Τι καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου στο εξωτερικό

ti kaliptei i asfaleia autokinitou sto exwteriko

Τι καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου στο εξωτερικό

Αν ταξιδεύετε συχνά στο εξωτερικό με το αυτοκίνητό σας, τότε πρέπει να γνωρίζεται ακριβώς τι καλύψεις έχετε από την ασφάλεια αυτοκινήτου που διαθέτετε.

Όλες οι καλύψεις που ισχύουν στην Ελλάδα, δεν ισχύουν και όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό – για παράδειγμα αν έχετε μικτή ασφάλεια, τότε αυτή στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ισχύει και για ατυχήματα στο εξωτερικό.

Τι καλύπτουν όμως οι ασφάλειες αυτοκινήτου στο εξωτερικό και πως μπορείτε να είστε καλυμμένοι όταν ταξιδεύετε;

 

 

Πράσινη κάρτα: Απαραίτητη προϋπόθεση για ταξίδια στο εξωτερικό

Αρχικά, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργή ασφάλεια και επιπλέον έχετε προμηθευτεί την πράσινη κάρτα από την ασφαλιστική σας εταιρεία.

Η πράσινη κάρτα – συνήθως εκδίδεται δωρεάν – είναι στην ουσία η Ευρωπαϊκή σας βεβαίωση ασφάλισης και μόνο χάρη σε αυτήν (και το ενεργό ασφαλιστήριό σας) είστε καλυμμένοι στο εξωτερικό.

Χωρίς την πράσινη κάρτα δεν θα μπορέσετε να περάσετε τα σύνορα και επιπλέον σε οποιοδήποτε έλεγχο τροχαίας ξένου κράτους, θα θεωρήστε ως ανασφάλιστο όχημα.

Οπότε πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε παραλάβει την πράσινη κάρτα – αν σας την στείλουν ηλεκτρονικά προς εκτύπωση, το καλύτερο είναι να την εκτυπώσετε σε πράσινο χαρτί και όχι στο κλασσικό λευκό Α4.

Καλύπτει όμως η πράσινη κάρτα όλες τις καλύψεις που έχετε στο συμβόλαιό σας;

Συνήθεις καλύψεις που δεν καλύπτονται στο εξωτερικό

Στην Ελλάδα μπορεί να έχετε ένα ασφαλιστήριο που καλύπτει διάφορα περιστατικά όπως ασφάλεια κλοπής αυτοκινήτου, καταστροφές από φυσικά φαινόμενα, ιδίες ζημίες (μικτή κάλυψη), οδική βοήθεια, κάλυψη από ανασφάλιστο, κ.α.

Όμως, σε περίπτωση που ταξιδεύετε στο εξωτερικό συνήθως η μόνη ενεργή κάλυψη θα είναι η απλή βασική ασφάλεια – δηλαδή η αστική ευθύνη έναντι τρίτων.

Οποιεσδήποτε εξτρά καλύψεις όπως μικτή ασφάλιση ή κλοπή αυτοκινήτου, συνήθως δεν καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες όταν το όχημα βρίσκεται στο εξωτερικό.

Για να είστε σίγουροι θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την ασφαλιστική σας εταιρεία και ίσως με κάποια πρόσθετη πράξη να σας καλύψει για όσα θέλετε σε ένα ταξίδι σας στο εξωτερικό.

Οπότε έχετε κατά νου ότι σε περίπτωση που εμπλακείτε σε ένα ατύχημα όταν βρίσκεστε στο εξωτερικό, θα έχετε μόνο την απλή αστική ευθύνη – δηλαδή σε περίπτωση που δεν είστε εσείς ο υπαίτιος θα αποζημιωθείτε από την ασφαλιστική του άλλου οχήματος.

Επιπλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις η ασφαλιστική σας θα σας προσφέρει οδική βοήθεια στο εξωτερικό – είτε αν αντιμετωπίσετε κάποιο μηχανικό πρόβλημα είτε σε περίπτωση ατυχήματος για να γυρίσει το όχημα στην Ελλάδα.

 

Τι πρέπει να προσέχετε όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό

Σε ένα ταξίδι σας σε ξένη Ευρωπαϊκή χώρα, θα πρέπει να έχετε όλα τα έγγραφα του αυτοκινήτου άμεσα διαθέσιμα και σε ισχύ, όπως:

  • Ευρωπαϊκό Δίπλωμα οδήγησης
  • Πράσινη κάρτα ασφάλισης
  • Ενεργό ασφαλιστήριο
  • ΚΤΕΟ σε ισχύ

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα παραπάνω έγγραφα καθώς σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να αντιμετωπίσετε πρόβλημα στα σύνορα μεταξύ των χωρών ή σε έναν τυχαίο έλεγχο στο δρόμο.

 

Σημαντικές πληροφορίες:

  • Εφόσον προγραμματίζετε ταξίδι στο εξωτερικό, βεβαιωθείτε ότι έχετε ζητήσει την πράσινη κάρτα από την ασφαλιστική σας εταιρεία τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν την αναχώρηση – έτσι ώστε να τη λάβετε σίγουρα μέχρι την ημέρα που ταξιδεύετε.
  • Σε περίπτωση που εμπλακείτε σε κάποιο ατύχημα στο εξωτερικό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γραφείο διεθνούς ασφάλισης όπου τα στοιχεία αναγράφονται στην πίσω μεριά της κάρτας διεθνής ασφάλισης (πράσινη κάρτα).
  • Πολύ σημαντικό να καταγράψετε όλα τα στοιχεία από το υπαίτιο όχημα όπως πινακίδες κυκλοφορίας, στοιχεία οδηγού και οτιδήποτε άλλο σας συμβουλέψει το γραφείο ασφάλισης.
  • Αν θέλετε να ισχύουν οι εξτρά καλύψεις σας στο εξωτερικό, όπως η μικτή και η κλοπή, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το ασφαλιστικό σας γραφείο και να δείτε αν αυτό είναι δυνατόν μέσω κάποιας πρόσθετης ασφαλιστικής πράξης και κόστους.