τα οχήματα ή σε όλα τα στυλ οδήγησης. Άλλοι οδηγοί μπορεί να «τρώνε» τα ελαστικά πιο γρήγορα και άλλοι να οδηγούν πιο προσιτά και να κάνουν μεγαλύτερη οικονομία.

Προτείνετε επίσης περίπου στη μέση της ζωής των ελαστικών – δηλαδή στα 2 χρόνια ή στα 20.000 χιλιόμετρα, να κάνετε ένα μπρος-πίσω έτσι ώστε να επιμηκύνετε το χρόνο ζωής τους!

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

# Σύμβολα ελαστικών αυτοκινήτων – Σύνοψη

Με βάση τα παραπάνω, έχουμε στην ουσία 2 μέρη στο πλαϊνό των ελαστικών μας που μας είναι ιδιαίτερα χρήσιμα όταν πρόκειται να τα αντικαταστήσουμε με καινούργια.

Τα πρώτα τρία σύμβολα αναφέρονται στο πλάτος και το προφίλ του ελαστικού καθώς και τη διάμετρο της ζάντας ενώ τα 2 επόμενα σύμβολα αντιπροσωπεύουν το μέγιστο βάρος που μπορεί να αντέξει το ελαστικό καθώς και τη μέγιστη ταχύτητα που είναι σχεδιασμένο να αντέχει.

Τώρα πλέον είστε expert και μπορείτε μόνοι σας να αναγνωρίζετε τα σύμβολα και τα νούμερα στα ελαστικά του αυτοκινήτου σας, έτσι ώστε να γνωρίζετε εκ των προτέρων τι ψάχνετε καθώς και τι λάστιχα ταιριάζουν στο αυτοκίνητό σας!

Εμείς από την άλλη στο asfaleies24, είμαστε expert στις ασφάλειες αυτοκινήτων και σε προσκαλούμε να κάνεις μια σύγκριση τιμών αναμέσα σε έως 27 ασφαλιστικές εταιρείες και να βρεις τη φθηνότερη online ασφάλεια αυτοκινήτου και να εξοικονομήσεις έως και 40% στα ετήσια ασφάλιστρά σου!