Ασφάλεια κλοπής αυτοκινήτου

ασφαλεια κλοπης αυτοκινητου

Ασφάλεια κλοπής αυτοκινήτου

Η ασφάλεια κλοπής σας εξασφαλίζει πως αν ποτέ το αυτοκίνητό σας πέσει θύμα κλοπής, τότε η ασφαλιστική εταιρεία θα σας αποζημιώσει για το υλικό που έχει κλαπεί, σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου σας.

Υπάρχουν δυο διαφορετικοί τύποι ασφάλειας κλοπής – η μερική και η ολική κλοπή – και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή καθώς μπορεί να βρεθείτε σε δυσάρεστη θέση όταν έρθει η ώρα να αποζημιωθείτε.

Πάμε να δούμε όμως τις διαφορές και το τι πρέπει να προσέχετε σε μια ασφάλεια αυτοκινήτου έτσι ώστε να είναι πάντα καλυμμένοι!

[lwptoc numeration=”roman”]

Μερική και ολική κλοπή αυτοκινήτου – Οι διαφορές

Όταν κάνετε ένα συμβόλαιο ασφάλειας αυτοκινήτου και θέλετε προστασία από κλοπή, τότε θα βάζετε και τα 2 : και τη μερική και την ολική κλοπή!

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις 2 αυτές καλύψεις και για την καλύτερη δική σας ασφάλεια και εξασφάλιση, σας προτείνουμε πάντα να έχετε και τις 2 στο συμβόλαιό σας.

Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις καλύψεις κλοπής.

Η μερική κλοπή σας καλύπτει για πράγματα που μπορεί να έχουν αφαιρέσει οι κλέφτες – όπως π.χ. καθίσματα, προφυλαχτήρες ή ηχοσυστήματα αν αυτά καλύπτονται από το συμβόλαίο σας (μεγάλη προσοχή σε πράγματα όπως ηχοσυστήματα, εξτρά εξοπλισμός, κτλ καθώς συνήθως δεν καλύπτονται – εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά)

Η ολική κλοπή σας καλύπτει όταν κλαπεί το όχημα και δε βρεθεί μέσα σε ένα χρονικό διάστημα (περίπου 90 ημερών).

Όμως, η παγίδα εδώ είναι ότι αν βρεθεί π.χ. ένας προφυλαχτήρας ή μόνο το σασί από το όχημά σας και έχετε μόνο την ολική κλοπή ενεργοποιημένη, τότε η ασφαλιστική δε θα σας καλύψει ή θα σας καλύψει για σημαντικά μειωμένο ποσό καθώς βρέθηκαν πράγματα από το όχημα, άρα αυτό δεν είναι ολική κλοπή.

Γι’αυτό το λόγο και για να μην πέσετε προ εκπλήξεως, πάντα όταν θέλετε ασφάλεια κλοπής αυτοκινήτου θα βάζετε στο συμβόλαιο τόσο την ολική όσο και τη μερική κλοπή.

 

Μικτή ασφάλεια – Τι γίνεται με την κλοπή

Στη μικτή ασφάλιση ή κλοπή, τόσο ολική όσο και μερική, είναι σχεδόν πάντα μέσα στις καλύψεις.

Στην ουσία μια μικτή ασφάλεια καλύπτει τα πάντα στο αυτοκίνητό σας – πάντα όμως πρέπει να ελέγχεται τους όρους και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο πριν την υπογραφή σας.

Έτσι, κάνοντας μια μικτή ασφάλεια στην ουσία εξασφαλίζεστε έναντι οποιουδήποτε κινδύνου μπορεί να εμφανιστεί!

 

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση κλοπής

Σε περίπτωση που συμβεί οποιαδήποτε παραβίαση στο όχημά σας – είτε έσπασαν κάποιο τζάμι και σας έκλεψαν πράγματα είτε ολική κλοπή του αυτοκινήτου, τότε θα πρέπει επί τόπου να καλέσετε αστυνομία ώστε να γίνει δήλωση συμβάντος/κλοπής και να πάρετε ένα αντίγραφο και εσείς.

Επίσης θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήστε με την ασφαλιστική εταιρεία και να την ενημερώσετε καθώς επίσης να ρωτήσετε αν χρειάζονται κάποια άλλα έγγραφα ή οτιδήποτε, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης.

Αυτή τη δήλωση θα πρέπει επίσης να την προσκομίσετε στην ασφαλιστική σας εταιρεία.

 

Πως αποζημιώνεστε στη μερική κλοπή

Στη μερική κλοπή αυτοκινήτου, αποζημιώνεστε για τα μέρη που κλάπηκαν και είναι σημαντικά για τη λειτουργία του οχήματος.

Αν για παράδειγμα σας κλαπεί ο καταλύτης του οχήματος, τότε θα αποζημιωθείτε για το κόστος αντικατάστασής του.

Από την άλλη, αν κλαπεί το ηχοσύστημά σας, τότε αυτό δεν καλύπτετε από την κάλυψη μερικής κλοπής και δεν θα εισπράξετε αποζημίωση.

Η αποζημίωση εξαρτάται από την ασφαλιστική εταιρεία, όμως συνήθως στη μερική κλοπή αξεσουάρ σημαντικών για τη λειτουργία του οχήματος, η διαδικασία είναι πολύ γρήγορη.

Αυτό που πρέπει να κάνετε εσείς είναι να δηλώσετε την κλοπή στην αστυνομία και – σε μερικές περιπτώσεις – να προβείτε και σε μήνυση κατ’αγνώστων.

 

Πως αποζημιώνεστε στην ολική κλοπή

Στην ολική κλοπή – δηλαδή στην απώλεια όλου του οχήματος – τα πράγματα είναι λίγο πιο ξεκάθαρα.

Αν έρθει αυτή η στιγμή που κανένας δεν θέλει να φανταστεί, τότε θα πρέπει να κάνετε αναφορά συμβάντος και μήνυση στην αστυνομία και με αυτά τα χαρτιά να δηλώσετε την κλοπή στην ασφαλιστική σας.

Μπορεί να σας ζητηθεί και κάποιο άλλο στοιχεία από την ασφαλιστική – δεν είναι σπάνιο να ζητάει η ασφαλιστική τα κλειδιά του οχήματος, έτσι ώστε να διαπιστώσει ότι η κλοπή δεν έγινε με υπαιτιότητα του ιδιοκτήτη (χάθηκαν τα κλειδιά και έπειτα κλάπηκε το όχημα).

Αν δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό, τότε η ασφαλιστική πρέπει να σας αποζημιώσει στην τρέχουσα εμπορική αξία του οχήματός σας, μετά τις 90 ημέρες εφόσον δε βρεθεί το όχημα.

 

Τι θα συμβεί αν εισπράξετε την αποζημίωση και βρεθεί το αυτοκίνητο μετά από καιρό

Αν εισπράξετε την αποζημίωση της κλοπής και βρεθεί το όχημα μετά από καιρό, τότε έχετε 2 επιλογές.

Είτε να επιστρέψετε την αποζημίωση και να κρατήσετε το όχημα που βρέθηκε ή να παραιτηθείτε από κάθε δικαίωμα και να το αφήσετε στην ασφαλιστική εταιρεία.

 

Ποια εταιρεία να επιλέξετε

Υπάρχουν αρκετές καλές ασφαλιστικές εταιρείες ώστε να εμπιστευτείτε την περιουσία σας και να είστε εξασφαλισμένος σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε.

Πολύ καλά προγράμματα ασφάλεια κλοπής αυτοκινήτου όσο και μικτής έχει η Εθνική Ασφαλιστική και η Ιντερσαλόνικα.