κλοπη αυτοκινητου
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

5 τρόποι για να αποτρέψετε μια κλοπή αυτοκινήτου

Η ασφάλεια του αυτοκινήτου, ανάλογα το συμβόλαιο που έχετε, μπορεί να καλύψει μια ενδεχόμενη κλοπή του οχήματός σας – γιατί όμως να φτάσετε σε αυτό το σημείο και να μην προστατεύσετε το όχημά σας, από το να γίνει στόχος ληστείας;

Ευτυχώς σας έχουμε 5 κορυφαίες συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να προστατεύσετε το αυτοκίνητό σας και να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο από το να βρεθεί στο επίκεντρο μιας διάρρηξης.

Μαζί με μια ασφάλεια κλοπής αυτοκινήτου, τα αποτρεπτικά μέτρα θα πραστατεύσουν την περιουσία σας και θα σας κάνουν να κοιμάστε πιο ήσυχοι!

Πάμε να δούμε τις κορυφαίες συμβουλές για αποτροπή μιας ληστείας του οχήματός σας.

Κλειδώστε τις πόρτες

Όσο περίεργο και προφανές να ακούγεται, οι περισσότερες ληστείες αυτοκινήτων γίνονται όταν οι διαρρήκτες βρίσκουν ξεκλείδωτα οχήματα! Αρκετοί ιδιοκτήτες, αφηρημένοι, μπορεί να αφήσουν το όχημά τους ανοικτό δίχως να το κλειδώσουν.

Αυτό μπορεί να συμβεί είτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, είτε – πιο συχνά – όταν αφήνετε το αυτοκίνητο για λίγη ώρα για να πάρετε έναν καφέ για παράδειγμα. Σύμφωνα με μια έρευνα, αρκετοί οδηγοί αφήνουν τα κλειδιά πάνω στη μηχανή και απομακρύνονται για μερικά λεπτά από αυτό.

Αυτό είναι κάτι τελείως παράλογο και θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε πως αν γίνει μια τέτοια κλοπή του αυτοκινήτου σας, αυτό δεν καλύπτεται από την ασφάλεια αυτοκινήτου, ανεξαρτήτως εταιρείας, καθώς προκύπτει υπαιτιότητα δική σας!

Γι’αυτό πάντα να κλειδώνετε τις πόρτες του αυτοκινήτου σας και να βεβαιώνεστε γι’αυτό με διπλό έλεγχο!

 

Παρκάρετε έξυπνα και σε φωτισμένα σημεία

Μην αφήνετε το αυτοκίνητό σας σε μέρη χωρίς φωτισμό ή απόμερα. Οι ληστές προτιμάνε τα μέρη αυτά καθώς δεν γίνονται εύκολα αντιληπτοί και έχουν αρκετό χρόνο για να κάνουν τη διάρρηξη.

Επιλέξτε χώρους με αρκετό φωτισμό και όσο πιο κεντρικά σημεία γίνεται – να υπάρχει δηλαδή ροή αυτοκινήτων και κόσμου εκεί που έχετε παρκάρει.

Αν πρόκειται να παρκάρετε κατά τη διάρκεια της νύχτας, προτιμήστε κλειστά φυλασσόμενα πάρκινγκ.

 

Κρύψτε τα πράγματά σας εντός του αυτοκινήτου

κλοπη αντικειμενων απο αυτοκινητο

Οι περισσότερες ληστείες αυτοκινήτων γίνονται για το περιεχόμενο που υπάρχει μέσα σε αυτά. Αρκετοί ιδιοκτήτες αφήνουν τα πράγματα αξίας τους, όπως τσάντες, εξοπλισμός φωτογραφικού υλικού, υπολογιστές, κ.α. σε φανερή θέση πάνω στο αμάξι όπως στα πίσω καθίσματα ή στη θέση του συνοδηγού.

Αυτό είναι τελείως λάθος καθώς αρκούν μερικά δευτερόλεπτα ώστε οι ληστές να σπάσουν το τζάμι και να αρπάξουν τις τσάντες σας.

Οποιοδήποτε αντικείμενο είναι φανερό και υποδηλώνει κάποια αξία, θα πρέπει να το έχετε πάντα μαζί σας και ποτέ σε φανερό σημείο του αυτοκινήτου.

Σχεδόν καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με ληστείες εξοπλισμού μέσα από το αυτοκίνητο, όπου ο ιδιοκτήτης άφησε τα προσωπικά του αντικείμενα για λίγη ώρα μόνα τους.

 

Μην αφήνετε ποτέ το αυτοκίνητο σε λειτουργία μόνο του

Αρκετοί οδηγοί μπαίνουν στον πειρασμό να αφήσουν το αυτοκίνητο σε λειτουργία, με τον κλιματισμό ανοιχτό, τόσο κατά τη διάρκεια του χειμώνα όσο και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ αυτοί μπορεί να έχουν πεταχτεί για 2 λεπτά να πάρουν έναν καφέ για παράδειγμα.

Το να αφήσετε το αυτοκίνητο σε λειτουργία με τα κλειδιά επάνω, είναι από τα πλέον καταστροφικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε! Είναι σαν να λέτε στους ληστές: «Εδώ είναι το αυτοκίνητο, ελάτε πάρτε το!»

Και φυσικά θα πρέπει να γνωρίζετε πως σε αυτήν την περίπτωση καμία αποζημίωση δεν θα λάβετε από την ασφαλιστική εταιρεία, ακόμα κι αν έχετε μικτή ασφάλεια ή ασφάλεια κλοπής.

Πάντα να σβήνετε το αυτοκίνητό σας, να κλειδώνετε και να έχετε μαζί σας τα κλειδιά – ακόμα κι αν λείψετε για λίγα μόλις λεπτά!

 

Να έχετε πάντα το νου σας

Να δίνετε πάντα προσοχή όταν βγαίνετε από το όχημά σας και να μην ξεχνάτε τα κλειδιά ή άλλα σημαντικά πράγματα εντός αυτού.

Στα σύγχρονα αυτοκίνητα, που η εκκίνηση του κινητήρα γίνεται χωρίς να απαιτείται το κλειδί στη μίζα, θα πρέπει να έχετε πάντα στην τσέπη σας τα κλειδιά ώστε να αποφύγετε να τα ξεχάσετε σε κάποιο μέρος του αυτοκινήτου.

Οι ληστές αναζητούν πάντα την εύκολη ληστεία – το όχημα δηλαδή που θα έχει ένα μικρό ελάττωμα, όπως ξεκλείδωτες πόρτες.

Να προσέχετε πάντα όταν φεύγετε από το αυτοκίνητό σας και ακολουθώντας τους παραπάνω κανόνες, θα εκμηδενίσετε τις πιθανότητες να βρεθείτε προ δυσάρεστης έκπληξης!