Αποζημίωση για ολική καταστροφή αυτοκινήτου – Πως υπολογίζεται και πως αποδίδεται
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

Αποζημίωση για ολική καταστροφή αυτοκινήτου – Πως υπολογίζεται και πως αποδίδεται

Τα ατυχήματα είναι μέρος -δυστυχώς- της καθημερινότητάς μας και όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας θα εμπλακούμε σε ένα ατύχημα, είτε με δική μας υπαιτιότητα είτε όχι.

Αυτό που σίγουρα θέλουμε να αποφύγουμε, είναι να υπάρχουν τραυματισμοί και ανθρώπινες απώλειες – όλα τα άλλα διορθώνονται και αποζημιώνονται!

Εδώ θα αναλύσουμε στην περίπτωση της ολικής καταστροφής του αυτοκινήτου, συνέπεια ατυχήματος, πως υπολογίζεται και πως αποδίδεται η αποζημίωση στον ιδιοκτήτη του οχήματος.

Κατ’αρχήν, για να έχει δικαίωμα ο ιδιοκτήτης σε αποζημίωση, θα πρέπει είτε η υπαιτιότητα του ατυχήματος να βαραίνει το άλλο όχημα είτε να έχει μικτή ασφάλεια όπου τον καλύπτει ακόμα κι αν η υπαιτιότητα του ατυχήματος ήταν δική του.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή ο κάτοχος του αυτοκινήτου έχει μια απλή βασική ασφάλεια και η υπαιτιότητα είναι δική του, τότε δεν θα μπορέσει να εισπράξει αποζημίωση για την ολική καταστροφή του οχήματός του και θα πρέπει να καλύψει τη ζημιά με δικά του κεφάλαια.

Ας δούμε όμως πως υπολογίζεται η αποζημίωση και τι πρέπει να προσέχετε!

 

Ολική καταστροφή αυτοκινήτου – Πως υπολογίζεται η αποζημίωση

Ολική καταστροφή μπορούμε να έχουμε σε ένα τρακαρισμένο αυτοκίνητο για 2 λόγους:

  • Όταν το κόστος επισκευής είναι μεγαλύτερο από την τρέχουσα εμπορική αξία του οχήματος
  • Όταν το αυτοκίνητο τεχνικά δεν μπορεί να επισκευαστεί καθώς δεν θα είναι ασφαλές

Η αποζημίωση χωρίζεται συνήθως σε 2 μέρη:

  • Αξία του αυτοκινήτου που έχει καταστραφεί
  • Αξία από τα σώστρα – τα μέρη δηλαδή του αυτοκινήτου που μπορεί να πουληθούν ως ανταλλακτικά

Συνήθως η ασφαλιστική προσφέρει ένα ποσό, κοντά στην τρέχουσα εμπορική αξία, και έπειτα αναλαμβάνει αυτή να χωρίσει τα μέρη που μπορεί να πουληθούν και να τα διαθέσει ως ανταλλακτικά.

Υπάρχει και η περίπτωση να σας πληρώσει ένα μέρος της εμπορικής αξίας και να σας δώσει ως επιλογή να κρατήσετε το αυτοκίνητο, για να πουλήσετε μόνοι σας τα μέρη που είναι άρτια, ως ανταλλακτικά.

Σε κάθε περίπτωση, η αποζημίωση υπολογίζεται με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του αυτοκινήτου. Η εμπορική αξία δεν είναι η αξία που υπάρχει στην ασφάλειά σας, καθώς μπορεί να μην έχετε υποτιμήσει το αυτοκίνητο με το πέρασμα των χρόνων.

Κάθε αυτοκίνητο μετά τον πρώτο χρόνο χάνει σε αξία και θα πρέπει να αλλάζετε την αξία του οχήματός σας στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, έτσι ώστε να συμβαδίζει με την τρέχουσα εμπορική αξία και να υπάρχει και αναπροσαρμογή ασφαλίστρων.

Η τρέχουσα εμπορική αξία συνήθως υπολογίζεται από το μέσο όρο των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από τις διάφορες ιστοσελίδες αγγελιών, για μοντέλα ίδια με το δικό σας όχημα.

Οπότε με βάση τις εμπορικές αξίες θα σας γίνει η πρόταση αποζημίωσης από τον διακανονιστή της ασφαλιστικής εταιρείας.

 

Το αμάξι μου βγήκε ολική – Πότε θα αποζημιωθώ;

Μετά το ατύχημα θα έρθει πραγματογνώμονας για να ελέγξει το όχημα και να εισηγηθεί είτε την επισκευή του είτε να γίνει πρόταση για ολική καταστροφή από τον διακανονιστή της εταιρείας.

Ο διακανονιστής θα σας κάνει την πρόταση της ασφαλιστικής κι αν συμφωνήσετε, θα ξεκινήσει η διαδικασία της αποζημίωσης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να γίνει μεταβίβαση του οχήματος στην ασφαλιστική και γι’αυτό το λόγο δεν θα πρέπει να έχει κάποια παρακράτηση κυριότητας.

Εφόσον έχετε συμφωνήσει στο ποσό της αποζημίωσης, μετά από όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν θα σας αποδοθεί εντός συνήθως 30-45 ημερών.

 

Δεν συμφωνώ με την ασφαλιστική στο ποσό της αποζημίωσης – Τι μπορώ να κάνω;

Σε περίπτωση που έχετε διαφωνία με την ασφαλιστική στο ποσό της αποζημίωσης, θα πρέπει να κινηθείτε νομικά ώστε να διεκδικήσετε αυτά που θέλετε.

Σε αυτήν την περίπτωση, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η κάλυψη της νομικής προστασίας καθώς ανέξοδα θα έχετε έναν δικηγόρο ώστε να τρέξει την υπόθεση για εσάς και να διεκδικήσει τα συμφέροντά σας.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να πληρώσετε έναν δικό σας νομικό ενώ και η υπόθεση μπορεί να τραβήξει αρκετά χρόνια στα δικαστήρια.

 

Έφταιγα εγώ για το τρακάρισμα και το αμάξι μου καταστράφηκε – Θα αποζημιωθώ;

Αν η υπαιτιότητα είναι δική σας, τότε μπορείτε να αποζημιωθείτε μόνο αν έχετε μικτή ασφάλεια στο ασφαλιστήριό σας.

Σε διαφορετική περίπτωση, δυστυχώς δεν μπορείτε να αποζημιωθείτε και θα πρέπει να καλύψετε τη ζημιά με δικά σας έξοδα.

 

Σύγκρινε και βρες την καλύτερη ασφάλεια με νομική προστασία!

Τώρα που έμαθες τα πάντα για τη διαδικασία αποζημίωσης σχετικά με την ολική καταστροφή ενός οχήματος, μπορείς να βρεις την καλύτερη ασφάλεια για το αυτοκίνητό σας σε 1 μόλις λεπτό, συγκρίνοντας περισσότερες από 27 ασφαλιστικές εταιρείες.

Σύγκρινε τιμές και παροχές και επίλεξε τις καλύψεις που επιθυμείς όπως την πολύ σημαντική νομική προστασία με ελάχιστο κόστος!

Ξεκίνα από εδώ και συμπλήρωσε τα στοιχεία ιδιοκτήτη και οχήματος και πάρε άμεσα προσφορές από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες!