σωστη οδηγηση diesel
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Σωστή οδήγηση Diesel : Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι πωλήσεις των αυτοκινήτων diesel έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια καθώς έχουν αρθεί οι περιορισμοί κίνησης των οχημάτων στα 2 μεγάλα αστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Ενώ σχεδόν όλοι μας γνωρίζουν να οδηγάμε ένα αυτοκίνητο βενζίνης, τι συμβαίνει με ένα αντίστοιχο όχημα πετρελαίου; Πως πρέπει να το οδηγούμε και τι πρέπει να προσέχουμε για τη συντήρησή του;

Αν είστε κάτοχος ενός πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου ή σκέφτεστε να γίνεται, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσετε τις βασικές αρχές λειτουργίας του πετρελαιοκινητήρα, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του καθώς και τους τρόπους που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε στο μάξιμουμ την απόδοση αυτού του κινητήρα.

Ήξερες ότι στο asfaleies24 μπορείς να αγοράσεις ασφάλεια αυτοκινήτου σε 1 λεπτό online, χωρίς δικαιολογητικά από 6,20€/μήνα; Δες τις καταπληκτικές τιμές μας ΕΔΩ!

Βασικές διαφορές μεταξύ Diesel και βενζίνης

Τα αυτοκίνητα πετρελαίου και βενζίνης αν και βασίζονται στο ίδιο σύστημα (σχεδόν) καύσης, εν τούτοις διαφέρουν μεταξύ τους στον τρόπο λειτουργίας.

Αρχικά, στους πετρελαιοκινητήρες η καύση συμβαίνει από την υψηλή πίεση στον κύλινδρο ενώ αντίθετα στους βενζινοκινητήρες η καύση επιτυγχάνεται μέσω ανάφλεξης και τη δημιουργία της αντίστοιχης σπίθας.

Σε ότι αφορά την απόδοση των κινητήρων, οι κινητήρες diesel έχουν μεγαλύτερη απόδοση και αξιοπιστία σε σχέση με τους αντίστοιχους κινητήρες βενζίνης. Γι’αυτό ειδικά στη βαριά βιομηχανία όπου τα μηχανήματα δουλεύουν 24/7, όλες οι μηχανές εφοδιάζονται με κινητήρες πετρελαίου.

Επιπλέον, τα diesel αυτοκίνητα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής καθώς η κατασκευή τους είναι πολύ πιο ανθεκτική από τα αντίστοιχα βενζίνης ενώ είναι σχεδιασμένα, στα αυτοκίνητα, για να «καταπίνουν» χιλιόμετρα!

Τέλος, στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ο κινητήρας diesel είναι νικητής καθώς εκπέμπει πολύ λιγότερο όμως εκπέμπει περισσότερα μικροσωματίδια καθώς και Nox.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από τη χρήση ενός diesel οχήματος

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της diesel οδήγησης είναι φυσικά η οικονομία που επιτυγχάνουμε για το όχημά μας. Ας δούμε όμως αναλυτικά όλα τα πλεονεκτήματα που μας χαρίζει ένα πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο.

Οικονομία καυσίμου

Η οικονομία καυσίμου είναι ίσως το μεγαλύτερο κίνητρο για να αγοράσει κάποιος πετρελαιοκίνητο όχημα, ειδικά στου μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα όπου εκεί γίνεται ακόμα περισσότερο αντιληπτό.

 

Διάρκεια ζωής κινητήρα

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, οι κινητήρες πετρελαίου διαρκούν περισσότερο και αντέχουν για περισσότερα χρόνια σε σχέση με έναν αντίστοιχο βενζινοκινητήρα.

 

Μεγαλύτερη ισχύ

Λόγω διαφορετικής κατασκευής και υποδομής, οι diesel κινητήρες έχουν μεγαλύτερη ισχύ και προσφέρουν περισσότερη δύναμη στους ιδιοκτήτες τους.

 

Πιο αραιά διάρκεια συντήρησης

Ένας diesel κινητήρας αυτοκινήτου απαιτεί πιο αραιή συντήρηση από τον αντίστοιχο βενζινοκινητήρα.

