αιτιες που αναβουν το λαμπακι κινητηρα
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Άναψε το λαμπάκι του κινητήρα; Δείτε τις πιο συνηθισμένες βλάβες!

Το λαμπάκι κινητήρα είναι ίσως από τα συνηθισμένα προειδοποιητικά λαμπάκια, που κανένας ιδιοκτήτης οχήματος δε θέλει να δει αναμμένο κατά τη διάρκεια της οδήγησης!

Η συγκεκριμένη λυχνία έχει σχεδιαστεί για να υποδεικνύει πότε υπάρχει πρόβλημα με τον κινητήρα ή με κάποια λειτουργία του αυτοκινήτου: Από τον καταλύτη έως το σύστημα μετάδοσης, αν συμβεί κάποια βλάβη το πρώτο που θα ανάψει θα είναι το λαμπάκι του κινητήρα!

Όταν δείτε αυτήν τη λυχνία αναμμένη, είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε το συντομότερο δυνατόν το συνεργείο σας και να γίνει η απαραίτητη διάγνωση στα ειδικά μηχανήματα ώστε να εντοπιστεί το πρόβλημα του αυτοκινήτου.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τις πιο συνηθισμένες αιτίες που ενεργοποιούν την συγκεκριμένη ένδειξη, πως επηρεάζουν το όχημά σας καθώς και τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε κάποιες βλάβες!
δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

# Βλάβη αισθητήρα οξυγόνου (αισθητήρας Λάμδα)

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που βλέπουμε το λαμπάκι κινητήρα αναμμένο είναι ένας ελαττωματικός ή χαλασμένος αισθητήρας οξυγόνου (ή αλλιώς αισθητήρας λάμδα).

Οι αισθητήρες λάμδα διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην παρακολούθηση της αναλογίας του εισερχόμενου αέρα προς το καύσιμο του κινήτηρα και όταν αποτύχουν, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης καθώς και τη μείωση της απόδοσης του αυτοκινήτου σας.

Άλλα συμπτώματα χαλασμένου αισθητήρα λάμδα είναι επίσης το τραχύ ρελαντί, η αυξημένη εκπομπή καυσαερίων και η αισθητά διαφορετική απόδοση του αυτοκινήτου σας.

 

# Σφάλμα στον καταλύτη

Ο καταλύτης είναι ένα κρίσιμο στοιχείο του συστήματος εξαγωγής του αυτοκινήτου σας που μετατρέπει τα επιβλαβή αέρια και τους ρύπους σε λιγότερο επιβλαβείς.

Όταν ο καταλύτης τεθεί εκτός με βλάβη, τότε μπορεί να προκαλέσει την ενεργοποίηση της λυχνίας του κινητήρα και ταυτόχρονα να οδηγήσει σε μειωμένη απόδοση καθώς και αυξημένη κατανάλωση καυσίμου.

Τα πιο συχνά συμπτώματα ενός χαλασμένου καταλύτη είναι η αναμμένη λυχνία του check engine, μειωμένη απόδοση και επιτάχυνση του αυτοκινήτου, ένας μεταλλικός θόρυβος από το όχημα, η αυξημένη κατανάλωση καθώς και η αυξημένη εκπομπή ρύπων.

# Βλάβη στα μπουζί

Το μπουζί είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία σπινθήρα με αποτέλεσμα την ανάφλεξη του καυσίμου στον κινητήρα και την εκκίνηση του αυτοκινήτου.

Αν κάποιο μπουζί έχει πρόβλημα, τότε μπορεί να δείτε αναμμένο το check engine στο καντράν ελέγχου.

Θα πρέπει να αντικαθιστάτε τα μπουζί σύμφωνα με το πρόγραμμα συντήρησης του κατασκευαστή σας, έτσι ώστε να αποφύγετε μια δυσάρεστη αστοχία τους, μετά από αρκετή χρήση!

 

# Βλάβη αισθητήρα ροής αέρα

Ο αισθητήρας ροής αέρα MAF είναι υπεύθυνος για τη μέτρηση και ρύθμιση της ποσότητας αέρα που εισέρχεται στον κινητήρα και βοηθά αντίστοιχα την ρύθμιση της αναλογίας καύσιμου και αέρα.

Όταν ο αισθητήρας ροής αέρα τεθεί εκτός με πρόβλημα, τότε θα δείτε αναμμένο το λαμπάκι checkengine και επιπλέον θα νιώσετε άμεσα τα συμπτώματα στην συμπεριφορά του αυτοκινήτου σας.

Τα συμπτώματα ενός χαλασμένου αισθητήρα ροής αέρα MAF περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πρόβλημα στην επιτάχυνση του αυτοκινήτου σας, μη σταθερό ρελαντί, αυξημένη κατανάλωση καθώς και δυσκολία στην εκκίνηση του κινητήρα.

Προβλήματα στο σύστημα μετάδοσης

Το φωτάκι του κινητήρα μπορεί επίσης να το δείτε αναμμένο αν υπάρχει πρόβλημα στο σύστημα μετάδοσης του αυτοκινήτου σας. Τα πιο κοινά προβλήματα είναι τα χαμηλά υγρά μετάδοσης ή κάποια αποτυχία στο σύστημα.

Μπορείτε να καταλάβετε κάποιο πιθανό πρόβλημα στο σύστημα μετάδοσης καθώς το αυτοκίνητό σας ίσως να έχει δυσκολία στην αλλαγή των ταχυτήτων ή ακόμα και μεγάλες καθυστερήσεις στην επιτάχυνση.

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Πρόβλημα με την μπαταρία ή το σύστημα ψύξης/θέρμανσης του κινητήρα

Αν έχετε πρόβλημα με την μπαταρία, τον εναλλάκτη ή το σύστημα ψύξης/θέρμανσης του κινητήρα σας, τότε πολύ πιθανόν θα δείτε αναμμένο το λαμπάκι του κινητήρα.

Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει άμεσα να επισκεφθείτε το κοντινότερο ηλεκτρολογείο αυτοκινήτων για να δείτε που ακριβώς βρίσκετε το πρόβλημα καθώς μπορεί να χρειάζεστε αλλαγή μπαταρίας ή να υπάρχει κάποια πιο περίπλοκη βλάβη στο αυτοκίνητό σας.

Αυτά ήταν τα πιο συχνά προβλήματα που παρουσιάζονται σε ένα αυτοκίνητο, αν δείτε αναμμένη την λυχνία του check engine.

Αν λήξει όμως η ασφάλεια του αυτοκινήτου σας, τότε θα ενημερωθείτε από την αντίστοιχη λυχνία;

Σε αυτήν την περίπτωση, σίγουρα δεν ανάβει το λαμπάκι κινητήρα! Όμως, υπάρχει η περίπτωση να μείνετε ανασφάλιστοι αν δεν ανανεώσετε άμεσα την ασφάλειά σας!

Εμείς στο asfaleies24.gr σας ειδοποιούμε αρκετές ημέρες πριν τη λήξη της ασφάλειάς σας έτσι ώστε να προβείτε άμεσα στην ανανέωση ενώ επιπλέον αναζητούμε για εσάς τις καλύτερες προσφορές και σας παραθέτουμε οικονομικότερες επιλογές, εφόσον είναι διαθέσιμες!

Τι περιμένεις; Ψάξε στο asfaleies24.gr την επόμενη φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου σου online, σύγκρινε τιμές και καλύψεις και αγόρασε μέσα σε μερικά λεπτά το δικό σου ασφαλιστήριο από την άνεση του σπιτιού σου!