κλαπηκε το αυτοκινητο του και η ασφαλιστικη δεν αποζημιωνει
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

 

Κλάπηκε το αυτοκίνητό του και η ασφαλιστική δεν αποζημίωσε! Είχε δίκιο;

Αν ο τίτλος του άρθρου σας φαίνεται λίγο τραβηγμένος και ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί, τότε ίσως δεν διαβάσατε το viral θέμα που έπαιξε σε όλα τα μέσα σχετικά με την ασφαλιστική εταιρεία που δεν αποζημίωση κλοπή οχήματος, παρόλο που υπήρχε η σχετική ασφαλιστική κάλυψη.

Γιατί όμως δεν αποζημίωση η ασφαλιστική εταιρεία; Δικαιώθηκε ορθώς στον Άρειο Πάγο που έφτασε η υπόθεση ή όχι; Είχε υπαιτιότητα ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου;

Σε αυτόν τον οδηγό θα αναλύσουμε τι συνέβη με την κλοπή του αυτοκινήτου, ποιες οι υποχρεώσεις του ασφαλισμένου και τι καλύπτει και τι όχι ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

prosfora asfaleia

Τι συνέβη με την περίπτωση κλοπής του αυτοκινήτου στο Φανάρι Κομοτηνής

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Άρειο Πάγο όπου τελεσιδίκησε η απόφαση, ένας ασφαλισμένος είχε στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο πολυτελείας, ασφαλισμένο για 90.000€, συμπεριλαμβανομένου της κάλυψης μερικής/ολικής κλοπής.

Ο εν λόγω οδηγός είναι και ιδιοκτήτης ενός καταστήματος εστίασης με χώρο πάρκινγκ.

Ένα βράδυ άφησε το αυτοκίνητό του στο χώρο πάρκινγκ (που δεν καλύπτεται, δεν φυλάσσεται και δεν υπάρχουν άλλα μέτρα προστασίας) και πήρε ένα εταιρικό όχημα για να επιστρέψει στην οικία του.

Όμως, το κατάστημα εστίασης βρίσκεται μακριά από άλλα σπίτια ή χώρους όπου υπάρχουν άνθρωποι ενώ και ο χώρος πάρκινγκ ήταν χωρίς φώτα ή άλλα μέσα ασφαλείας.

Με λίγα λόγια το αυτοκίνητο πολυτελείας παρατήθηκε στην ερημιά καθώς δεν υπήρχαν ούτε εργαζόμενοι της επιχείρησης, ούτε κάποιος φύλακας.

Το βράδυ σημειώθηκε κλοπή του οχήματος και ο ιδιοκτήτης ακολούθησε τις διαδικασίες για την αποζημίωσή του λόγω της κάλυψης κλοπής που είχε στο ασφαλιστήριό του.

Έτσι, μετέβη στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα μόλις αντιλήφθηκε την απώλεια και έκανε μήνυση κατ’αγνώστων όπως απαιτούν οι ασφαλιστικές εταιρείες, για να ξεκινήσει η διαδικασία.

 

Γιατί όμως δεν αποζημιώνει η ασφαλιστική εταιρεία;

Είναι λογικό και επακόλουθο, όταν έχουμε να κάνουμε με τέτοια ασφαλισμένα ποσά, να περνάνε από «κόσκινο» οι αποζημιώσεις τόσο για τυχόν αμέλειες όσο φυσικά και για λόγους ασφαλιστικής απάτης.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε αμέλεια από πλευράς του ιδιοκτήτη, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Πιο αναλυτικά, οι ενέργειες που έγιναν και έδειξαν αμέλεια του ιδιοκτήτη ήταν:

  • Παρκάρισμα όλο το βράδυ σε χώρο δίχως επιτήρηση, δίχως φώτα και περίπου 1,5 χιλιόμετρο από τον κοντινότερο οικισμό
  • Δεν υπήρχαν συστήματα ασφαλείας στο αυτοκίνητο όπως συναγερμός ή αντικλεπτικό

Οι ασφαλιστικές εταιρείες απαιτούν τη χρήση αντικλεπτικού συστήματος για να ισχύει η ασφάλεια κλοπής όπως είναι ο συναγερμός και το σύστημα του immobilizer.

des prosfores

Γιατί υπάρχει αμέλεια του ιδιοκτήτη στην συγκεκριμένη περίπτωση;

Όση ασφάλεια αυτοκινήτου κι αν έχουμε αγοράσει, με όσες καλύψεις κι αν έχουμε συμπεριλάβει, πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας πως εμείς οι ίδιοι πρέπει να προστατεύσουμε πρώτοι την ιδιοκτησία μας.

