Έχεις ραντεβού σε 10 λεπτά και βλέπεις ότι με την κίνηση που υπάρχει δεν πρόκειται να προλάβεις να είσαι συνεπής ή συναντάς στο δρόμο σου άλλο οδηγό που οδηγεί επιθετικά και προκλητικά. Πως απαντάς;
Η οδήγηση, ειδικά μέσα στην πόλη, μπορεί να είναι αγχωτική αλλά το να νιώθεις θυμό και νεύρο όταν είσαι πίσω από το τιμόνι, μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει.
Η επιθετική οδήγηση είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγετε πάση θυσία, όσο κι αν έχετε καθυστερήσει, όσο κι αν σας προκαλούν άλλοι οδηγοί με την μη σωστή οδήγησή τους στο δρόμο.
Η επιθετική οδήγηση μπορεί να λάβει πολλές μορφές – είτε με συχνές επιταχύνσεις, είτε με «κολλήματα» στα μπροστινά οχήματα, συνεχή κορναρίσματα, κ.α.
Μια έρευνα διαπίστωσε πως σχεδόν 8 στους 10 οδηγούς εξέφρασαν ένα θυμό ή μια επιθετικότητα πίσω από το τιμόνι, τουλάχιστον 1 φορά κατά τους προηγούμενους 12 μήνες!
Οι συνέπειες της επιθετικής οδήγησης και της μη ασφαλής χρήσης του δρόμου μπορεί να είναι πολύ σοβαρές ως καταστροφικές: Η επιθετική οδήγηση επιδρά αρνητικά στο 60% των ατυχημάτων! Δηλαδή αν όλοι οδηγούσαν προσεκτικά ίσως να μπορούσαμε να μειώσουμε τα περισσότερα ατυχήματα και δη τα θανατηφόρα!
Εδώ θα αναλύσουμε το τι πρέπει να γνωρίζετε γύρω από την επιθετική οδήγηση, ποιες συνθήκες την αυξάνουν και πως να οδηγείτε αμυντικά έτσι ώστε να προλαβαίνετε τις περισσότερες καταστάσεις που πάνε να δημιουργηθούν στο δρόμο και να μπορέσετε να αποτρέψετε κάποιο ατύχημα.
Οι μεγάλες καθυστερήσεις στο δρόμο και το «σταμάτα – ξεκίνα» μπορεί να αυξήσει το επίπεδο εκνευρισμού των οδηγών με συνέπεια την αύξηση της επιθετικής οδήγησης.
Αν υπάρχει ένα προγραμματισμένο ραντεβού και έχετε αργήσει – είτε για δικούς σας λόγους είτε λόγω αυξημένης κίνησης – τότε αυτό μπορεί να δημιουργήσει έξτρα άγχος στον οδηγό με αποτέλεσμα την επιθετική οδήγηση και τον έντονο εκνευρισμό.
Η «ανωνυμία» που προσφέρει ο δρόμος – ότι δηλαδή το διπλανό αυτοκίνητο μπορεί να μην το ξανά δεις ποτέ ή να μη σε θυμάται – κάνει αρκετούς οδηγούς να μην σέβονται τα άλλα αυτοκίνητα και να επιδίδονται σε επικίνδυνες οδηγικές συμπεριφορές.
Τέτοιες συμπεριφορές είναι να μην αφήνετε απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα, το υπερβολικό κορνάρισμα, οι βρισιές με άλλους οδηγούς και άλλες απρεπείς συμπεριφορές.
Η επιθετική συμπεριφορά στο δρόμο συνήθως εκδηλώνεται με θυμό, κορνάροντας και ανταλλάσσοντας «γαλλικά» με τους άλλους οδηγούς.
Στην πιο επιθετική της μορφή, ένας εκνευρισμένος οδηγός θα βγει από το αυτοκίνητό του και θα κατευθυνθεί απειλητικά προς το άλλο όχημα ή θα του ανακόψει την πορεία.
Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ πιθανή η χρήση βίας από τον εκνευρισμένο οδηγό, οπότε θα πρέπει να ενεργείτε ψύχραιμα για να αποφύγετε οποιοδήποτε θερμό επεισόδιο.
Για αρχή, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε τη σωστή ασφάλεια αυτοκινήτου που θα σας καλύψει από πολλές αναποδιές, όπως ένα τρακάρισμα με ανασφάλιστο όχημα που θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και εκνευρισμό σε εσάς.
Έχοντας μια σωστή ασφάλεια αυτοκινήτου και με τις απαραίτητες καλύψεις – όπως τη νομική προστασία για να έχετε έναν δικηγόρο να προασπίσει τα συμφέροντά σας – είστε πιο ξέγνοιαστος πως ό,τι και να γίνει στο δρόμο, αν έχετε δίκιο θα το βρείτε και θα αποζημιωθείτε.
Από ‘κει και πέρα, το βασικότερο είναι να μην φτάσετε ως την περίπτωση του ατυχήματος και την ενεργοποίηση της ασφάλειάς σας. Γι’αυτό το λόγο, θα πρέπει να οδηγείτε αμυντικά και να καταλαβαίνετε τις συμπεριφορές των άλλων οχημάτων ώστε να τις προβλέπετε και να τις αποφεύγετε.
