τρακαρισμα απο πισω ποιος φταιει
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 λεπτά

Τρακάρισμα από πίσω: Ποιος φταίει και γιατί

Τα τρακαρίσματα από πίσω είναι από τους πιο συνηθισμένους τύπους τροχαίων ατυχημάτων και συμβαίνουν καθημερινώς, ειδικά μέσα στις πόλεις.

Σχεδόν το 45% των ατυχημάτων αφορούν τρακάρισμα από πίσω ενώ η πιο σημαντική αιτία είναι η αμέλεια ή η μη δέουσα προσοχή στο δρόμο του οδηγού που βρίσκεται στο πίσω όχημα.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες σε ένα τρακάρισμα από πίσω είναι:

  • Μη προσεκτική οδήγηση
  • Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών
  • Οδήγηση υπό κούραση ή νύστα
  • Υπερβολική υψηλή ταχύτητα για την τοποθεσία
  • Μη επαρκής απόσταση από το προπορευόμενο όχημα
  • Επιθετική και γρήγορη οδήγηση

Υπάρχουν αρκετές ακόμα αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε μια σύγκρουση όπως οι κακές καιρικές συνθήκες ή ένα αναπάντεχο αντικείμενο στο δρόμο. Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμα κι αυτά, ίσως να μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν το όχημα κινούταν με μικρότερη ταχύτητα.

δες προσφορες για ασφαλεια αυτοκινητου

Ποιος είναι υπεύθυνος σε ένα τρακάρισμα από πίσω;

τρακαρισμα απο πισω ποιος φταιει

Στα περισσότερα τρακαρίσματα από πίσω, την ευθύνη κατά πλειοψηφία την έχουν οι οδηγοί που βρίσκονται από πίσω.

Αυτό συμβαίνει καθώς όλοι οι χρήστες της οδού είναι υπεύθυνοι για να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα και να μπορούν να ακινητοποιηθούν, ακόμα και σε ένα ξαφνικό συμβάν ή φρενάρισμα.

Επίσης, όλοι οι οδηγοί πρέπει να κοιτάνε τον δρόμο και μόνο αυτόν, δίχως κάτι άλλο να τους αποσπάει την προσοχή.

Για παράδειγμα, σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης όπως είναι η οδήγηση σε ώρες αιχμής μέσα στην πόλη, οι οδηγοί πρέπει να προσέχουν μόνο τον δρόμο καθώς η κίνηση θα κόβεται ξαφνικά και θα πρέπει εγκαίρως να φρενάρουν. Δεν θα πρέπει κάτι άλλο, όπως κινητό ή ένας συνοδηγός, να τους αποσπάει την προσοχή.

Ακόμα κι αν ο προπορευόμενος οδηγός σταματήσει το αυτοκίνητο, αν έρχεστε από πίσω θα πρέπει εγκαίρως να φρενάρετε και να σταματήσετε, δίχως να χτυπήσετε το άλλο αυτοκίνητο.

Σε διαφορετική περίπτωση, η ευθύνη είναι δική σας (του οχήματος που βρίσκεται από πίσω).

Όπως καταλαβαίνουμε, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, η ευθύνη βαραίνει σχεδόν πάντα το όχημα που βρίσκεται από πίσω σε ένα τρακάρισμα.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η ευθύνη μπορεί να βγει μισή μισή – δηλαδή συνυπαιτιότητα και των 2 οδηγών.

Αυτό μπορεί να γίνει αν αποδειχτεί ότι ο οδηγός του προπορευόμενου οχήματος σταμάτησε απότομα σε σημείο που απαγορεύεται ή αν έκανε απότομα όπισθεν και σας χτύπησε.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η ευθύνη βαραίνει τον οδηγό του οχήματος που προπορεύεται.

 

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση τρακαρίσματος από πίσω

φωτογραφιση ατυχηματος

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε σε περίπτωση ατυχήματος είναι να τραβήξετε φωτογραφίες από τα αυτοκίνητα, τα κατεστραμμένα μέρη καθώς και τη σήμανση της οδού, πριν μετακινηθούν τα αυτοκίνητα.

Επιπλέον, ειδικά αν δεν έχετε την υπαιτιότητα,  καλό είναι να αναζητήσετε μάρτυρες ώστε να σας βοηθήσουν και να καταθέσουν ό,τι είδαν – έτσι θα γίνει πιο εύκολη η δουλειά των ασφαλιστικών εταιρειών σχετικά με την υπαιτιότητα.