Γι’αυτό το λόγο, πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα για να αποτραπεί τυχόν κλοπή ή άλλη ζημία στο όχημά μας.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το παρκάρισμα καθόλη τη διάρκεια της νύχτας σε μια ερημική περιοχή δίχως φώτα, κίνηση άλλων ανθρώπων και αποτρεπτικά μέσα, προκάλεσε την επέλευση του κινδύνου που τελικά τελέστηκε.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα έπρεπε ο ιδιοκτήτης να παρκάρει σε χώρο καλά φωτισμένο και εντός κατοικημένης περιοχής όπου υπάρχει κίνηση και φώτα καθόλη τη διάρκεια της νύχτας.

Αν για παράδειγμα το αυτοκίνητο είχε κλαπεί από κεντρικό δρόμο όπου υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα καθημερινά, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπήρχε κάποια αμέλεια του ιδιοκτήτη και θα λάμβανε κανονικά την αποζημίωση που δικαιούταν.

Σε κάθε περίπτωση, είτε έχουμε στην κατοχή μας ένα ακριβό αυτοκίνητο είτε ένα πιο οικονομικό, προσέχουμε πάντα να μην το εκθέσουμε σε κίνδυνο κλοπής ασχέτου της ασφαλιστικής κάλυψης που έχουμε ή όχι.

Λαμβάνουμε τα απαραίτητα αντικλεπτικά μέτρα σαν να μην έχουμε καθόλου ασφάλεια και νοιαζόμαστε υπεύθυνα για την περιουσία μας.

 

Σε ποιες άλλες περιπτώσεις δεν με καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου;

Μια ασφαλιστική δεν θα σας καλύψει σε περιπτώσεις αμέλειας και βαριάς αμέλειας, όπως στην παραπάνω περίπτωση. Αν είστε τυπικοί και προσέχετε την περιουσία σας, σίγουρα θα αποζημιωθείτε αν έχετε τις αντίστοιχες καλύψεις στο ασφαλιστήριό σας.

Αλήθεια, θα είχατε ένα όχημα 90.000€ και θα το αφήνατε μόνο του, σε ένα ερημικό χώρο στάθμευσης 1,5 χιλιόμετρο μακριά από κατοικημένη περιοχή;

Οι περισσότεροι σίγουρα όχι!

Γι’αυτό το λόγο προσέχουμε την ιδιοκτησία μας σαν να μην έχουμε καθόλου ασφάλεια και δεν έχουμε στο νου μας το..γνωστό μότο «έλα μωρέ, θα με αποζημιώσει η ασφαλιστική».

Όχι, αν δεν προσέξεις εσύ ο ίδιος πρώτος την περιουσία σου, δεν θα σε αποζημιώσει καμία ασφαλιστική! Αν φυσικά είσαι τυπικός και προσέχεις αυτά που πρέπει, φυσικά αν επέλθει ο κίνδυνος η ασφαλιστική θα σε αποζημιώσει κανονικά!

prosfora asfaleia

Θέλεις και εσύ ασφάλεια αυτοκινήτου με κάλυψη κλοπής; Σύγκρινε στο asfaleies24!

Αν θέλεις να ασφαλίσεις το όχημά σου με ασφάλεια κλοπής, στο asfaleies24 κάνεις σύγκριση ασφαλειών σε περισσότερες από 29 ασφαλιστικές εταιρείες και ασφαλίζεσαι online σε μόλις 2 λεπτά!

Βλέπεις τι τιμές και καλύψεις προσφέρει κάθε εταιρεία, επιλέγεις αυτήν που σου ταιριάζει και λαμβάνεις το ασφαλιστήριο συμβόλαιο άμεσα στο e-mail σου!

Και μη ξεχνάς, ό,τι ασφάλεια αυτοκινήτου και να κάνεις, δεν πρέπει να παραμελείς τη φροντίδα και την ασφάλεια του οχήματός σου εσύ ο ίδιος!


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/travelo/public_html/asfaleies24.gr/wp-includes/functions.php on line 5373