Απόσυρση αυτοκινήτου: Δικαιολογητικά

aposirsi-autokinitou

Απόσυρση αυτοκινήτου: Δικαιολογητικά & διαδικασία

Η απόσυρση αυτοκινήτου ή αλλιώς οριστική διαγραφή, είναι η διαδικασία εκείνη κατά την οποία παραδίδεται το όχημά σας στις κατά τόπους υπηρεσίες (εταιρείες ανακύκλωσης) και λαμβάνεται κάποια χρήματα ως αντάλλαγμα για την απόσυρση του.

Η απόσυρση αυτοκινήτου έχει κάποια διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ενώ υπάρχουν διάφορες επιλογές που μπορείτε να επιλέξετε, όπως αγορά καινούργιου αυτοκινήτου με ταυτόχρονη απόσυρση και όφελος, απόσυρση με μετρητά, κ.α.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τις διαδικασίες που χρειάζονται για να προβείτε στην οριστική διαγραφή του οχήματός σας.

Δικαιολογητικά για απόσυρση

Τα επιβατικά οχήματα παραδίδονται στις κατά τόπους εταιρείες ΕΔΟΕ (εναλλακτική διαχείριση οχημάτων Ελλάδος) με σκοπό την πλήρη απόσυρσή τους.

Μπορείτε να μεταφέρετε είτε εσείς ο ίδιος το όχημά σας με γερανό είτε να απευθυνθείτε στην εταιρεία για να μεριμνήσει αυτή την μεταφορά.

 

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  • Άδεια οχήματος
  • Πινακίδες κυκλοφορίας
  • Σε περίπτωση παρακράτησης, την άρση της από την τράπεζα

 

Παραδίδεται το όχημα μαζί με τα απαραίτητα έγγραφα και λαμβάνεται μια βεβαίωση κατάθεσης. Εντός μερικών ημερών θα λάβετε μέσω ταχυδρομείου την οριστική διαγραφή του οχήματός σας.

Σας προτείνουμε να ολοκληρώσετε τη διαδικασία το αργότερο μέχρι τις 15-20 Δεκεμβρίου κάθε έτους, έτσι ώστε να μη χρεωθείτε τα τέλη κυκλοφορίας της επόμενης χρονιάς.

 

Χρήματα από απόσυρση αυτοκινήτου

Τα χρήματα ποικίλλουν ανάλογα σε τι κατάσταση είναι το αυτοκίνητο (αν λείπουν μέρη του, τότε το ποσό προς πληρωμή μειώνεται) καθώς και ποια διαδικασία θα ακολουθήσετε.

Αν το ανταλλάξετε για να αγοράσετε ένα καινούργιο αυτοκίνητο, τότε ίσως το όφελος να είναι αρκετά μεγαλύτερο από το να το αποσύρεται μόνοι σας.

Τα χρήματα σε γενικές γραμμές από την απόσυρση αυτοκινήτου κυμαίνονται ανάμεσα στα 500 – 1500€, ανάλογα τη χρονολογία και την κατάσταση του οχήματος.

 

Απόσυρση τρακαρισμένου οχήματος

Αν το όχημά σας είναι τρακαρισμένο, τότε μπορείτε και πάλι να το αποσύρετε, όμως θα υπολογίζεται λιγότερα ή και καθόλου χρήματα.

Λάβετε υπόψιν ότι η απόσυρση είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη, όταν το αυτοκίνητο συμπληρώσει τον κύκλο ζωής του.

Απόσυρση αυτοκινήτου χωρίς πινακίδες

Αν έχετε καταθέσει τις πινακίδες και το αυτοκίνητο βρίσκεται σε πλήρη ακινησία, τότε μπορείτε και πάλι να το παραδώσετε προς ολική καταστροφή και απόσυρση.

Θα πρέπει να απευθυνθείτε στην εφορία που ανήκετε και να αλλάξετε την προσωρινή ακινησία σε οριστική διαγραφή. Η ΔΟΥ θα στείλει υπηρεσιακά τις πινακίδες και την άδεια στην εταιρεία που θα γίνει η απόσυρση και εσείς θα πρέπει να μεριμνήσετε τη μεταφορά του οχήματος με γερανό στο χώρο της εταιρείας.

Σε περίπτωση που έχουν κλαπεί οι πινακίδες, τότε θα πρέπει να προσκομίσετε την αντίστοιχη δήλωση απώλειας που κάνατε στο αστυνομικό τμήμα.

 

Απόσυρση με αγορά ή όχι καινούργιου αυτοκινήτου

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, μπορείτε είτε να αγοράσετε καινούργιο όχημα και να προβείτε ταυτόχρονα σε απόσυρση αυτοκινήτου για μέγιστο όφελος είτε απλά να αποσύρετε το όχημά σας με αντάλλαγμα μετρητά, τα οποία εξαρτώνται από την κατάσταση του οχήματός σας.

 

Τι γίνεται με την ασφάλεια αυτοκινήτου

Αν το αυτοκίνητο δεν είναι ακινητοποιημένο (δεν έχετε δηλαδή παραδώσει τις πινακίδες του), τότε θα πρέπει να έχετε ασφάλεια αυτοκινήτου σε ισχύ, μέχρι και την τελευταία ημέρα που θα το παραδώσετε προς απόσυρση.

Αν το αυτοκίνητο είναι σε πλήρη ακινησία, σε ιδιόκτητο χώρο, τότε λογικά εδώ και καιρό δε θα πληρώνετε για ασφάλιση του οχήματός σας.

Μόλις το παραδώσετε προς απόσυρση, παύει και η υποχρεωτικότητα της ασφάλισής του.

Στο Asfaleies24 μπορείτε να βρείτε εύκολα και γρήγορα την επόμενη ασφάλεια αυτοκινήτου για το καινούργιο σας όχημα!