τι πρεπει να εχω στο αυτοκινητο απο χαρτια και εξοπλισμο
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Τι πρέπει να έχω στο αυτοκίνητο: Χαρτιά και εξοπλισμός

Ο ΚΟΚ επιβάλλει να υπάρχουν κάποια απαραίτητα πράγματα μέσα στο αυτοκίνητο, ανά πάσα ώρα και στιγμή, όπως είναι ο εξοπλισμός ασφαλείας, ένα πλήρες φαρμακείο καθώς και όλα τα απαραίτητα έγγραφα του αυτοκινήτου.

Όλοι μας περνάμε δεκάδες ώρες κάθε εβδομάδα μέσα στο όχημά μας, οπότε ας φροντίσουμε να είμαστε νομότυποι και να έχουμε όλα εκείνα τα πράγματα που μπορεί να νομίζουν ότι δε χρειάζονται, όμως μια φορά ίσως να φανούν χρήσιμα σε εμάς ή σε κάποιον άλλον οδηγό ώστε να του παράσχουμε βοήθεια!

Σ’αυτό το άρθρο του asfaleies24.gr θα δούμε τι χαρτιά πρέπει να έχουμε στο αυτοκίνητο ώστε να καλύψουμε κάθε περίπτωση ελέγχου καθώς και τι εξοπλισμός πρέπει να υπάρχει στο χώρο των αποσκευών.

Ήξερες ότι στο asfaleies24 μπορείς να αγοράσεις ασφάλεια αυτοκινήτου σε 1 λεπτό online, χωρίς δικαιολογητικά από 6,20€/μήνα; Δες τις καταπληκτικές τιμές μας ΕΔΩ!

Τι χαρτιά πρέπει να έχω στο αυτοκίνητο

Σε ό,τι αφορά τα χαρτιά που πρέπει να έχουμε στο αυτοκίνητο, τα πράγματα είναι λίγο πολύ απλά.

Συνοπτικά, τα χαρτιά που πρέπει να έχουμε στο αυτοκίνητο είναι:

 • Άδεια κυκλοφορίας του οχήματος
 • Άδεια οδήγησης του οδηγού
 • Ενεργή ασφάλεια αυτοκινήτου
 • Δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ
 • Κάρτα καυσαερίων αν δεν ισχύει το δελτίο ΚΤΕΟ

Η άδεια κυκλοφορίας είναι το γνωστό πράσινο 3φυλλο καρτελάκι που δηλώνει όλα τα στοιχεία του οχήματος καθώς επίσης και ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του.

Η άδεια οδήγησης είναι το δίπλωμά σας και εκεί υποδηλώνεται τι μπορείτε να οδηγήσετε καθώς κι αν κατέχετε νόμιμη άδεια οδήγησης

Η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι το νομιμοποιητικό έγγραφο ότι το αυτοκίνητό σας είναι ασφαλισμένο και μπορεί να κυκλοφορεί νόμιμα στους δρόμους.

Το δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύει υποδηλώνει ότι το όχημα πέρασε από τεχνικό έλεγχο και έχει κριθεί ικανό για να κυκλοφορεί με ασφάλεια. Τα αυτοκίνητα περνάνε ΚΤΕΟ πρώτη φορά 4 χρόνια μετά την 1ηάδεια κυκλοφορίας και έπειτα κάθε 2 χρόνια.

Για να δείτε πότε περνάτε ΚΤΕΟ μπορείτε να δείτε το τελευταίο χαρτί που έχετε ή αν δεν έχετε περάσει ποτέ, να το υπολογίσετε από την άδεια κυκλοφορίας.

Τέλος, η κάρτα καυσαερίων δηλώνει ότι το όχημά σας είναι συμβατό με τις προβλέψεις του κατασκευαστή και δεν εκπέμπει παραπάνω ρύπους. Το δελτίο ΚΤΕΟ έχει ισχύ ως κάρτα καυσαερίων για 1 χρόνο ενώ έπειτα πρέπει να πάτε για έλεγχο και έκδοση κάρτας καυσαερίων με ισχύ άλλον έναν χρόνο.

Αυτά είναι τα απαραίτητα χαρτιά που πρέπει πάντα να έχετε στο αυτοκίνητό σας και να δείξετε σε έναν έλεγχο.

Από κει και πέρα, καλό είναι να έχετε ακόμα μερικά έγγραφα που θα βοηθήσουν εσάς σε μια δύσκολη στιγμή.

Τέτοια έγγραφα είναι:

 • Έντυπο φιλικού διακανονισμού
 • Χρήσιμα τηλέφωνα
 • Εγχειρίδιο αυτοκινήτου

Το έντυπο του φιλικού διακανονισμού θα σας διευκολύνει σε ένα ενδεχόμενο τροχαίο με όχημα που η ασφαλιστική του εταιρεία ανήκει κι αυτή στο φιλικό διακανονισμό, καθώς έτσι θα συμπληρώσετε αυτήν τη δήλωση και θα ξεμπλέξετε πολύ πιο γρήγορα από τις διαδικασίες αποζημίωσης.

Ένα χαρτί ή μια ατζέντα με τα χρήσιμα τηλέφωνα όπως της ασφαλιστικής σας εταιρείας, της οδικής βοήθειας, του ασφαλιστή σας, κ.α. θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε μια περίπτωση βλάβης ή ατυχήματος!

Τέλος, το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου πρέπει να βρίσκεται πάντα μέσα στο όχημα ώστε αν χρειαστείτε κάτι ή έχετε κάποια απορία, θα μπορείτε να ανατρέχετε για να βρίσκετε άμεσα λύση σε μικροπροβλήματα του αυτοκινήτου σας.

Τι άλλα πράγματα πρέπει να έχω υποχρεωτικά στο αυτοκίνητο;

Πέρα από τα απαραίτητα και υποχρεωτικά έγγραφα, μέσα στο αυτοκίνητο θα πρέπει επίσης να έχετε:

 • Πλήρες φαρμακείο
 • Γιλέκο με ανακλαστήρες
 • Προειδοποιητικό τρίγωνο δρόμου
 • Πυροσβεστήρα
 • Ρεζέρβα με όλα τα αξεσουάρ για την αντικατάσταση του σκασμένου ελαστικού ή ΚΙΤ επισκευής με αέρα ή αφρό
 • Αλυσίδες χιονιού ή χιονοκουβέρτες από 01/10 κάθε χρόνο αν κινείστε σε μέρη που μπορεί να υπάρξει κακοκαιρία

Όλα τα παραπάνω πρέπει πάντα να βρίσκονται εντός του αυτοκινήτου, να είναι πλήρες και ενημερωμένα και φυσικά λειτουργικά.

Τι πρέπει να έχει το φαρμακείο του αυτοκινήτου

Το φαρμακείο ενός αυτοκινήτου θα σας βοηθήσει σε μια άτυχη στιγμή – είτε αφορά ένα χτύπημα και μια πληγή μέχρι κάτι σοβαρότερο.

Τα απαραίτητα πράγματα που πρέπει να έχετε μέσα στο φαρμακείο είναι:

 • Betadine
 • Γάζες και επίδεσμους
 • Βαμβάκι
 • Οινόπνευμα
 • Αντιισταμινικά σε περίπτωση αλλεργιών
 • Αλοιφές για τσιμπήματα από μέλισσες – σφήκες – κτλ
 • Hansaplast

Αν υπάρχουν αλλεργίες ή άλλα σοβαρότερα θέματα υγείας, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε στο φαρμακείο τα φάρμακά σας καθώς και τις αντίστοιχες αγωγές.

Τι πυροσβεστήρα πρέπει να έχω στο αυτοκίνητο;

Κάθε αυτοκίνητο θα πρέπει να έχει έναν μικρό πυροσβεστήρα ικανό να σβήσει μια εστία φωτιάς είτε στο δικό σας όχημα είτε να βοηθήσετε κάποιο άλλο.

Ο πυροσβεστήρας που πρέπει να έχετε στο αυτοκίνητο πρέπει να είναι ξηράς κόνεως και να μπορεί να σβήσει κατηγορίες A,B,C πυρκαγιών καθώς επίσης και ρεύμα τάσης 1000V.

Η ελάχιστη κατασβεστική ικανότητα του πυροσβεστήρα στο αμάξι θα πρέπει να είναι 8A, 34B, C

Αυτές είναι οι minimum προϋποθέσεις – μπορείτε αν θέλετε να προμηθευτείτε και έναν μεγαλύτερο πυροσβεστήρα με καλύτερες δυνατότητες.

Σε κάθε περίπτωση, ένας πυροσβεστήρας βοηθάει τόσο εσάς όσο και τους άλλους χρήστες της οδού σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα ώστε να μπορέσει να περιοριστεί και να σβήσει η φωτιά πριν επεκταθεί γρήγορα.

Τι άλλα υποχρεωτικά πράγματα πρέπει να κουβαλάω μαζί μου στο αυτοκίνητο;

Δεν υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει υποχρεωτικά να κουβαλάς μαζί σου, πέρα από τα χαρτιά που αναλύσαμε στην αρχή, το φαρμακείο, κάποια αξεσουάρ όπως το προστατευτικό γιλέκο και φυσικά ο πυροσβεστήρας.

Από ‘κει και πέρα, για τη δική σας διευκόλυνση, καλό είναι να έχετε στο αυτοκίνητο πάντα έναν φορτιστή του κινητού σας, μερικά εξτρά χρήματα κάπου κρυμμένα καθώς ίσως και τα γνωστά καλώδια μπαταρίας ώστε να δώσετε ή να πάρετε ρεύμα σε μια περίπτωση ανάγκης!

Επίσης, αν θέλετε να φορτίσετε την μπαταρία σας (αν για παράδειγμα δεν κυκλοφορείτε πολύ το χειμώνα, ώστε να μη νεκρώσει) ένας φορτιστής μπαταριών θα ήταν μια πολύ καλή αγορά για το αυτοκίνητό σας!

Αυτά ήταν τα απαραίτητα χαρτιά και πράγματα που πρέπει πάντα να έχετε στο αυτοκίνητό σας, καθώς τα περισσότερα είναι υποχρεωτικά από το νόμο!

Φροντίστε να υπάρχουν στο όχημά σας, να είναι ενημερωμένα και όχι ληγμένα (για το φαρμακείο και τον πυροσβεστήρα) και φυσικά να γνωρίζετε τη σωστή χρήση τους ώστε να έρθει μια δύσκολη στιγμή να μπορέσετε άμεσα να βοηθήσετε!

Και τώρα που φροντίσαμε να ενημερωθείτε σχετικά με τα απαραίτητα χαρτιά που πρέπει να βρίσκονται στο αυτοκίνητο, ήρθε η σειρά να φροντίσουμε και για την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου!

Στο asfaleies24 συγκρίνεις τιμές στην ασφάλεια αυτοκινήτου σε 1 λεπτό, ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου και ασφαλίζεσαι online ταχύτητα από την άνεση του καναπέ σου!

Βλέπεις τιμές – Συγκρίνεις – Αγοράζεις – Παραλαμβάνεις το συμβόλαιο στο e-mail σου!

Τόσο εύκολα και γρήγορα! Εσύ ακόμα να το δοκιμάσεις;