Αλλάζοντας ελαστικά: 4 συμβουλές για εξοικονόμηση χρημάτων

Αλλάζοντας ελαστικά: 4 συμβουλές για εξοικονόμηση χρημάτων

Η συντήρηση και η αντικατάσταση των ελαστικών είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά σας στο δρόμο. Χωρίς ελαστικά καλής ποιότητας και με αρκετό διαθέσιμο πέλμα, κινδυνεύετε να χάσετε πρόσφυση, να μην έχετε καλά φρεναρίσματα και να έχετε ελλιπές κράτημα στις στροφές και στην επιτάχυνση του αυτοκινήτου.

Όπως είναι λογικό, τα ελαστικά είναι ένα αναλώσιμο μέρος του αυτοκινήτου που θα πρέπει να δίνετε τη δέουσα σημασία έτσι ώστε πάντα να τα έχετε σε καλή κατάσταση καθώς αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο στην ασφάλεια του αυτοκινήτου σας.

Δυστυχώς, το κόστος αντικατάστασης είναι συνήθως αρκετά μεγάλο ενώ, με οδήγηση περίπου 15.000 χιλιόμετρα το χρόνο, θα πρέπει να αλλάζετε ελαστικά κάθε 4 χρόνια.

Πάμε να δούμε όμως πως μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα στην αλλαγή ελαστικών και πως μπορείτε να επιμηκύνετε το χρόνο χρήσης τους.

 

Προσδιορίστε αν είναι όντως ώρα για αλλαγή

Για να προσδιορίσετε με ακρίβεια αν όντως ήρθε η ώρα για αλλαγή των ελαστικών σας, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν όχι μόνο τα χιλιόμετρα που έχετε διανύσει με αυτό το σετ ελαστικών αλλά και το χρόνο που πέρασε από την τοποθέτηση που κάνατε.

Δείτε τις αυλακώσεις των ελαστικών – τόσο στο εσωτερικό πέλμα όσο και στο εξωτερικό προφίλ του ελαστικού σας.

Μην αλλάζετε ελαστικά αν δεν υπάρχει προφανής λόγος – όπως η φθορά τους ή το πέρασμα του χρόνου. Τα ελαστικά κατασκευάζονται με κάποιες προδιαγραφές από τα εργοστάσια και δίνουν αντίστοιχα το χρόνο ζωής τους, είτε σε χιλιόμετρα είτε σε έτη.

Πάντα να έχετε τις σωστές πιέσεις καθώς οποιαδήποτε λανθασμένη πίεση επηρεάζει αρνητικά τόσο την κατανάλωση του αυτοκινήτου όσο φυσικά και τη φθορά των ελαστικών. Στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σας αλλά και στο εσωτερικό της πόρτας του οδηγού – συνήθως – υπάρχουν οι πιέσεις που πρέπει να έχετε σε κάθε ελαστικό.

 

Κάντε ένα «μπρος πίσω» στα μισά της ζωής τους

Το γνωστό «μπρος – πίσω» είναι όταν αλλάζουμε τα μπροστινά ελαστικά με τα πίσω, για να κερδίσουμε στο χρόνο ζωής τους. Σε ένα προσθοκίνητο αυτοκίνητο, η μεγαλύτερη φθορά έρχεται στα μπροστινά ελαστικά ενώ αντίστοιχα σε ένα πισωκίνητο στα πίσω. Αλλάζοντας τα ελαστικά μπρος πίσω, κερδίζουμε σε χρόνο ζωής καθώς τα λίγο πιο φθαρμένα ελαστικά θα αλλάξουν θέση και θα μπουν τα πιο φρέσκα.

Αυτό θα πρέπει να γίνει περίπου στη μέση της ζωής των ελαστικών – για παράδειγμα αν υπολογίζετε να σας βγάλουν 30.000 χιλιόμετρα, τότε γύρω στα 15.000 χιλιόμετρα θα πρέπει να προχωρήσετε με την αλλαγή μπροστά-πίσω.

Αν τα ελαστικά σας έχουν φθαρεί αρκετά, μην προχωρήσετε σε αυτήν την αλλαγή – αντιθέτως προχωρήστε σε ολική αντικατάσταση και των 4 ελαστικών.

 

Ακριβές μάρκες, δε σημαίνει πάντα καλό ελαστικό!

Η αγορά μιας γνωστής και ακριβής μάρκας ελαστικών, δε σημαίνει πάντα ότι θα έχετε και το καλύτερο λάστιχο για το αυτοκίνητό σας. Οι περισσότεροι ίσως γνωρίζουμε δυο ή τρεις μόνο μάρκες ελαστικών, όμως υπάρχουν αρκετές περισσότερες που παράγουν πολύ ποιοτικά ελαστικά σε ελκυστικές τιμές.

Οι λιγότερο γνωστές μάρκες μπορούν να σας εξοικονομήσουν αρκετά χρήματα, προσφέροντας επίσης πολύ ποιοτικά ελαστικά!

Τέλος, μην ξεχνάτε πως αρκετές μεγάλες και γνωστές εταιρείες, έχουν δυο και τρεις θυγατρικές εταιρείες με άλλο όνομα, όπου πωλούν στην ουσία τα ίδια ελαστικά, σε χαμηλότερη τιμή και με άλλο brand!

 

Να κάνετε πάντα ευθυγράμμιση μετά από αλλαγή ελαστικών

Μια ευθυγράμμιση του οχήματός σας θα σας σώσει αρκετά χρήματα από πιθανή μεγάλη φθορά των ελαστικών σας. Κάθε φορά που τοποθετείτε καινούργια ελαστικά ή κάνετε ένα μπρος-πίσω, θα πρέπει να προχωράτε και σε ευθυγράμμιση έτσι ώστε τα ελαστικά να είναι τέλεια τοποθετημένα και να υπάρχει όμοια κατανομή της φθοράς.

 

Αν δεν πραγματοποιήσετε ευθυγράμμιση, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να έχετε ανομοιόμορφη φθορά και να χρειαστεί να αλλάξετε πολύ πιο γρήγορα σετ ελαστικών.

 

Πως θα γνωρίζω τι ελαστικά φοράει το αυτοκίνητό μου

Όταν έρθει η ώρα της αλλαγής και θα προχωρήσετε σε αναζήτηση ελαστικών, στο πλαϊνό του κάθε ελαστικού θα βρείτε κάποια νούμερα που συμβολίζουν αντίστοιχα τον τύπο και το μέγεθος του ελαστικού σας.

Τα νούμερα και τα γράμματα αυτά στα ελαστικά, συμβολίζουν το μέγεθος του ελαστικού, το προφίλ, τη διάσταση της ζάντας, το μέγιστο φορτίο καθώς και τη μέγιστη ταχύτητα που έχουν κατασκευαστεί να αντέχουν.

Τα ελαστικά αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του οχήματός σας που παίζουν μεγάλο ρόλο στην ασφάλεια του αυτοκινήτου και θα πρέπει να τα διατηρείτε σε πολύ καλή κατάσταση, ελέγχοντας τη φθορά τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα και προβαίνοντας σε αντικατάσταση, όταν αυτό απαιτηθεί!

Διαβάστε στο blog του asfaleies24 κι άλλα ενδιαφέροντα άρθρα γύρω από την αυτοκίνηση και αναζητήστε φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου σε 27 και πλέον ασφαλιστικές εταιρείες, μέσα από σύγκριση τιμών και καλύψεων σε 1 μόλις λεπτό online!