επιλογη αυτοκινητου για νεους οδηγους
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Πως θα επιλέξεις το πρώτο σου αυτοκίνητο ως νέος οδηγός!

Μόλις πήρατε το δίπλωμα οδήγησης και είστε έτοιμος να ξεκινήσετε τις κούρσες; Ναι , όμως τι αμάξι είναι το κατάλληλο για πρώτο σας όχημα;

Η επιλογή του πρώτου σας αυτοκινήτου έχει αρκετές παραμέτρους να λάβετε υπόψιν όπως το κόστος αγοράς, το κόστος συντήρησης, τα έξοδα για ασφάλιση του αυτοκινήτου καθώς και τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας.

Πέρα από τα έξοδα, θα πρέπει να σκεφθείτε πως είναι καλύτερα να ξεκινήσετε με ένα μικρό και ευέλικτο στις μανούβρες αυτοκίνητο παρά με ένα μεγάλο καθώς η απουσία εμπειρίας, μπορεί να σας οδηγήσει σε μικροχτυπήματα με το μεγάλο αυτοκίνητο.

Επιπλέον των παραπάνω, ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που θα παίξει ρόλο στην επιλογή του πρώτου σας αυτοκινήτου, είναι η κατανάλωση καυσίμου καθώς και τα χρήματα για την ετήσια συντήρηση.

Ας δούμε αναλυτικά όλους τους παράγοντες που πρέπει να εξετάσετε, πριν αγοράσετε το πρώτο σας αυτοκίνητο!

Μέγεθος αυτοκινήτου

αυτοκινητο για νεο οδηγο

Ως πρώτο αυτοκίνητο, μην προτιμήσετε ένα μεγάλο και δύσκολο στο χειρισμό όχημα. Ειδικά αν μετακινήστε περισσότερο μέσα στην πόλη, ένα μικρό αυτοκίνητο θα ήταν το ιδανικό για εσάς καθώς θα σας βοηθούσε να εξοικειωθείτε με το χειρισμό του αυτοκινήτου ως νέος οδηγός και επιπλέον θα είχατε μικρότερα έξοδα όπως κατανάλωση καυσίμου, τέλη κυκλοφορίας, ασφάλεια, κ.α.

Τα μικρά αυτοκίνητα συνήθως πληρώνουν και μειωμένα ασφάλιστρα – κάτι που θα πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψιν καθώς η ασφάλεια για νέους οδηγούς περιλαμβάνει ένα επασφάλιστρο στην τιμή της κύριας ασφάλισης, που μπορεί να είναι της τάξεως του 30-80% , ανάλογα την ασφαλιστική εταιρεία!

 

Σκεφθείτε προσεκτικά από που θα αγοράσετε το αυτοκίνητό σας

Αν αγοράσετε ένα καινούργιο αυτοκίνητο, τότε η επιλογή σας είναι αποκλειστικά η αντιπροσωπεία της εκάστοτε μάρκας.

Αν όμως θέλετε να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, τότε έχετε διάφορες επιλογές όπως την αγορά από ιδιώτη ή την αγορά από έμπορο.

Η αγορά από έμπορο – αλλά και από ιδιώτη – προϋποθέτει να ελέγξετε πολύ καλά το αυτοκίνητο πριν το αγοράσετε, σε κάποιο συνεργείο της επιλογής σας. Αρκετές φορές τα αυτοκίνητα που φαίνονται ως ευκαιρία ή είναι τέλεια εξωτερικά, κρύβουν αρκετές ατέλειες στο σασί ή το εσωτερικό τους ή ακόμα και στα μηχανικά τους μέρη.

Ρωτήστε αν το αυτοκίνητο έχει ακόμα υπόλοιπο εγγύησης και αν μεταβιβάζετε η εγγύηση στο νέο αγοραστή.

Η αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήτου από αντιπροσωπεία είναι πάντα η καλύτερη επιλογή, καθώς παίρνετε ένα καθαρό αυτοκίνητο που ξέρετε από την πρώτη στιγμή το ιστορικό του.