Τέλος, θα πρέπει να φωνάξετε την φροντίδα ατυχήματος της ασφαλιστικής σας εταιρείας ώστε να σας βοηθήσει με όλες τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν όπως συμπλήρωση εγγράφων, ανταλλαγή δηλώσεων και στοιχείων, κ.α.

 

Τι ζημιά μπορεί να πάθετε εσείς και το αυτοκίνητό σας από ένα οπίσθιο τρακάρισμα

Ένα τρακάρισμα από πίσω μπορεί να είναι από σχεδόν ανώδυνο μέχρι θανατηφόρο. Όλα εξαρτώνται από την ταχύτητα που έγινε το συμβάν.

Οι τραυματισμοί στον αυχένα είναι οι πλέον συνηθισμένοι σε ένα τρακάρισμα και προκαλούνται όταν ένα άλλο όχημα πέσει από πίσω σας με σχετικά υψηλή ταχύτητα (περισσότερο από 40 χιλιόμετρα / ώρα)

Επιπλέον, σε ατύχημα με περισσότερα χιλιόμετρα είναι πιθανόν να υπάρχουν χειρότεροι τραυματισμοί ή ακόμα και θάνατος.

Να έχετε πάντα στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο την νομική προστασία καθώς έτσι θα μπορέσετε ανέξοδα να διεκδικήσετε όλη την αποζημίωση που σας οφείλεται, δίχως περικοπές.

 

Τι ζημιές μπορεί να προκληθούν στο αυτοκίνητό μου

ζημιες απο τρακαρισμα απο πισω

Μια οπίσθια σύγκρουση μπορεί να προκαλέσει στο όχημά σας από μικρές ζημιές έως ολική καταστροφή.

Αν τρακάρατε εντός πόλης με λίγα χιλιόμετρα, τότε ίσως να χρειαστεί αντικατάσταση μόνο ο προφυλακτήρας και οι αισθητήρες παρκαρίσματος (αν διαθέτει το όχημά σας).

Αν το τρακάρισμα έγινε με υψηλές ταχύτητες, τότε πρέπει να ελεγχθεί όλο το αυτοκίνητο καθώς υπάρχει περίπτωση να «άρπαξε» το σασί ή να στράβωσε ακόμα και ο πίσω άξονας.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα γλυτώσετε την επίσκεψη στο συνεργείο!

Πως θα αποφύγετε αναπάντεχες καταστάσεις και ατυχήματα

Ως χρήστης της οδού που τη μοιράζεστε με άλλους οδηγούς, θα πρέπει πάντα να οδηγείτε αμυντικά και να προσέχετε τα άλλα αυτοκίνητα καθώς και πως συμπεριφέρονται στο δρόμο.

Αν δείτε κάποιο όχημα από πίσω σας να οδηγεί επιθετικά και να φρενάρει συνέχεια μερικά εκατοστά από τον προφυλακτήρα σας, τότε ίσως είναι καλύτερο να αλλάξετε λωρίδα για να μην εμπλακείτε σε ένα ατύχημα.

Να έχετε πάντα την προσοχή σας στο δρόμο – τόσο στα προπορευόμενα οχήματα όσο και σε αυτά που βρίσκονται πίσω από εσάς.

Μην ασχολείστε με το κινητό σας και να είστε πάντα ήρεμοι όταν οδηγείτε, δίχως να σας επηρεάζει κάτι άλλο.

Τέλος, επειδή πάντα παραμονεύει ο κίνδυνος να εμπλακείτε σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα, να έχετε στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο την κάλυψη για ανασφάλιστο. Με αυτήν την κάλυψη, η ασφαλιστική σας εταιρεία σας αποζημιώνει για το ύψος της ζημιάς που σας προκάλεσε το ανασφάλιστο όχημα (εφόσον η υπαιτιότητα ήταν δική του) και έπειτα η ασφαλιστική εταιρεία τα εισπράττει από το επικουρικό κεφάλαιο.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα έπρεπε εσείς απευθείας να κάνετε τις διαδικασίες με το επικουρικό.

Μπορείτε να ελέγξετε στο συμβόλαιο που έχετε για ασφάλεια αυτοκινήτου αν διαθέτετε την εν λόγω κάλυψη και να επικοινωνήσετε μαζί μας ώστε να την προσθέσουμε, σε περίπτωση που δεν την έχετε!


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/travelo/public_html/asfaleies24.gr/wp-includes/functions.php on line 5373