ιμαντας χρονισμου συμπτωματα
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ιμάντας χρονισμού: Συμπτώματα φθοράς και πότε πρέπει να γίνει αντικατάσταση

Ο ιμάντας χρονισμού είναι ένα από τα βασικά εξαρτήματα ενός αυτοκινήτου που αντιμετωπίζει μεγάλη φθορά και χρειάζεται αντικατάσταση ανά κάποια χιλιάδες χιλιόμετρα!

Βρίσκεται μέσα στον κινητήρα και συγχρονίζει τον στροφαλοφόρο και τον εκκεντροφόρο ώστε να δουλεύουν αρμονικά. Αυτό διασφαλίζει ότι οι βαλβίδες εισαγωγής και εξαγωγής του κινητήρα ανοιγοκλείνουν εγκαίρως με τα έμβολα και ο κινητήρας λειτουργεί όπως πρέπει.

Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και οι βαλβίδες εισαγωγής ή εξαγωγής ανοίξουν πιο νωρίς απ’ότι πρέπει, τότε ρέει πολύ μίγμα και αυτό οδηγεί σε κακή καύση και απώλεια ισχύος στον κινητήρα.

Γι’αυτό πρέπει ο ιμάντας να είναι πάντα σε άριστη κατάσταση ώστε όλα τα εξαρτήματα και τα μηχανικά μέρη να λειτουργούν τέλεια!

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Συμπτώματα ιμάντα χρονισμού

Αν έχει έρθει η ώρα για την αντικατάσταση του ιμάντα, τότε μπορεί να αντιληφθείτε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα.

Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια όμως θα πρέπει να γίνεται συνεχής οπτικός έλεγχος στο συνεργείο, καθώς αν σπάσει ο ιμάντας τότε θα προκληθεί μεγάλη ζημιά στον κινητήρα.

Τα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσετε αν υπάρχει μεγάλη φθορά στον ιμάντα, είναι:

 

Μειωμένη ισχύς κινητήρα

Η δύναμη του κινητήρα θα μειωθεί, καθώς δε γίνεται σωστή δουλειά με τα έμβολα και τις βαλβίδες εισαγωγής και εξαγωγής με αποτέλεσμα το μίγμα καυσίμου να μην είναι σωστό.

 

Καπνός κατά την εκκίνηση του κινητήρα

Η μεγάλη φθορά στον ιμάντα βλάπτει τον καταλύτη του αυτοκινήτου καθώς δεν γίνεται τέλεια καύση λόγω λανθασμένου μίγματος.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετό άκαυστο καύσιμο να πηγαίνει στον καταλύτη και να παραμένει εκεί.

Έτσι, όταν βάζετε μπρος το αυτοκίνητο μπορεί να ακούσετε έναν δυνατό ήχο και να παρατηρήσετε μαύρο καπνό να βγαίνει από την εξάτμιση. Αυτό είναι αποτέλεσμα της καύσης του υπολειπόμενου καυσίμου που έχει μείνει μέσα στο σύστημα της εξάτμισης και τον καταλύτη.

Δυσκολία εκκίνησης

Ένας φθαρμένος ιμάντας θα επηρεάσει και την ταχύτητα εκκίνησης του κινητήρα καθώς συνδέεται με τον στροφαλοφόρο άξονα. Η φθορά που έχει θα τον αναγκάσει να παρακάμψει ένα ή περισσότερα δόντια και ως εκ τούτου η ανάφλεξη της μηχανής θα γίνει με καθυστέρηση.

 

Φθαρμένη εμφάνιση

φθαρμενος ιμαντας

Ο οπτικός έλεγχος είναι ο καλύτερος για να διαπιστωθεί η πραγματική φθορά του ιμάντα. Πέρα από την προγραμματισμένη αλλαγή ανάλογα τα χιλιόμετρα του οχήματος, θα πρέπει σε κάθε service να γίνεται οπτικός έλεγχος για να διαπιστωθεί η κατάσταση του ιμάντα.

Ένας τεχνικός μπορεί να καταλάβει αν υπάρχουν μεγάλες φθορές ή αν ακόμα ο ιμάντας έχει αρκετά χιλιόμετρα να δώσει!

Κάθε πότε αλλάζει ο ιμάντας χρονισμού

Δεν υπάρχει γενικός κανόνας καθώς κάθε αυτοκίνητο είναι διαφορετικό όπως επίσης και οι συνθήκες οδήγησης.