Επιλέξτε αυτοκίνητα με αρκετά χαρακτηριστικά ασφαλείας

συστημα ασφαλειας αυτοκινητου για νεο οδηγο

Ως νέος οδηγός, είναι στατιστικά πιο πιθανό ότι θα έχετε ένα ατύχημα – είτε με δική σας υπαιτιότητα είτε όχι. Γι’αυτό το λόγο, η αγορά ενός αυτοκινήτου με υψηλά στάνταρ ασφαλείας είναι μονόδρομος.

Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το αυτοκίνητο που θα αγοράσετε, είναι:

Adaptive Cruise Control

Πρόκειται για μια «δικλίδα» ασφαλείας όταν είστε στον αυτοκινητόδρομο και οδηγείτε με το cruisecontrol, καθώς σε περίπτωση που πλησιάζεται ένα προπορευόμενο όχημα, θα μειώσει αυτόματα το δικό σας αυτοκίνητο ταχύτητα.

Σύστημα αυτόματης πέδησης

Το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος είναι εκεί για να παρέμβει σε περίπτωση που εντοπίσει κάποιο πιθανό τρακάρισμα ή κάποιον πεζό.

 

Σύστημα υποβοήθησης λωρίδας

Το σύστημα υποβοήθησης (ή διατήρησης) της λωρίδας βοηθάει το αυτοκίνητο να μένει εντός των γραμμών του δρόμου, ιδιαίτερα σε αυτοκινητόδρομος και δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.

 

Σύστημα ανίχνευσης τυφλών σημείων

Ίσως από τα βασικότερα συστήματα, ειδικά για νέους οδηγούς. Το blind spot warning σας προειδοποιεί αν έχετε σκοπό να αλλάξετε λωρίδα και υπάρχει κάποιο όχημα στη νεκρή σας γωνία.

Η νεκρή γωνία είναι ένα σημείο του δρόμου που οι καθρέπτες σας δεν δίνουν πλήρη ορατότητα και πρέπει να γυρίσετε να δείτε πάνω από τον ώμο σας.

Με αυτό το σύστημα, αν υπάρχει κάποιο αυτοκίνητο αυτόματα θα σας ενημερώσει και θα διορθώσει την πορεία σας εντός της λωρίδας.

 

Τι πρέπει να αποφύγω όταν αγοράζω αυτοκίνητο για νέο οδηγό

Είτε είστε ο γονιός που αγοράζει το αυτοκίνητο στο παιδί του, είτε το παιδί που αγοράζει μόνο του το αυτοκίνητο, θα πρέπει να αποφύγετε κάποια πράγματα όπως το να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο με πειραγμένα χαρακτηριστικά ή αρκετές αλλαγές.

Επίσης μικρά γρήγορα αυτοκίνητα, δεν είναι τα κατάλληλα για νέους οδηγούς καθώς μπορούν πολύ εύκολα να παρασυρθούν και να έχουν άσχημη κατάληξη.

 

Ποια είναι η φθηνότερη ασφάλεια αυτοκινήτου για νέους οδηγούς;

Η τιμή της ασφάλειας εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως το μοντέλο του αυτοκινήτου καθώς και τον ΤΚ της περιοχής σας – πέρα φυσικά από τα προσωπικά στοιχεία.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ως νέος οδηγός θα έχετε ένα επασφάλιστρο από 30% έως 80% , ανάλογα την εταιρεία.

Μπορείτε να δείτε τιμές και προσφορές στην Hellas Direct, στην Anytime, στην Interlife καθώς και σε άλλες 25 ασφαλιστικές εταιρείες που συνεργαζόμαστε, με 1 κλικ μέσα από την ιστοσελίδα μας!

Πως μπορώ να μειώσω την ασφάλεια ενός νέου οδηγού

Με την σύγκριση τιμών και καλύψεων μέσα από την ιστοσελίδα μας, έχετε ξεκάθαρη εικόνα της ασφαλιστικής αγοράς και βλέπετε άμεσα και γρήγορα τις τιμές για τα περισσότερα ασφαλιστικά πακέτα.

Μη ξεχάσετε να βάλετε εξ’αρχής τα στοιχεία σας ως νέος οδηγός, για να δείτε τις τιμές που θα ισχύουν με το επασφάλιστρο καθώς και ποιες εταιρείες ασφαλίζουν νέους οδηγούς, διότι υπάρχουν εταιρείες που δεν αναλαμβάνουν αυτόν τον κίνδυνο!