εγγραφα για μεταβιβαση αυτοκινητου
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Τι έγγραφα θα χρειαστείς για να πουλήσεις το αυτοκίνητό σου

Ήρθε η ώρα να πουλήσεις το αυτοκίνητού σου και αναζητάς τα έγγραφα και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις; Αυτό το άρθρο είναι για εσένα!

Η μεταβίβαση αυτοκινήτου μπορεί να γίνει μια μπερδεμένη και κουραστική διαδικασία, αν δε γνωρίζουμε εξ’αρχής τι χρειαζόμαστε να έχουμε ώστε να μεταβιβάσουμε εύκολα και γρήγορα το αυτοκίνητό μας.

Έχοντας όλα τα έγγραφα έτοιμα εκ των προτέρων, η διαδικασία μεταβίβασης ολοκληρώνεται πολύ γρήγορα και τόσο εσείς όσο και ο αγοραστής, ξεμπερδεύεται σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Πάμε να δούμε όμως τι έγγραφα θα χρειαστεί να έχετε για να προχωρήσετε στην μεταβίβαση του οχήματός σας.

Ενεργή ασφάλεια αυτοκινήτου

Είναι πολύ βασικό να υπάρχει ενεργή ασφάλεια στο όχημα που θα πουλήσετε. Αν αυτήν την στιγμή το έχετε -κακώς –  ανασφάλιστο και θέλετε να το πουλήσετε, τότε μπορείτε να προχωρήσετε σε μια ασφάλεια για ένα μήνα μέσα από το asfaleies24.gr έτσι ώστε να είστε καλυμμένος και να δώσετε το απαραίτητο διάστημα στον αγοραστή, να το ασφαλίσει όπως επιθυμεί.

Στο asfaleies24.gr θα βρείτε ασφάλειες για ένα μήνα από μόλις 14€, για τις απαραίτητες εκ του νόμου βασικές καλύψεις.

Έχετε ενεργό ασφαλιστήριο; Προχωράμε στα επόμενα έγγραφα!

Καταστατικό εταιρείας αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο

Κάτι πολύ σημαντικό που αρκετού το προσπερνάνε, είναι ότι αν η μεταβίβαση αφορά νομικό πρόσωπο (είτε ως αγορά είτε ως πώληση) τότε χρειάζεται να έχετε μαζί σας ένα αντίγραφο επικυρωμένου καταστατικού και να φαίνεται ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας.

Αν θα κάνει άλλος τη μεταβίβαση και όχι ο νόμιμος εκπρόσωπος, τότε χρειάζεται εξουσιοδότηση από το νόμιμο εκπρόσωπο προς το πρόσωπο που θα κάνει τη διαδικασία.

Εδώ να σημειώσουμε πως αν το αυτοκίνητο ανήκει σε εταιρεία, τότε θα πρέπει μαζί με το λογιστή σας να υπολογίσετε την αποσβεστέα αξία και αν υπάρχει υπεραξία που θα πρέπει να πληρωθεί στην εφορία.

Αν το αυτοκίνητο ανήκει σε εσάς ως ιδιώτης, τότε χρειάζεστε μόνο την αστυνομική σας ταυτότητα και τίποτα άλλο.

 

Άδεια κυκλοφορίας

Νομίζουμε πως σχεδόν…εννοείται ότι πρέπει να έχετε μαζί σας την ενεργή άδεια κυκλοφορίας του οχήματος σε καλή κατάσταση και όχι κατεστραμμένη!

Η άδεια θα παραδοθεί είτε στα ΚΕΠ είτε στο υπουργείο συγκοινωνιών – όπου κάνετε τη μεταβίβαση – και θα δοθεί η καινούργια στον νέο ιδιοκτήτη, με τα δικά του στοιχεία.

Μόλις ο καινούργιος ιδιοκτήτης έχει την άδεια στα χέρια του, μπορεί να προχωρήσει στην ασφάλιση του οχήματος κανονικά.

Εδώ να σημειώσουμε πως οι ασφαλιστικές καλύπτουν έως 30 ημέρες από την ημερομηνία μεταβίβασης το όχημα αποκλειστικά και μόνο για αστική ευθύνη έναντι τρίτων. Αυτό το περιθώριο θεωρείται εύλογο ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μεταβίβασης και το όχημα να ασφαλιστεί με τα καινούργια στοιχεία του ιδιοκτήτη.

 

Μη οφειλή τελών κυκλοφορίας

Η βεβαίωση μη οφειλών τελών κυκλοφορίας από την αρμόδια ΔΟΥ είναι υποχρεωτική για τη μεταβίβαση του αυτοκινήτου. Πλέον μπορείτε να εκδίδετε online την συγκεκριμένη βεβαίωση από το gov.gr και συγκεκριμένα εδώ.

Τη βεβαίωση θα πρέπει να την έχετε πριν προσέλθετε για τη μεταβίβαση καθώς οι αρμόδιοι υπάλληλοι δεν έχουν υποχρέωση να σας την εκτυπώσουν για εσάς.

 

Πράξη εξόφλησης και κυριότητα αυτοκινήτου

Αν είχατε αγοράσει το αυτοκίνητο με δάνειο, τότε για να το πουλήσετε θα πρέπει να έχετε την πράξη εξόφλησης προς το πιστωτικό ίδρυμα καθώς και την 100% κυριότητα του οχήματος.

Σε διαφορετική περίπτωση κι αν υπάρχει κυριότητα από τράπεζα λόγω δανείου, δεν μπορεί να προχωρήσει η μεταβίβαση αν δεν εξοφλεί πρώτα το χρέος.

 

Ενεργό δελτίο ΚΤΕΟ

Στα δικαιολογητικά για τη μεταβίβαση είναι απαραίτητο να έχετε και το τελευταίο δελτίο ΚΤΕΟ που είναι σε ισχύ. Υπενθυμίζουμε πως όλα τα ΕΙΧ περνάνε πρώτο έλεγχο ΚΤΕΟ στα 4 χρόνια από την 1ηημερομηνία κυκλοφορίας και έπειτα κάθε 2 χρόνια.

Για τα μεταχειρισμένα εισαγωγής, γίνεται έλεγχος ΚΤΕΟ κατά την εισαγωγή και μετά κάθε 2 χρόνια.

Αν αναρωτιέστε πότε περνάω ΚΤΕΟ, τότε στην αντίστοιχη σελίδα του asfaleies24.gr μπορείτε εύκολα και γρήγορα να βρείτε την επόμενη ημερομηνία που χρειάζεται να περάσετε από τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ.

Τα παραπάνω είναι τα έγγραφα που πρέπει να έχετε για να προχωρήσει άμεσα η πώληση του οχήματός σας σε κάποιον άλλον. Μπορείτε πολύ εύκολα, μέσα σε ελάχιστο χρόνο να τα μαζέψετε έτσι ώστε να είστε έτοιμοι να τα προσκομίσετε στο ΚΕΠ ή στο Υπουργείο Συγκοινωνιών που θα κάνετε τη διαδικασία της μεταβίβασης!