10 όροι στην ασφάλεια αυτοκινήτου
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 λεπτά

10 όροι που πρέπει να γνωρίζετε στην ασφάλεια αυτοκινήτου!

Όταν κάνετε ένα συμβόλαιο ασφάλισης αυτοκινήτου ή όταν είστε ακόμα σε συνομιλίες με τον ασφαλιστή σας, πολλές φορές μπορεί να ακούσατε όρους που δεν τους γνωρίζατε και δεν ρωτήσατε εκείνη τη στιγμή τι σημαίνουν.

Εδώ σας έχουμε μαζέψει 10 όρους που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε γύρω από την ασφάλεια αυτοκινήτου!

Ασφάλιστρο

Το ασφάλιστρο είναι το ποσό που πρέπει να πληρώσετε για να έχει ισχύ το συμβόλαιό σας – είναι δηλαδή το κόστος του συμβολαίου σας. Να γνωρίζετε πως αν δεν πληρωθεί το ασφάλιστρο, η ασφάλεια δεν μπορεί να ξεκινήσει να έχει ισχύ.

 

Αστική ευθύνη

Η αστική ευθύνη είναι η υποχρεωτική κάλυψη που πρέπει να έχετε ώστε σε περίπτωση ατυχήματος με δική σας υπαιτιότητα, η ασφαλιστική σας να αποζημιώσει το άλλο όχημα και τον ιδιοκτήτη.

Καλύπτει ποσό έως 1.220.000€ ανά ατύχημα.

Η ασφάλεια αστικής ευθύνης ονομάζεται και βασική ασφάλιση και περιέχει μόνο τις απαραίτητες από το νόμο υποχρεωτικές καλύψεις.

Υπαίτιος

Σε ένα ατύχημα, υπαίτιος είναι αυτός που φέρει την ευθύνη για την πρόκληση του ατυχήματος.

Αν δε συμφωνείτε μεταξύ σας ποιος είναι ο υπαίτιος, ώστε να δηλωθεί αντίστοιχα στην ασφαλιστική σας εταιρεία, τότε οι ασφαλιστικές εταιρείες με βάση τη δήλωση της τροχαίας θα κληθούν να αποφασίσουν για τον υπαίτιο του ατυχήματος και να αποζημιώσουν τον άλλον ιδιοκτήτη.

 

Μικτή ασφάλεια – ιδίες ζημιές

Η μικτή ασφάλεια ή αλλιώς ασφάλεια ιδίων ζημιών καλύπτει ζημιές που έγιναν στο όχημά σας, με δική σας υπαιτιότητα.

Αν δηλαδή εμπλακείτε σε ένα ατύχημα και φέρετε εσείς την ευθύνη, τότε η ασφαλιστική σας θα σας καλύψει τόσο τις ζημιές που προκαλέσατε στο άλλο όχημα, όσο και στο δικό σας λόγω της κάλυψης ιδίων ζημιών.

Η πλήρη μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου έρχεται με ένα παραπάνω κόστος στη βασική ασφάλιση και καλύπτει σχεδόν όλες τις περιπτώσεις εκτός αν οδηγάτε υπό την επήρεια αλκόολ ή ουσιών.

 

Απαλλαγή

Η απαλλαγή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής όρος τόσο στην ασφάλεια υγείας όσο όμως και στα ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτου και ιδιαίτερα στα πακέτα μικτής ασφάλειας.

Το ποσό της απαλλαγής που ορίζεται στο συμβόλαιό σας, δείχνει και το ποσό που θα κληθείτε να πληρώσετε αν συμβεί κάποιο ατύχημα με δική σας υπαιτιότητα (για τα συμβόλαια αυτοκινήτου) ή ενεργοποιηθεί ο κίνδυνος και το ασφάλιστρο για τα συμβόλαια υγείας.

Δηλαδή αν έχετε απαλλαγή 300€ και είστε υπαίτιος για ένα τρακάρισμα υλικών ζημιών που κοστίζει στο αυτοκίνητό σας 1000€, τότε εσείς θα πληρώσετε τα 300€ και η ασφαλιστική τα υπόλοιπα 700€.

Πραγματογνώμονας

Ο πραγματογνώμονας είναι μέλος της ασφαλιστικής και βλέπει τις ζημιές του οχήματός σας, για να κάνει μια έκθεση προς την εταιρεία ως προς την χρηματική σας αποζημίωση.

 

Νομική προστασία

Η νομική προστασία εμπίπτει στις εξτρά καλύψεις που είναι προαιρετικές και όχι υποχρεωτικές. Με την νομική προστασία έχετε από την ασφαλιστική έναν δικηγόρο εντελώς δωρεάν, σε περίπτωση ατυχήματος με άλλο όχημα και εφόσον θέλετε να διεκδικήσετε κάτι περισσότερο σε χρηματική αποζημίωση.

Προσοχή, η νομική προστασία ενεργοποιείτε μόνο μετά από κάποιο συμβάν – δεν έχετε δηλαδή για ό,τι θελήσετε έναν δωρεάν δικηγόρο!

Πράσινη κάρτα

Η πράσινη κάρτα είναι η Ευρωπαϊκή σας ασφάλιση που πρέπει οπωσδήποτε να έχετε μαζί σας όταν ταξιδεύετε στην Ε.Ε.

Συνήθως εκδίδετε δωρεάν από τις ασφαλιστικές εταιρείες, αρκεί να το ζητήσετε από τον ασφαλιστή σας!

 

Φιλικός διακανονισμός

Ο φιλικός διακανονισμός είναι μια υπηρεσία μεταξύ αρκετών ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα, όπου στην ουσία σε ένα ατύχημα που δεν φταίτε, αποζημιώνετε από την ασφαλιστική σας εταιρεία και όχι από την ασφαλιστική του άλλου οχήματος!

Αν και οι 2 ασφαλιστικές εταιρείες που τα οχήματά τους έχουν εμπλακεί σε ένα ατύχημα, συμμετέχουν στο φιλικό διακανονισμό, τότε όλη η διαδικασία της αποζημίωσης θα τρέξει αρκετά πιο γρήγορα και εύκολα για εσάς.

 

Θραύση κρυστάλλων

Μια ακόμα εξτρά κάλυψη που είναι σίγουρο ότι θα τη χρειαστείτε μια στιγμή στη ζωή σας!

Με τη θραύση κρυστάλλων η ασφαλιστική σας εταιρεία σας αποζημιώνει και σας αντικαθιστά εντελώς δωρεάν (ή με απαλλαγή αν υπάρχει τέτοιες όρος στο συμβόλαιο) το σπασμένο σας τζάμι (πλαϊνό, παρμπρίζ, πίσω).

Αρκετά συχνά το εμπρόσθιο παρμπρίζ σπάει ή ραγίζει από κάποιο πετραδάκι , ιδιαίτερα στην Εθνική οδό.

Μια πολύ σημαντική κάλυψη καθώς με ελάχιστο κόστος, θα γλυτώσετε ένα σημαντικό ποσό για την αντικατάσταση του κρύσταλλού σας!

Αυτοί είναι οι βασικότεροι όροι που θα χρειαστεί να γνωρίζετε, έτσι ώστε να μην βρεθείτε αδιάβαστοι σε μια ασφάλεια αυτοκινήτου!