Συνήθως τα αυτοκίνητα με πετρέλαιο απαιτούν service κάθε 2 χρόνια ή 30.000 χιλιόμετρα ενώ αντίστοιχα τα βενζινοκίνητα κάθε χρόνο ή κάθε 15.000 χιλιόμετρα.

 

Ποια είναι όμως η σωστή και ενδεδειγμένη οδήγηση ενός diesel;

Τα diesel αυτοκίνητα έχουν μια σειρά από χαρακτηριστικά που διαφοροποιούνται σε σχέση με τα βενζινοκίνητα(αυτά που αναλύσαμε παραπάνω) και αυτά τα χαρακτηριστικά επιφέρουν διαφορές στον τρόπο οδήγησής τους.

Ας δούμε όμως τώρα ποια είναι η σωστή οδήγηση diesel!

# Ζέσταμα κινητήρα

Πολύ σημαντικό σε ένα πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο είναι η προθέρμανση του κινητήρα με το ανάλογα ζέσταμα. Μόλις βάλετε μπρος το αυτοκίνητο, ειδικά αν είναι χειμώνας, αφήστε 1-2’ να λειτουργήσει στο ρελαντί και μετά ξεκινήστε την πορεία σας.

Η πορεία σας πρέπει στην αρχή να είναι ήρεμη και όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία του νερού, τόσο να αυξάνεται αντίστοιχα τις στροφές του κινητήρα σας.

# Όχι απότομες αλλαγές ταχυτήτων

Τα diesel αυτοκίνητα «αγαπάνε» τη σταθερή ταχύτητα και τις -αντίστοιχα- σταθερές στροφές στον κινητήρα τους. Μην κάνετε απότομες αλλαγές ταχυτήτων σαν να είστε σε αγώνα ράλι!

# Εκμεταλλευτείτε το turbo

Όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα πετρελαίου είναι εξοπλισμένα με turbo κι αυτός είναι ο λόγος που έχουν πολύ καλές αποδόσεις – σε διαφορετική περίπτωση ένας κινητήρας πετρελαίου χωρίς turbo, θα είχε υποδεέστερες αποδόσεις από έναν βενζινοκινητήρα.

 Γι’αυτό το λόγο πρέπει να εκμεταλλευτείτε το μέγιστο εύρος απόδοσης του turbo και να διατηρείτε τις στροφές του κινητήρα εντός αυτού του ορίου.

# Αλλαγή ταχυτήτων πιο νωρίς

Σε ένα diesel αυτοκίνητο θα πρέπει να αλλάζεις πιο συχνά τις ταχύτητες σε σχέση με ό,τι είχες συνηθίσει στο βενζινοκίνητο όχημά σου.

Να διατηρείς τις στροφές εντός των ορίων που αναγράφονται στο καντράν (συνήθως μεταξύ 1500 – 2500 είναι αρκετά καλά για ένα diesel αυτοκίνητο) και φυσικά να εκμεταλλεύεσαι τη δύναμη του turboόπως αναφέραμε και παραπάνω.

# Χρήση ποιοτικού καυσίμου

Ένα από τα μειονεκτήματα της κατοχής diesel οχήματος είναι η εύρεση ποιοτικών καυσίμων. Οι κινητήρες πετρελαίου είναι αρκετά ευαίσθητοι σε νοθευμένα καύσιμα ή καύσιμα που έχουν αναμειχθεί με νερό ή άλλες ουσίες.

Γι’αυτό το λόγο θα πρέπει να βρείτε ένα πρατήριο καυσίμων της εμπιστοσύνης σας και να μην το αλλάξετε!

Και προσοχή να μη βάλεις λανθασμένο καύσιμο, καθώς έτσι μπορεί να προκαλέσεις μεγάλη ζημιά στα μέρη του κινητήρα!

