καρτα καυσαεριων

-> Αρχική / BlogΣυμβουλές / Κάρτα Καυσαερίων

Τα πάντα για την κάρτα καυσαερίων: Κάθε πότε , πρόστιμο και κόστος έκδοσης

Σίγουρα θα έχεις ακούσει για την κάρτα καυσαερίων που πρέπει να έχουν όλα τα αυτοκίνητα! Κι αν δεν έχεις ακούσει, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις δει τη χαρακτηριστική ταμπέλα σε αρκετά – ειδικά παλιά- συνεργεία αυτοκινήτων με τη λεζάντα «Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων»!

Τι είναι όμως αυτή η κάρτα και γιατί είναι υποχρεωτική σε όλα τα οχήματα;

Η κάρτα καυσαερίων αποτελεί στην ουσία μια βεβαίωση από πιστοποιημένο συνεργείο, ότι το όχημα δεν εκπέμπει υπερβολικούς ρύπους και ότι αυτοί βρίσκονται εντός των ορίων του κατασκευαστή.

Η θέσπιση της κάρτας καυσαερίων στην Ελλάδα έγινε το 1994 και πλέον είναι υποχρεωτική για όλα τα οχήματα που κινούνται στη χώρα μας.

Πως και κάθε πότε βγάζουμε κάρτα καυσαερίων

Κάρτα καυσαερίων πρέπει να βγάζουμε υποχρεωτικά κάθε χρόνο, μετά τον 1ο χρόνο χρήσης του αυτοκίνητου.

Δηλαδή αν αγοράσετε καινούργιο ένα όχημα, τότε από το επόμενο έτος πρέπει να αρχίσει να βγάζει κάθε χρόνο κάρτα καυσαερίων ώστε να πιστοποιείται ότι οι εκπομπές ρύπων είναι εντός των ορίων που έχει θεσπίσει ο κατασκευαστής.

Την κάρτα καυσαερίων την βγάζουν στα συνεργεία αυτοκινήτων όπου διαθέτουν τα ειδικά μηχανήματα μέτρησης και ανάλυσης των ρύπων, στην εξάτμιση του αυτοκινήτου.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή και αφού επισκεφθείτε ένα συνεργείο με το κατάλληλο μηχάνημα μέτρησης, ο αρμόδιος υπάλληλος θα τοποθετήσει το ακροφύσιο του μηχανήματος στην εξάτμιση και θα δει τις τιμές των ρύπων όπου έπειτα θα καταγραφούν στην λεγόμενη «Κάρτα Καυσαερίων».

Πέρα από τις τιμές των καυσαερίων, το μηχάνημα θα αναλύσει και μίγμα καύσης κι αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα όπως στον αισθητήρα λάμδα ή κάπου αλλού, τότε αυτό θα φανεί και θα σας βοηθήσει να το επιδιορθώσετε πιο γρήγορα.

Αυτή η κάρτα έχει ισχύ ένα χρόνο και θα πρέπει έπειτα να την ανανεώνετε κάθε χρόνο.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως όταν περνάτε ΚΤΕΟ, δηλαδή στα 4 χρόνια την πρώτη φορά για καινούργιο όχημα και μετά κάθε 2 χρόνια, η βεβαίωση του ΚΤΕΟ έχει και ισχύ ως κάρτα καυσαερίων για 1 χρόνο!

Που βγάζω κάρτα καυσαερίων

Η κάρτα καυσαερίων εκδίδεται από τα εξειδικευμένα συνεργεία όπου διαθέτουν το ειδικό μηχάνημα ανάλυσης των ρύπων, απευθείας στην εξάτμιση του αυτοκινήτου.

Η διαδικασία διαρκεί μόλις 5’ και εφόσον είναι όλα εντάξει με τις μετρήσεις, λαμβάνετε άμεσα και την βεβαίωση – κάρτα καυσαερίων.

 

Κάρτα καυσαερίων κόστος και τιμή

Η τιμή για την κάρτα καυσαερίων είναι συνήθως από 5€ έως 10€. Αυτό βέβαια δεν δεσμεύει τα συνεργεία όπου μπορούν να χρεώσουν όποιο κόστος επιθυμούν.

Πρόστιμο για την κάρτα καυσαερίων

Η μη κατοχή κάρτας καυσαερίων, επιφέρει πρόστιμο που κυμαίνεται από 35€ έως 200€, ανάλογα με τους ρύπους του αυτοκινήτου.

Μην παραλείπετε τόσο τον ετήσιο έλεγχο για τα καυσαέρια όσο και τον περιοδικό έλεγχο ΚΤΕΟ καθώς έτσι διασφαλίζεται ότι το όχημά σας κινείται με βάση τα όρια του κατασκευαστή και δεν εκπέμπει πλεονάζουσες ποσότητες καυσαερίων και ρύπων.

Μαζί με την κάρτα καυσαερίων καθώς και τον έλεγχο ΚΤΕΟ, δεν θα πρέπει να ξεχνάς και την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου! Στο asfaleies24.gr μπορείς να συγκρίνεις τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες του χώρου και να βρεις άμεσα φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου από μόλις 40€ / εξάμηνο!

☞ Βρες Ασφάλεια Αυτοκινήτου από 6,20€/μήνα ΕΔΩ!