Ένα αυτοκίνητο με οδήγηση σε δύσκολες καταστάσεις όπως άμμο και σκόνες, θα χρειαστεί πιο γρήγορα αντικατάσταση του ιμάντα καθώς θα έχει μεγαλύτερη φθορά.

Από την άλλη, ένας γενικός κανόνας είναι πως γύρω στις 100.000 χιλιόμετρα γίνεται οπτικός έλεγχος του ιμάντα και μέχρι τις 160.000 θα πρέπει να έχει γίνει η πρώτη αλλαγή.

Αν δεν έχουν συμπληρωθεί αυτά τα χιλιόμετρα, τότε στα 5 χρόνια πρέπει να γίνει αντικατάσταση καθώς θα υπάρχει φθορά λόγω χρόνου.

Μην ξεχάσετε την αντλία νερού!

Είναι σημαντικό μαζί με τον ιμάντα χρονισμού να αλλάξετε και την αντλία νερού, καθώς κινείται από τον ίδιο ιμάντα και αντλεί ισχύ από τον στροφαλοφόρο άξονα της μηχανής!

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αν ο ιμάντας έχει φθορά να αρχίσει να δυσλειτουργεί και η αντλία νερού!

Επιπλέον,  η κοινή αντικατάσταση και των δυο εξαρτημάτων θα είναι ευεργετική όχι μόνο για την κατάσταση του κινητήρα αλλά και για την τσέπη σας!

Τα δυο αυτά εξαρτήματα απαιτούν την ίδια εργασία για να αλλαχτούν, οπότε αφού μπαίνετε σε αυτήν τη διαδικασία, καλό είναι να τα αλλάξετε και τα 2 μαζί.

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Τι γίνεται αν κοπεί ο ιμάντας

Αν ο ιμάντας κοπεί ενώ το αυτοκίνητο είναι εν κινήση, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάθει αρκετή ζημιά ο κινητήρας.

Πρέπει να προσέχετε τα σημάδια φθοράς και να μην ρισκάρετε με έναν φθαρμένο ιμάντα καθώς η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει, θα είναι πολλαπλάσια απ΄ότι το κόστος για την αντικατάστασή του.

 

Μπορώ να οδηγήσω με έναν κομμένο ιμάντα;

ιμαντας χρονισμου

Όχι, σε καμία περίπτωση. Το αυτοκίνητο δεν μπορεί να κινηθεί με σπασμένο ιμάντα και είναι πολύ πιθανόν ήδη να δημιουργήσατε ζημιά στο όχημα.

Θα πρέπει να το ρυμουλκήσετε άμεσα με την οδική βοήθεια στο πλησιέστερο συνεργείο για διάγνωση και επισκευή της ζημιάς.

Ένας σπασμένος ιμάντας θα καταστρέψει τον κινητήρα μου;

Αν σπάσει ο ιμάντας, αυτό θα οδηγήσει τον στροφαλοφόρο να περιστρέφεται με 1000 στροφές ανά λεπτό ενώ αντίστοιχα ο εκκεντροφόρος θα σταματήσει την περιφορά. Ως αποτέλεσμα, τα έμβολα της μηχανής θα ανεβοκατεβαίνουν στους κυλίνδρους και μπορεί να χτυπήσουν τις βαλβίδες.

Αν συμβεί αυτό, τόσο οι βαλβίδες όσο και οι κυλινδροκεφαλές θα καταστραφούν στο δευτερόλεπτο!

Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε την κατάσταση του ιμάντα αλλά και όλων των περιφερειακών μερών του κινητήρα και να τα διατηρείτε πάντα σε άριστη κατάσταση για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως.

Μαζί με τον ετήσιο τακτικό έλεγχο του οχήματός σου, δεν θα πρέπει να ξεχνάς και την ασφάλιση του αυτοκινήτου που πρέπει πάντα να διατηρείς ενεργή!

Στο asfaleies24 σου προσφέρουμε τις χαμηλότερες τιμές της αγοράς με δυνατότητα σύγκρισης τιμών και παροχών ανάμεσα σε έως 27 ασφαλιστικές εταιρείες!

Και όχι μόνο αυτό! Κάθε χρόνο, στην ετήσια ανανέωση, αναζητούμε για εσένα αν υπάρχουν χαμηλότερες προσφορές έτσι ώστε να εξοικονομήσεις όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα στην ασφάλιση του οχήματός σου!


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/travelo/public_html/asfaleies24.gr/wp-includes/functions.php on line 5373