διαδικασια αποζημιωσης απο ασφαλιστικη
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Διαδικασία αποζημίωσης από ασφαλιστική

Είχες εμπλοκή σε ατύχημα και ψάχνεις πως θα αποζημιωθείς γρήγορα και εύκολα; Αυτός ο οδηγός είναι για εσένα τότε!

Δυστυχώς τα τροχαία είναι ένα καθημερινό φαινόμενο που συναντάμε παντού. Ευτυχώς, στις περισσότερες των περιπτώσεων αφορούν μόνο υλικές ζημίες στα οχήματα και όχι τραυματισμούς ή θανάτους.

Πως όμως θα αποζημιωθείτε από ένα τροχαίο; Ποιες διαδικασίες πρέπει να κάνετε για να πάρετε τα χρήματά σας όσο πιο γρήγορα γίνεται;

Τι πρέπει να κάνετε για να αποζημιωθείτε γρήγορα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αφού συμβεί ένα ατύχημα, είναι να καλέσετε τη φροντίδα ατυχήματος της ασφαλιστικής σας εταιρείας και να βγάλετε φωτογραφίες πριν μετακινηθούν τα οχήματα.

Κρατήστε επίσης τα στοιχεία του άλλου οχήματος και του οδηγού.

Η φροντίδα ατυχήματος της ασφαλιστικής σας εταιρείας θα αναλάβει το δύσκολο κομμάτι που είναι η συμπλήρωση των δηλώσεων από εσάς και αντίστοιχα η άλλη ασφαλιστική από τον δικό τους πελάτη.

Σε περίπτωση υπαιτιότητας του άλλου οχήματος, θα πρέπει να γίνει θετική δήλωση από το άλλο όχημα και αρνητική δήλωση από εσάς.

Αν ο άλλος οδηγός δεν κάνει θετική δήλωση, τότε το δυστυχώς το πράγμα μπερδεύει και θα ίσως η λύση βρεθεί στα δικαστήρια.

Γι’αυτό είναι πάντα απαραίτητη η νομική προστασία ώστε να γλυτώσετε τα δικηγορικά έξοδα που θα προκύψουν!

Θεωρούμε ότι πάνε όλα σωστά και το άλλο όχημα έκανε θετική δήλωση αποδοχής της υπαιτιότητας. Το επόμενο δικό σας βήμα είναι να μεταβεί το αυτοκίνητο στο συνεργείο της επιλογής σας και να καλέσετε τον πραγματογνώμονα της ασφαλιστικής που θα αποζημιωθείτε (είτε της ασφαλιστικής του άλλου οχήματος είτε της δικής σας ασφαλιστικής σε περίπτωση φιλικού διακανονισμού) ώστε να δει τις ζημίες και να εισηγηθεί την αποζημίωσή σας.

Μετά την έκθεση πραγματογνωμοσύνης, σειρά έχει ο διακανονιστής όπου και θα προτείνει την χρηματική σας αποζημίωση.

Πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι μέχρι να δει το αυτοκίνητο ο πραγματογνώμονας, δεν θα πειράξετε ούτε θα επιδιορθώσετε κάτι!

Εφόσον έχετε συμφωνήσει με τον διακανονιστή στο ποσό της αποζημίωσης, τότε ξεκινάει η διαδικασία για την αποπληρωμή σας.

 

Αίτηση αποζημίωσης για ατύχημα με υλικές ζημιές

Αφού ολοκληρωθεί η επισκευή, θα προχωρήσετε στην αίτηση της αποζημίωσης προς την ασφαλιστική εταιρεία που θα αποζημιώσει.

Η αίτηση αποζημίωσης συνήθως πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Τα στοιχεία του τροχαίου σύμφωνα με τη δήλωση στη φροντίδα ατυχήματος
  • Στοιχεία του ατόμου που ζητάει την αποζημίωση
  • Ταυτότητα
  • Στοιχεία οχήματος
  • Τιμολόγια επισκευής των ζημιών
  • Έντυπο φιλικής δήλωσης αν η ζημιά αποζημιωθεί μέσω φιλικού διακανονισμού

Κάθε ασφαλιστική εταιρεία ζητάει διαφορετικά πράγματα αλλά πάνω κάτω θα σας ζητηθούν τα παραπάνω έγγραφα, οπότε καλό είναι να τα έχετε όλα μαζεμένα μέχρι να επισκευαστεί το όχημά σας, για να μην καθυστερήσει η αποζημίωσή σας.

 

Πως θα εισπράξεις την αποζημίωσή σου

Η αποζημίωση εισπράττεται είτε με κατάθεση στο λογαριασμό του ιδιοκτήτη του οχήματος (θα πρέπει να προσκομίσεις λογαριασμό όπου φαίνεσαι ως πρώτος δικαιούχος αν είσαι ο ιδιοκτήτης) είτε με δίγραμμη επιταγή στο όνομα του ιδιοκτήτη.

 

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζεις

Εφόσον η αποζημίωση δεν αφορά μόνο αστική ευθύνη άλλου οχήματος αλλά εξτρά καλύψεις όπως τις καλύψεις που περιλαμβάνονται στα πακέτα πυρός/κλοπής – δηλαδή αποζημίωση από πυρκαγιά ή φυσικά φαινόμενα, τότε θα πρέπει να συμπεριλάβεις στην αίτηση αποζημίωσης και την αντίστοιχη έκθεση της ΕΜΥ που επιβεβαιώνει τις καιρικές συνθήκες στο σημείο του συμβάντος, εκείνη τη χρονική στιγμή.

Αν η αποζημίωση αφορά κλοπή οχήματος, τότε θα πρέπει να προσκομίσεις και το δελτίο αναφοράς της αστυνομίας μαζί με τη μήνυση κατ’ αγνώστων που πρέπει να κάνεις.

Αποζημίωση από ανασφάλιστο όχημα

Η αποζημίωση από ανασφάλιστο δυστυχώς περιπλέκει λίγο τα πράγματα. Αν έχεις ένα μια ασφάλεια αυτοκινήτου με κάλυψη ζημιών από ανασφάλιστο στο συμβόλαιό σου, τότε θα αποζημιωθείς απευθείας από τη δική σου ασφαλιστική, εφόσον η υπαιτιότητα είναι του ανασφάλιστου οχήματος.

Αν δεν έχεις αυτήν την κάλυψη, θα πρέπει να απευθυνθείς στο επικουρικό κεφάλαιο και μέσα από εκεί να αποζημιωθείς για τις ζημιές που σου προξένησε το ανασφάλιστο αυτοκίνητο!

 

Μην αφήνεις το όχημά σου χωρίς ασφάλεια, γιατί δεν θα αποζημιωθείς!

Σε καμία περίπτωση μην αφήνεις το αυτοκίνητό σου χωρίς ενεργή ασφάλεια. Αν εμπλακείς σε ένα ατύχημα ως ανασφάλιστος, τότε δεν θα αποζημιωθείς και θα ζημιωθείς και με διοικητικό πρόστιμο!

Στο asfaleies24 μπορείς να κάνεις σύγκριση ασφαλειών αυτοκινήτου σε έως 27 ασφαλιστικές εταιρείες και να επιλέξεις αυτήν που ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες!

Συγκρίνεις online, αγοράζεις εύκολα σε 1 λεπτό και κατεβάζεις το συμβόλαιο σε pdf αμέσως! Τόσο εύκολα και γρήγορα!