# Συντήρηση όταν πρέπει!

Μην ξεχνάτε τη συντήρηση του κινητήρα σας όταν αυτό είναι απαραίτητο, σύμφωνα με το πρόγραμμα συντήρησης του κατασκευαστή σας. Μπορεί ένα diesel αυτοκίνητο να χρειάζεται πιο αραιή συντήρηση, όμως αυτή είναι απαραίτητη.

Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να βρεθείτε με ζημιά αρκετών χιλιάδων ευρώ στον κινητήρα σας!

 

# Μην αφήνεις το ρεζερβουάρ σου άδειο!

Το ίδιο ισχύει και για τα βενζινοκίνητα οχήματα, όμως σε αυτοκίνητα πετρελαίου ακόμα παραπάνω καθώς οι τυχόν ζημιές θα είναι μεγαλύτερες και θα σου κοστίσουν αρκετά!

Μην αφήνεις λοιπόν σε καμία περίπτωση το πετρέλαιο να φτάσει μέχρι το τέλος της δεξαμενής σου καθώς κινδυνεύεις να χαλάσεις την τρόμπα καυσίμου και φυσικά να προκαλέσεις μια ζημιά αρκετών χιλιάδων ευρώ!

# Προσοχή στο φίλτρο dpf

Το φίλτρο dpf είναι μια προστασία του συστήματος εξάτμισης για να συγκρατεί τα μικροσωματίδια που εκπέμπει ο κινητήρας diesel. Όμως, μετά από κάποια χιλιόμετρα πρέπει να κάνει μια διαδικασία που ονομάζεται «αναγέννηση» για να αυτοκαθαριστεί.

Αυτή συμβαίνει όταν πηγαίνετε με σταθερή ταχύτητα άνω των 90 χιλιομέτρων για περίπου 20-30’. Σε αυτήν την περίπτωση το αυτοκίνητο αυτοκαθαρίζεται καίγοντας στην ουσία όλα τα μικροσωματίδια που έχει κατακρατήσει.

 

Μύθοι γύρω από την κατοχή και χρήση ενός diesel αυτοκινήτου

Τώρα που έμαθες τα πάντα γύρω από την σωστή οδήγησης ενός diesel οχήματος, ας δούμε και τους πιο διαδεδομένους μύθους που υπάρχουν για τα πετρελαιοκίνητα οχήματα!

«Τα Diesel αυτοκίνητα είναι πιο επιβαρυντικά για το περιβάλλον»

Τα καινούργια οχήματα τεχνολογίας Euro 6 εκπέμπουν αισθητά λιγότερα μικροσωματίδια καθώς και διοξείδιο του άνθρακα από ένα αντίστοιχο όχημα με κινητήρα βενζίνης! Επιπλέον, με το φίλτρο dpfσυγκρατεί τα περισσότερα από αυτά!

«Τα Diesel είναι ακριβά στη συντήρησή τους»

Καμία σχέση! Αρχικά τα diesel έχουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συντήρησης και αφετέρου το κόστος είναι σχεδόν ίδιο με ένα εφάμιλλο αυτοκίνητο βενζίνης.

«Τα οχήματα πετρελαίου είναι μόνο για μεγάλες αποστάσεις»

Σαφώς και στις μεγάλες αποστάσεις και τα ταξίδια θα έχεις τη μεγίστη εξοικονόμηση καυσίμου λόγω πετρελαιοκινητήρα, όμως το όφελος θα είναι μεγάλο και μέσα στην πόλη!

«Τα οχήματα diesel είναι βαρετά και αργά!»

Αυτό ίσως ίσχυε παλιά – πολύ παλιά! Πλέον όλα τα οχήματα diesel είναι εφοδιασμένα με turbo που τα χαρίζει τρομερές επιδόσεις και προσφέρει αρκετές συγκινήσεις στον ιδιοκτήτη του!

Τώρα είσαι έτοιμος/η να αποκτήσεις το επόμενο σου αυτοκίνητο με καύσιμο πετρελαίου, αφού έμαθες τα πάντα για την σωστή οδήγηση diesel καθώς και πληροφορίες για την πετρελαιοκίνηση γενικότερα!