οδηγηση μηχανης κατω απο τον ηλιο
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

5 + 1 tips για ασφαλή οδήγηση μηχανής κάτω από τον ήλιο!

Αν είστε ένας παθιασμένος αναβάτης, τότε σίγουρα θα γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο σε μια ηλιόλουστη ημέρα, από το να καβαλήσετε τη μηχανή σας και να πάτε μια μακρινή βόλτα!

Ωστόσο, η υψηλή θερμοκρασία επηρεάζει τόσο την οδηγική σας συμπεριφορά όσο φυσικά και εσάς ως αναβάτη.

Ο συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και υψηλών αντανακλαστικών που απαιτεί η οδήγηση της μηχανής, μπορεί να καταλήξουν σε ένα ψυχικό στρες κατά την ώρα της οδήγησης.

Κλειδί για την αποφυγή αυτού του στρες είναι η κατάλληλη και ενδεδειγμένη ενδυμασία καθώς και τα 5 χρήσιμα tips που σας παραθέτουμε σε αυτό το άρθρο του asfaleies24.gr!

Τις συμβουλές που θα σας μοιράσουμε, μας τις έχουν υποδείξει επαγγελματίες οδηγοί μηχανών, με πολλές ώρες οδήγησης και αρκετά δύσκολα ταξίδια!

Πάμε να τα δούμε λοιπόν!

 

Αποφύγετε αν μπορείτε την οδήγηση το μεσημέρι

Η οδήγηση την πιο ζεστή περίοδο της ημέρας, δεν είναι καλή ούτε για εσάς ούτε για την μοτοσυκλέτα σας.

Από τη μια η μοτοσυκλέτα σας ζορίζεται σε τόσο δύσκολες συνθήκες – ειδικά αν είναι αερόψυκτη και όχι υδρόψυκτη – και από την άλλη εσείς θα κουραστείτε πολύ πιο γρήγορα οδηγώντας κάτω από τον καυτό ήλιο.

Αν είναι απαραίτητο να κάνετε ταξίδι κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου – δηλαδή 12 με 3 το μεσημέρι, τότε ο προστατευτικός εξοπλισμός είναι απαραίτητος για να γλυτώσετε την αφυδάτωση και την θερμοπληξία.

 

Κάντε σωστή προετοιμασία πριν ξεκινήσετε!

προετοιμασια για το ταξιδι με τη μηχανη

Ο κ.Κώστας, αναβάτης για δεκαετίες με εκατοντάδες χιλιόμετρα στην πλάτη του, μας συμβουλεύει να προετοιμάζουμε ένα ταξίδι πριν αυτό ξεκινήσει!

«Όταν οδηγούμε σε δύσκολες συνθήκες – είτε αυτό είναι κρύο είτε ακραία ζέστη – αρκετές συνθήκες μέσα μας μεταβάλλονται και χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία για να ανταπεξέλθουμε. Η οδήγηση της μηχανής δεν έχει καμία σχέση με την οδήγηση του αυτοκινήτου – στο αυτοκίνητο μπαίνεις, ανοίγεις τον κλιματισμό και δεν σε πιάνει καμία ακραία συνθήκη!»

Να έχετε τον σωστό εξοπλισμό, ο οποίος θα σας προστατεύσει τόσο από την ακραία υψηλή θερμοκρασία όσο και από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

Μην κάνετε το λάθος να αφαιρέσετε τα προστατευτικά ρούχα αν νιώθετε ότι ζεσταίνεστε – η άμεση επαφή του δέρματος με τον ήλιο θα κάνει την κατάσταση χειρότερη και θα προκαλέσει άμεση αφίδρωση.

 

Προσοχή στο κράνος σας!

Το κράνος πέρα από το να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση, θα πρέπει να είναι και άνετο στον αναβάτη – δηλαδή να προσφέρει τον κατάλληλο αερισμό και την μέγιστη ορατότητα.

Όλα τα κράνη διαθέτουν εξαερισμό με σκοπό να μπαίνει ο αέρας μέσα και να προσφέρει μια ένεση δροσιάς στους αναβάτες και παράλληλα να διαχέετε η θερμότητα προς τα έξω.

Κάντε σωστή επιλογή κράνους επιλέγοντας με βάση τα κριτήρια ασφαλείας αλλά και άνεσης.

 

Συχνή ενυδάτωση

συχνη ενυδατωση σε ταξιδι με μηχανη

Οι συχνές στάσεις όταν ταξιδεύετε κάτω από δύσκολες συνθήκες είναι απαραίτητες. Φροντίστε κάθε 1κ30 ώρα περίπου να σταματάτε ώστε να ξεκουράζεστε και να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας.

Καθώς το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία σταθερή, μέσω της διαδικασίας της εφίδρωσης, χάνετε αρκετά υγρά που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε θερμοπληξία.

Φροντίστε λοιπόν να έχετε πάντα μας νερό και να πίνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα!

 

Προστατέψτε το δέρμα και τα μάτια σας

Ο ζεστός καιρός επηρεάζεται περισσότερο το δέρμα και τα μάτια σας, ανεβάζοντας παράλληλα το επίπεδο της κόπωσης.

Χρησιμοποιήστε αντηλιακό για να προστατεύσετε τα εκτεθειμένα μέρη του σώματός σας και φυσικά να φοράτε πάντα γυαλιά ηλίου για μέγιστη προστασία.

Αρκετά κράνη ενσωματώνουν προστατευτικά γυαλιά τα οποία όχι μόνο φιλτράρουν τις ακτίνες UVαλλά επίσης παρέχουν προστασία και από σκόνες, μικροσωματίδια, κ.α.

 

Να έχετε πάντα ενεργοποιημένες τις κατάλληλες καλύψεις στο συμβόλαιό σας!

Τα απρόοπτα πάντα συμβαίνουν στη ζωή και -δυστυχώς – τις περισσότερες φορές όταν δεν πρέπει! Έτσι, για να μη χαλάσει η βόλτα σας ή οι διακοπές σας, μπορείτε να έχετε μια ασφάλεια μηχανής προσαρμοσμένη πάνω στις ανάγκες σας, με εξτρά καλύψεις όπως είναι η οδική βοήθεια που άμεσα θα έρθει στο μέρος σας, αν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα με το όχημά σας.

Η οδική βοήθεια είναι μια απαραίτητη κάλυψη που πρέπει να έχετε στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο έτσι ώστε να νιώθετε σιγουριά, ακόμα κι αν πάει κάτι στραβά!

Μην ξεχνάτε την τακτική και προγραμματισμένη συντήρηση της μηχανής σας έτσι ώστε να διατηρείτε πάντα σε υψηλό επίπεδο και ειδικά πριν από ένα μεγάλο ταξίδι.

Ένα ταξίδι με μηχανή είναι μια τρομερή εμπειρία και απόλαυση! Ακολουθήστε τις χρήσιμες συμβουλές μας έτσι ώστε να το απολαύσετε, περιορίζοντας όσο γίνεται τα πιθανά απρόοπτα!