Ακολουθούν κάποια tips αμυντικής οδήγησης που μπορείτε να τα εφαρμόζετε σε κάθε σας διαδρομή, έτσι ώστε να φτάνετε ασφαλείς και δίχως εκνευρισμό!
Αν πηγαίνετε σε κάποιο μέρος που δε γνωρίζετε τη διαδρομή, τότε σχεδιάστε εκ των προτέρων τη διαδρομή και περάστε την στο gps – αν διαθέτει το όχημά σας – έτσι ώστε να μην αγχωθείτε αν δεν βρίσκετε τους δρόμους.
Αν παρόλο αυτά έχετε χαθεί, τότε σταματήστε σε κάποιο ασφαλές σημείο στην άκρη του δρόμου, αναζητήστε πληροφορίες στο κινητό σας ή σε κάποιον περαστικό και μόλις είστε έτοιμοι για τον προορισμό σας ξανά ξεκινήστε δίχως άγχος και θυμό.
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η πρόβλεψη της κίνησης των άλλων οχημάτων είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στην αμυντική οδήγηση. Προβλέποντας την πορεία που θα ακολουθήσουν τα άλλα αυτοκίνητα μπορείτε να προλάβετε ένα τρακάρισμα από ένα λάθος χειρισμό.
Το απότομο φρενάρισμα μπορεί να οδηγήσει σε τρακάρισμα από πίσω και στη δημιουργία καραμπόλας. Να φρενάρετε πάντα προοδευτικά και όχι απότομα, την τελευταία στιγμή. Ελέγχετε τη ροή της κίνησης και υπολογίστε το φρενάρισμά σας ώστε να είναι «γλυκό» και ήπιο και ταυτόχρονα να ειδοποιήσετε εγκαίρως και τους άλλους οδηγούς που βρίσκονται από πίσω σας.
Αυτά που αναλύσαμε πιο πάνω, θα πρέπει να τα κάνετε πράξη στο δρόμο, στις κανονικές συνθήκες! Μην αφήνετε τις επιθετικές τάσεις των άλλων οδηγών να σας διαταράξουν ή να σας δημιουργήσουν θυμό. Συχνά η επιθετική οδήγηση ξεκινάει επειδή κάποιος άλλος οδηγός μας έχει προξενήσει εκνευρισμό με τον τρόπο που οδηγεί.
Προσπαθήστε να οδηγείτε ήρεμα και να μην παρασύρεστε από τον εκνευρισμό των υπολοίπων οδηγών.
Η αμυντική οδήγηση δεν έχει να κάνει μόνο με την αντίδραση σε κάποιο συμβάν αλλά και με την προληπτικότητα στο να προλάβετε καταστάσεις, πριν αυτές δημιουργηθούν.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγετε μια σύγκρουση στο δρόμο είναι να έχετε την προσοχή σας στραμμένη στο δρόμο και μόνο και να μην αποσπάτε η προσοχή σας από άλλα πράγματα όπως το κινητό τηλέφωνο ή οι συνεπιβάτες σας.
Αμυντική οδήγηση σημαίνει να προστατεύσεις τον εαυτό σου και το όχημά σου από τους υπόλοιπους οδηγούς, κάνοντας πρόβλεψη των κινήσεών τους και έχοντας 100% την προσοχή στραμμένη στο δρόμο.
Είναι πάντα καλό να υιοθετούμε σωστές τακτικές οδήγησης και να οδηγούμε προσεκτικά ώστε να γλυτώσουμε κάποιο μελλοντικό ατύχημα.
Ο εκνευρισμός και ο θυμός δεν έχουν θέση στο δρόμο – μια λάθος κίνηση εν βρασμώ ψυχής μπορεί να κοστίσει ζωές ή – στην καλύτερη περίπτωση – να δημιουργήσει ένα ατύχημα με υλικές ζημιές.
Στο Asfaleies24.gr θα βρείτε ασφάλειες που επιβραβεύουν τους οδηγούς που οδηγάνε αμυντικά και δεν δημιουργούνε ατυχήματα. Η Hellas Direct, η Anytime, η Interlife και οι υπόλοιπες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει το σύστημα Bonus Malus όπου όσα λιγότερα ατυχήματα έχει ένας οδηγός, τόσο χαμηλότερα ασφάλιστρα πληρώνει – και το αντίθετο, όσα περισσότερα ατυχήματα, τόσο μεγαλύτερα τα ασφάλιστρα. Το Bonus Malus «ακολουθεί» τον οδηγό, ακόμα κι αν αλλάξει ασφαλιστική εταιρεία και με βάση αυτό υπολογίζονται τα ασφάλιστρά του!
Πέρα από την αποτροπή ατυχημάτων, η αμυντική και σωστή οδήγηση θα σας δώσει τη δυνατότητα και για φθηνότερη ασφάλεια αυτοκινήτου!
Αυτό το άρθρο γράφτηκε από τον Αλέξανδρο Δεδούκο, πιστοποιημένο ασφαλιστικό πράκτορα από την Τράπεζα Της Ελλάδος. Στο Asfaleies24.gr θα βρείτε ποιοτικά ενημερωτικά άρθρα γύρω από τις ασφάλειες αλλά και την αυτοκίνηση γενικότερα. Ενημερώνουμε πολύ τακτικά το blog μας, συνήθως με 2-3 καινούργια άρθρα κάθε εβδομάδα! Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο Linkedin ή να μας στείλετε ένα μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook!